| Systém: | S |
| Komponenta: | Diaminooxidáza |
| Druh veličiny: | Arbit. látková koncentrace |
| Jednotka: | kU/l |
| Procedura: | * |
| Klíč: | 17976 |
| NPU Code: | NPU28519 |
| Gesce: | imunologie a alergologie |
| Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
| Typ položky: | NF |
| Formát ref. mezí: | referenční meze "menší než" |
| Formát hodnoty: | číslo na 2 desetinná místa |
| Mezní hodnoty: | 0 - 3 - 10 - 700 |
| MTV: | KVAL, SP, BP, X |
| Třída hlavní: | Enzymy |
| Pokyny, poznámky, info: |
| Podklady pro preanalytickou fázi |
| Materiál: | Krev |
| Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
| Pokyny k odběru vzorku: | |
| Je důležité vysadit týden před odběrem antihistaminovou léčbu, Pacient nemusí být na lačno. Pacient by se měl vyvarovat před odběrem nízko histaminové dietě | |
| Stabilita vzorku: | 4 - 8 °C: 9 d |
| -20 °C: 26 týden | |
| Text abstraktu ke komponentě |
|
Flavoproteinový enzym, který oxiduje histamin a různé další diaminy. Jde o ukazatel, pomocí kterého lze odhadovat histaminovou intoleranci (nesoulad mezi množstvím histaminu a jeho degradací enzymem DAO). Tento enzym je produkován enterocyty, vyskytuje se hlavně v tenkém střevě, játrech, ledvinách a leukocytech. Jeho hlavní funkcí je odbourávání histaminu. Sníženým odbouráváním histaminu trpí asi 2 - 3 % populace, častěji jsou postiženy ženy po 40. roce věku. Během gravidity se DAO vytváří v placentě, u těhotných nacházíme 500 - 1000x vyšší hodnoty DAO (proto je jeho stanovení v graviditě nevhodné). Činnost DAO může inhibovat: alkohol a jeho produkt acetylaldehyd, některé léky (ACC, ambroxol, aminophyllin, cefalosporiny, flukonazol, verpamil,propafenon, antidepresiva, cytostatika, narkotika, anestetika a lokální anestetika), aktivitu může snižovat i káva, čaj či kouření. Indikace vyšetření: - intolerance na potraviny bohaté na histamin: biogenní aminy se nacházejí hlavně v lehce se kazících potravinách bohatých na bílkoviny (např. ryby), histamin se vytváří v řadě potravin, u kterých dochází při skladování k biochemickým a mikrobiálním změnám (sýry, salám, ocet, extrakty z droždí, víno, pivo, konzervované potraviny). Mezi další potraviny bohaté na histamin patří čokoláda, ananas, avokádo, citrusy, rajčata, špenát, baklažán, vlašské ořechy, arašídy, ryby, mušle, potravinářská aditiva, koření, atp. - podezření na selhání funkce DAO (otoky očních víček, nosní sliznice, respirační tíseň, chronické bolesti hlavy, migrény, bolestivé menses, průjmy, hypotenze, nevolnost, atp.) - monitorování anti histaminové diety - posouzení rizika anafylaktické reakce |
| Referenční meze |
| Viz též: |
| Diaminooxidáza |
| S |
| * |
| Arbit. látková koncentrace |
| Systém: | S |
| Komponenta: | Diaminooxidáza |
| Druh veličiny: | Arbit. látková koncentrace |
| Jednotka: | kU/l |
| Procedura: | IA |
| Klíč: | 17977 |
| NPU Code: | NPU28519 |
| Gesce: | imunologie a alergologie |
| Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
| Typ položky: | NF |
| Formát ref. mezí: | referenční meze "menší než" |
| Formát hodnoty: | číslo na 2 desetinná místa |
| Mezní hodnoty: | 0 - 3 - 10 - 700 |
| MTV: | KVAL, SP, BP, X |
| Třída hlavní: | Enzymy |
| Pokyny, poznámky, info: |
| Podklady pro preanalytickou fázi |
| Materiál: | Krev |
| Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
| Pokyny k odběru vzorku: | |
| Je důležité vysadit týden před odběrem antihistaminovou léčbu, Pacient nemusí být na lačno. Pacient by se měl vyvarovat před odběrem nízko histaminové dietě | |
| Stabilita vzorku: | 4 - 8 °C: 9 d |
| -20 °C: 26 týden | |
| Text abstraktu ke komponentě |
|
Flavoproteinový enzym, který oxiduje histamin a různé další diaminy. Jde o ukazatel, pomocí kterého lze odhadovat histaminovou intoleranci (nesoulad mezi množstvím histaminu a jeho degradací enzymem DAO). Tento enzym je produkován enterocyty, vyskytuje se hlavně v tenkém střevě, játrech, ledvinách a leukocytech. Jeho hlavní funkcí je odbourávání histaminu. Sníženým odbouráváním histaminu trpí asi 2 - 3 % populace, častěji jsou postiženy ženy po 40. roce věku. Během gravidity se DAO vytváří v placentě, u těhotných nacházíme 500 - 1000x vyšší hodnoty DAO (proto je jeho stanovení v graviditě nevhodné). Činnost DAO může inhibovat: alkohol a jeho produkt acetylaldehyd, některé léky (ACC, ambroxol, aminophyllin, cefalosporiny, flukonazol, verpamil,propafenon, antidepresiva, cytostatika, narkotika, anestetika a lokální anestetika), aktivitu může snižovat i káva, čaj či kouření. Indikace vyšetření: - intolerance na potraviny bohaté na histamin: biogenní aminy se nacházejí hlavně v lehce se kazících potravinách bohatých na bílkoviny (např. ryby), histamin se vytváří v řadě potravin, u kterých dochází při skladování k biochemickým a mikrobiálním změnám (sýry, salám, ocet, extrakty z droždí, víno, pivo, konzervované potraviny). Mezi další potraviny bohaté na histamin patří čokoláda, ananas, avokádo, citrusy, rajčata, špenát, baklažán, vlašské ořechy, arašídy, ryby, mušle, potravinářská aditiva, koření, atp. - podezření na selhání funkce DAO (otoky očních víček, nosní sliznice, respirační tíseň, chronické bolesti hlavy, migrény, bolestivé menses, průjmy, hypotenze, nevolnost, atp.) - monitorování anti histaminové diety - posouzení rizika anafylaktické reakce |
| Referenční meze |
| Viz též: |
| Diaminooxidáza |
| S |
| IA |
| Arbit. látková koncentrace |
| Systém: | P |
| Komponenta: | Diaminooxidáza |
| Druh veličiny: | Arbit. látková koncentrace |
| Jednotka: | kU/l |
| Procedura: | * |
| Klíč: | 17974 |
| NPU Code: | NPU28519 |
| Gesce: | imunologie a alergologie |
| Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
| Typ položky: | NF |
| Formát ref. mezí: | referenční meze "větší než" |
| Formát hodnoty: | číslo na 2 desetinná místa |
| Mezní hodnoty: | 0 - 3 - 10 - 700 |
| MTV: | KVAL, SP, BP, X |
| Třída hlavní: | Enzymy |
| Pokyny, poznámky, info: |
| Podklady pro preanalytickou fázi |
| Materiál: | Krev |
| Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
| Pokyny k odběru vzorku: | |
| Je důležité vysadit týden před odběrem antihistaminovou léčbu, Pacient nemusí být na lačno. Pacient by se měl vyvarovat před odběrem nízko histaminové dietě | |
| Stabilita vzorku: | 4 - 8 °C: 9 d |
| -20 °C: 26 týden | |
| Text abstraktu ke komponentě |
|
Flavoproteinový enzym, který oxiduje histamin a různé další diaminy. Jde o ukazatel, pomocí kterého lze odhadovat histaminovou intoleranci (nesoulad mezi množstvím histaminu a jeho degradací enzymem DAO). Tento enzym je produkován enterocyty, vyskytuje se hlavně v tenkém střevě, játrech, ledvinách a leukocytech. Jeho hlavní funkcí je odbourávání histaminu. Sníženým odbouráváním histaminu trpí asi 2 - 3 % populace, častěji jsou postiženy ženy po 40. roce věku. Během gravidity se DAO vytváří v placentě, u těhotných nacházíme 500 - 1000x vyšší hodnoty DAO (proto je jeho stanovení v graviditě nevhodné). Činnost DAO může inhibovat: alkohol a jeho produkt acetylaldehyd, některé léky (ACC, ambroxol, aminophyllin, cefalosporiny, flukonazol, verpamil,propafenon, antidepresiva, cytostatika, narkotika, anestetika a lokální anestetika), aktivitu může snižovat i káva, čaj či kouření. Indikace vyšetření: - intolerance na potraviny bohaté na histamin: biogenní aminy se nacházejí hlavně v lehce se kazících potravinách bohatých na bílkoviny (např. ryby), histamin se vytváří v řadě potravin, u kterých dochází při skladování k biochemickým a mikrobiálním změnám (sýry, salám, ocet, extrakty z droždí, víno, pivo, konzervované potraviny). Mezi další potraviny bohaté na histamin patří čokoláda, ananas, avokádo, citrusy, rajčata, špenát, baklažán, vlašské ořechy, arašídy, ryby, mušle, potravinářská aditiva, koření, atp. - podezření na selhání funkce DAO (otoky očních víček, nosní sliznice, respirační tíseň, chronické bolesti hlavy, migrény, bolestivé menses, průjmy, hypotenze, nevolnost, atp.) - monitorování anti histaminové diety - posouzení rizika anafylaktické reakce |
| Referenční meze |
| Viz též: |
| Diaminooxidáza |
| P |
| * |
| Arbit. látková koncentrace |
| Systém: | P |
| Komponenta: | Diaminooxidáza |
| Druh veličiny: | Arbit. látková koncentrace |
| Jednotka: | kU/l |
| Procedura: | IA |
| Klíč: | 17975 |
| NPU Code: | NPU28519 |
| Gesce: | imunologie a alergologie |
| Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
| Typ položky: | NF |
| Formát ref. mezí: | referenční meze "větší než" |
| Formát hodnoty: | číslo na 2 desetinná místa |
| Mezní hodnoty: | 0 - 3 - 10 - 700 |
| MTV: | KVAL, SP, BP, X |
| Třída hlavní: | Enzymy |
| Pokyny, poznámky, info: |
| Podklady pro preanalytickou fázi |
| Materiál: | Krev |
| Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
| Pokyny k odběru vzorku: | |
| Je důležité vysadit týden před odběrem antihistaminovou léčbu, Pacient nemusí být na lačno. Pacient by se měl vyvarovat před odběrem nízko histaminové dietě | |
| Stabilita vzorku: | 4 - 8 °C: 9 d |
| -20 °C: 26 týden | |
| Text abstraktu ke komponentě |
|
Flavoproteinový enzym, který oxiduje histamin a různé další diaminy. Jde o ukazatel, pomocí kterého lze odhadovat histaminovou intoleranci (nesoulad mezi množstvím histaminu a jeho degradací enzymem DAO). Tento enzym je produkován enterocyty, vyskytuje se hlavně v tenkém střevě, játrech, ledvinách a leukocytech. Jeho hlavní funkcí je odbourávání histaminu. Sníženým odbouráváním histaminu trpí asi 2 - 3 % populace, častěji jsou postiženy ženy po 40. roce věku. Během gravidity se DAO vytváří v placentě, u těhotných nacházíme 500 - 1000x vyšší hodnoty DAO (proto je jeho stanovení v graviditě nevhodné). Činnost DAO může inhibovat: alkohol a jeho produkt acetylaldehyd, některé léky (ACC, ambroxol, aminophyllin, cefalosporiny, flukonazol, verpamil,propafenon, antidepresiva, cytostatika, narkotika, anestetika a lokální anestetika), aktivitu může snižovat i káva, čaj či kouření. Indikace vyšetření: - intolerance na potraviny bohaté na histamin: biogenní aminy se nacházejí hlavně v lehce se kazících potravinách bohatých na bílkoviny (např. ryby), histamin se vytváří v řadě potravin, u kterých dochází při skladování k biochemickým a mikrobiálním změnám (sýry, salám, ocet, extrakty z droždí, víno, pivo, konzervované potraviny). Mezi další potraviny bohaté na histamin patří čokoláda, ananas, avokádo, citrusy, rajčata, špenát, baklažán, vlašské ořechy, arašídy, ryby, mušle, potravinářská aditiva, koření, atp. - podezření na selhání funkce DAO (otoky očních víček, nosní sliznice, respirační tíseň, chronické bolesti hlavy, migrény, bolestivé menses, průjmy, hypotenze, nevolnost, atp.) - monitorování anti histaminové diety - posouzení rizika anafylaktické reakce |
| Referenční meze |
| Viz též: |
| Diaminooxidáza |
| P |
| IA |
| Arbit. látková koncentrace |