| Systém: | P |
| Komponenta: | Test konzumpce (spotřeby) protrombinu |
| Druh veličiny: | Čas |
| Jednotka: | s |
| Procedura: | * |
| Klíč: | 03573 |
| NPU Code: |
| Gesce: | hematologie |
| Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
| Typ položky: | NF |
| Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
| Formát hodnoty: | číslo na 1 desetinné místo |
| Mezní hodnoty: | 0 - 5 - 200 - 1000 |
| MTV: | SP, BP, X |
| Třída hlavní: | Koagulace |
| Pokyny, poznámky, info: |
| Podklady pro preanalytickou fázi |
| Materiál: | Krev |
| Odběr do: | Sklo bez úpravy |
| Maximální čas od získání do zpracování vzorku je 1 h při doporučené teplotě 20°C. | |
| Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: | |
| Zkumavka s nativní krví je ihned po přijetí laboratoří umístěna do termostatu (37 °C). Po 4 hodinách následuje centrifugace 10 minut při 2000 g. Získané sérum se ihned dále vyšetřuje. | |
| Text abstraktu ke komponentě |
| Test konzumpce (spotřeby) protrombinu vyšetřuje jak destičkovou tak plazmatickou funkci krve, informuje o vzniku vnitřního aktivátoru protrombinu a o jím podmíněné přeměně protrombinu na trombin. Při normální funkci všech faktorů se přemění téměř všechen protrombin na trombin, takže v séru zůstává jen malý zbytek nespotřebovaného protrombinu (10-15 %). Při defektu kteréhokoliv z těchto faktorů zůstane v séru značné množství tohoto protrombinu. Normální koagulační časy se pohybují od 30 sekund výše. |
| Referenční meze |
| Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje | |
| 0D | 18R | 10 | 20 | 30 | >40 | s | ||||||
| 18R 1D | 99R+ | 10 | 20 | 30 | >35 | s |
| Viz též: |
| Konzumpce protrombinu |
| P |
| * |
| Čas |
| Systém: | P |
| Komponenta: | Test konzumpce (spotřeby) protrombinu |
| Druh veličiny: | Čas |
| Jednotka: | s |
| Procedura: | Koagulace |
| Klíč: | 03574 |
| NPU Code: |
| Gesce: | hematologie |
| Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
| Typ položky: | NF |
| Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
| Formát hodnoty: | číslo na 1 desetinné místo |
| Mezní hodnoty: | 0 - 5 - 200 - 1000 |
| MTV: | SP, BP, X |
| Třída hlavní: | Koagulace |
| Pokyny, poznámky, info: |
| Podklady pro preanalytickou fázi |
| Materiál: | Krev |
| Odběr do: | Plast bez úpravy (obecně) |
| Maximální čas od získání do zpracování vzorku je 1 h při doporučené teplotě 20°C. | |
| Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: | |
| Zkumavka s nativní krví je ihned po přijetí laboratoří umístěna do termostatu (37 °C). Po 4 hodinách následuje centrifugace 10 minut při 2000 g. Získané sérum se ihned dále vyšetřuje. | |
| Text abstraktu ke komponentě |
| Test konzumpce (spotřeby) protrombinu vyšetřuje jak destičkovou tak plazmatickou funkci krve, informuje o vzniku vnitřního aktivátoru protrombinu a o jím podmíněné přeměně protrombinu na trombin. Při normální funkci všech faktorů se přemění téměř všechen protrombin na trombin, takže v séru zůstává jen malý zbytek nespotřebovaného protrombinu (10-15 %). Při defektu kteréhokoliv z těchto faktorů zůstane v séru značné množství tohoto protrombinu. Normální koagulační časy se pohybují od 30 sekund výše. |
| Referenční meze |
| Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje | |
| 0D | 18R | 10 | 20 | 30 | >40 | s | ||||||
| 18R 1D | 99R+ | 10 | 20 | 30 | >35 | s |
| Viz též: |
| Konzumpce protrombinu |
| P |
| Koagulace |
| Čas |
| Systém: | P |
| Komponenta: | Test konzumpce (spotřeby) protrombinu |
| Druh veličiny: | Čas |
| Jednotka: | s |
| Procedura: | Koagulace (det. změn mag. pole) |
| Klíč: | 03576 |
| NPU Code: |
| Gesce: | hematologie |
| Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
| Typ položky: | NF |
| Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
| Formát hodnoty: | číslo na 1 desetinné místo |
| Mezní hodnoty: | 0 - 5 - 200 - 1000 |
| MTV: | SP, BP, X |
| Třída hlavní: | Koagulace |
| Pokyny, poznámky, info: |
| Podklady pro preanalytickou fázi |
| Materiál: | Krev |
| Odběr do: | Sklo bez úpravy |
| Maximální čas od získání do zpracování vzorku je 1 h při doporučené teplotě 20°C. | |
| Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: | |
| Zkumavka s nativní krví je ihned po přijetí laboratoří umístěna do termostatu (37 °C). Po 4 hodinách následuje centrifugace 10 minut při 2000 g. Získané sérum se ihned dále vyšetřuje. | |
| Text abstraktu ke komponentě |
| Test konzumpce (spotřeby) protrombinu vyšetřuje jak destičkovou tak plazmatickou funkci krve, informuje o vzniku vnitřního aktivátoru protrombinu a o jím podmíněné přeměně protrombinu na trombin. Při normální funkci všech faktorů se přemění téměř všechen protrombin na trombin, takže v séru zůstává jen malý zbytek nespotřebovaného protrombinu (10-15 %). Při defektu kteréhokoliv z těchto faktorů zůstane v séru značné množství tohoto protrombinu. Normální koagulační časy se pohybují od 30 sekund výše. |
| Referenční meze |
| Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje | |
| 0D | 18R | 10 | 20 | 30 | >40 | s | ||||||
| 18R 1D | 99R+ | 10 | 20 | 30 | >35 | s |
| Viz též: |
| Konzumpce protrombinu |
| P |
| Koagulace (det. změn mag. pole) |
| Čas |
| Systém: | P |
| Komponenta: | Test konzumpce (spotřeby) protrombinu |
| Druh veličiny: | Čas |
| Jednotka: | s |
| Procedura: | Koagulace (opticky) |
| Klíč: | 03577 |
| NPU Code: |
| Gesce: | hematologie |
| Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
| Typ položky: | NF |
| Formát ref. mezí: | referenční meze "od - do" |
| Formát hodnoty: | číslo na 1 desetinné místo |
| Mezní hodnoty: | 0 - 5 - 200 - 1000 |
| MTV: | SP, BP, X |
| Třída hlavní: | Koagulace |
| Pokyny, poznámky, info: |
| Podklady pro preanalytickou fázi |
| Materiál: | Krev |
| Odběr do: | Sklo bez úpravy |
| Maximální čas od získání do zpracování vzorku je 1 h při doporučené teplotě 20°C. | |
| Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: | |
| Zkumavka s nativní krví je ihned po přijetí laboratoří umístěna do termostatu (37 °C). Po 4 hodinách následuje centrifugace 10 minut při 2000 g. Získané sérum se ihned dále vyšetřuje. | |
| Text abstraktu ke komponentě |
| Test konzumpce (spotřeby) protrombinu vyšetřuje jak destičkovou tak plazmatickou funkci krve, informuje o vzniku vnitřního aktivátoru protrombinu a o jím podmíněné přeměně protrombinu na trombin. Při normální funkci všech faktorů se přemění téměř všechen protrombin na trombin, takže v séru zůstává jen malý zbytek nespotřebovaného protrombinu (10-15 %). Při defektu kteréhokoliv z těchto faktorů zůstane v séru značné množství tohoto protrombinu. Normální koagulační časy se pohybují od 30 sekund výše. |
| Referenční meze |
| Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje | |
| 0D | 18R | 10 | 20 | 30 | >40 | s | ||||||
| 18R 1D | 99R+ | 10 | 20 | 30 | >35 | s |
| Viz též: |
| Konzumpce protrombinu |
| P |
| Koagulace (opticky) |
| Čas |