Abstrakt
Oxalát je silná dikarboxylová
kyselina, která tvoří s kalciem špatně rozpustné soli. Vysoké hodnoty
oxalátu v moči bývají spojeny s urolitiázou a (nebo) nefrokalcinózou.
Terminologie
Oxalát
Synonyma
Kyselina oxalová
Kyselina šťavelová
Kyselina ethandiová
Odkazy na jiné
relevantní dokumenty, další informace
Chemická a
fyzikální charakteristika, struktura a povaha analytu
Kyselina šťavelová (oxalová) je silná dikarboxylová
kyselina, která tvoří s kalciem velmi špatně rozpustné soli a je v přírodě
hojně rozšířena ve formě draselných i vápenatých solí (rostliny, houby, atp.).
Role v
metabolismu
Jde o produkt oxidace glyoxylátu (vzniká
při metabolizaci glycinu a serinu).
Při malabsorpci žlučových kyselin
dochází ke zvýšenému přestupu mastných a žlučových kyselin do tračníku, kde se
přeměňují prostřednictvím střevních baktérií (dehydroxylace, hydroxylace a
dekonjugace). Metabolity žlučových kyselin potom poškozují sliznici tračníku,
čímž dochází k většímu přestupu oxalátu do krve.
Ke zvýšené resorpci oxalátu také
přispívají mastné kyselin, které jsou v tračníku přítomny ve vyšší
koncentraci; vážou vápník, který potom není k dispozici pro precipitaci
oxalátu ve střevním lumen.
Oxalát, který přešel ve zvýšeném
množství ze střeva do krve se vylučuje ledvinami a může v nich způsobit
tvorbu oxalátových kamenů až nefrokalcinózu.
Zdroj
(syntéza, příjem)
V organismu vznikají oxaláty endogenní biosyntézou při oxidaci glyoxylátu (vzniká při odbourávání
glycinu a serinu). Jen asi 5-20 % oxalátů v moči je exogenního původu z
potravy. Rozsah tvorby oxalátu závisí
především na hotovosti glyoxylátu: při nízkých koncentracích glyoxylátu převažuje
oxidace glyoxylátu na CO2, při zvyšujících se koncentracích probíhá
navíc oxidace na oxalát. Za prekursory šťavelanů jsou obecně považovány
glykolát, glyoxylát a kyselina askorbová. Vysoký obsah kalcia v potravě
napomáhá tvoření nerozpustného kalciumoxalátu, který je v GIT těžce
vstřebatelný (jeho vstřebávání napomáhá hyperchlorhydrie; achlorhydrie jej
naopak snižuje). Syntézu neovlivňují
zánětlivé a nádorové procesy. Syntéza není ani ovlivněna dietou.
Distribuce v
organismu, obsah ve tkáních
Výskyt v plazmě (1,3-1,6 umol/l),
moči (<0,45 mmol/den, index oxalát/kreatinin < 0,3 mmol/mol) a dalších
tekutinách. Vyšší koncentrace v moči jsou považovány za závažný rizikový
faktor tvorby močových kamenů.
Způsob
vylučování nebo metabolismus
V přírodě
se šťavelany rozkládají samovolnou oxidací, větším dílem pak bakteriemi a
plísněmi s oxalolytickými vlastnostmi (ve vodě, hlíně, atp.). V lidském organismu není oxalát již dále
metabolizovatelný a je vylučován s vysokou clearence ledvinami.
Kontrolní
(řídící) mechanismy
Kontrola tvorby oxalátu je dána
především hotovosti glyoxylátu: při nízkých koncentracích glyoxylátu převažuje
oxidace glyoxylátu na CO2, při zvyšujících se koncentracích probíhá
navíc oxidace na oxalát.
Literatura
Murray RK, Granner DK, Myaes PA et al:
Harpers Biochemistry, LANGE Medical book, 1993
Autorské
poznámky
David
Stejskal