Abstrakt
Kyselina hippurová vzniká v organismu konjugací kyseliny
benzoové s glycinem. Kyselina benzoová přitom pochází buď z metabolizace přirozených složek
potravy, nebo z toluenu vnikajícícho do organismu při profesionální expozici či
při zneužívání
(fetování) organických rozpouštědel. Stanovení kyseliny hippurové v moči se v
praxi provádí především pro monitorování expozice toluenu (xylenů) při profesionální
činnosti (biologický expoziční test nebo biologické monitorování) i při zneužívání
(fetování) toluenu jako návykové látky.
Terminologie
Synonyma
Benzoylglycin, hippuric acid
Klasifikační kódy
Odkazy na jiné relevantní
dokumenty, další informace
Chemická a fyzikální
charakteristika, struktura a povaha analytu
Sumární vzorec: C9H9O3N, mol.h. 179,17, bílé krystaly
rozpustné ve vodě a v alkoholu, málo rozpustné v benzenu, nerozpustné v sirouhlíku, bod
tání
Vodné roztoky kyseliny hippurové silně absorbují v
UV oblasti
(maximum při 230 nm).
Role v metabolismu
Kyselina hippurová v organismu vzniká jako produkt
metabolizace cizorodých látek (xenobiotik). Cizorodé látky se v těle metabolizují ve dvou fázích:
Fáze I, též nazývaná biotransformační, je časová etapa,
v níž se do lipofilních látek zabudovávají nové funkční skupiny. Příkladem je
hydroxylace toluenu, při níž vzniká benzylalkohol oxidující se dále na kyselinu
benzoovou.
Fáze II, zvaná též konjugační, je etapa, během které
probíhá syntéza (vazba) malých endogenních molekul s funkčními skupinami metabolitů fáze I.
Jejím výsledkem je pokles lipofility a rychlejší exkrece metabolitu z buňky,
nejčastěji močí. Příkladem je právě konjugace glycinu s kyselinou benzoovou v
játrech: Kyselina benzoová v játrech reaguje s koenzymem A za vzniku benzoylkoenzymu A.
Benzoylkoenzym A se pak sloučí s glycinem za vzniku kyseliny hippurové a opětného uvolnění koenzymu A.
Tento méně častý typ konjugace se někdy označuje jako peptidová konjugace,
protože jako konjugační činidlo zde vystupuje aminokyselina. U člověka to může být
vedle glycinu (kyselina hippurová a podobné látky) i glutamin (deriváty glutaminu)
a cystein jako součást glutathionu (merkapturové kyseliny).
Zdroj (syntéza, příjem)
Kyselina hippurová vzniká v organismu z kyseliny
benzoové, která jednak vzniká z aromatických látek obsažených především v rostlinné potravě (ovoce -
švestky, jeřabiny, ovocné jamy), jednak se do organismu dostává jako
konzervační činidlo přidávané při výrobě do potravin (hořčice). Z přirozených zdrojů (ovoce)
vzniká u jinak neexponované populace asi 0,5 -
Kyselina benzoová a z ní dále kyselina hippurová vzniká
i metabolizací toluenu, který se do organismu dostává při profesionální expozici (práce s
organickými rozpouštědly tj. při stříkání, lepení, natírání, lakování apod.) a
při fetování
toluenu jako drogy. Toluen se vstřebává především plicemi. Vstřebávání par kůží
je nepodstatné, značné je však vstřebávání kapalného toluenu. Z inhalovaného množství
toluenu se vstřebává průměrně 53 %. Z vstřebaného toluenu (plicemi i kůží) se na kyselinu
hippurovou přemění asi 75 %.
Distribuce v organismu, obsah
ve tkáních
Kyselina hippurová vzniklá v organismu se poměrně rychle
vylučuje močí.
Normální úroveň vylučování kyseliny hippurové v moči je do 10 mmol/litr.
Nejvyšší přípustný limit při profesionální expozici je
14 mmol/litr.
Po fetování velkého množství toluenu lze stanovit až stovky mmol/litr
kyseliny hippurové v moči.
Způsob vylučování nebo
metabolismus
Kyselina hippurová se z organismu vylučuje močí.
Biologický poločas
Biologický poločas je asi 6 hodin, čili z organismu se
vylučuje poměrně rychle.
Kontrolní (řídící) mechanismy
Literatura
Poznámky
Appendixy
Autorské poznámky