Abstrakt
Peptidové fragmenty gliadinu, proteinů pšeničného glutenu (lepku) patří k základním etiopatogenetickým faktorům céliakie. Detekce protilátek třídy IgA a IgG proti gliadinu jsou proto nejčastěji a nejdéle používanými serologickými markery. ELISA metody detekce AGA jsou běžně dostupné a z uvedených markerů céliakie jsou AGA nejlevnější. Ve screeningových programech jsou často používány jako první test. Citlivost a spolehlivost detekce má značnou variabilitu a podstatně je ovlivněna stupněm purifikace použitého antigenu. Antigliadinové protilátky AGA třídy IgA mají význam především pro posouzení aktuálního stavu a dodržování bezlepkové diety, (senzitivita 73-89 %, specificita 72-89 %), IgG protilátky mají dlouhodobý profil, význam mají u nemocných s deficitem IgA (senzitivita 78-82 % a specificita 66-85 %). Metody, které používají jako antigen purifikovaný alfa-gliadin vykazují vyšší specificitu. V laboratoři ÚKB VFN v Praze používáme vlastní antigen - alfa-gliadin purifikovaný IE chromatografií na SP-Sephadexu. Referenční hodnoty závisí na použitém standardu.
Odkazy na jiné relevantní dokumenty, další informace
Laboratorní metody v gastroenterologii
Literatura
Kocna P. - Clin Chem Lab Med 2002, Medline - link
Grodzinsky E. - Clin Diagn Lab Immunol 2001, Medline - link
Osman AA. - Eur J Gastroenterol Hepatol 2001, Medline - link
Rumbo M. - Clin Exp Immunol 1998, Medline - link
Autorské poznámky
Petr Kocna