Abstrakt
Glukóza slouží jako zdroj
energie pro všechny buňky, její koncentrace v krvi (glykemie) je udržována
v konstantním rozmezí hormonálně: inzulin glykemii snižuje, glukagon,
adrenalin, kortizol a růstový hormon ji zvyšují. Fyziologicky se koncentrace
glukózy v plazmě zvyšuje postprandiálně, klesá při hladovění. Patologické
zvýšení glykemie (hyperglykemie) nastává při nedostatečné tvorbě nebo využití
inzulinu, při nadprodukci jeho antagonistů, při hypertyreóze, onemocnění
centrálního nervového systému a jaterních chorobách. Zvýšená glykemie vede
k hyperosmolaritě s nebezpečím komatózních stavů.
K patologickému snížení koncentrace (hypoglykemii) dochází při nadprodukci
inzulinu, endokrinopatiích způsobujících nedostatek jeho antagonistů,
nedostatečné tvorbě glukózy glukoneogenezí a při některých vrozených poruchách
enzymů metabolismu sacharidů. Nebezpečím hypoglykemie je nedostatečné
energetické zásobení mozku. Koncentrace glukózy v plazmě se stanovuje
především enzymaticky (fotometrie, reflektometrie, ampérometrie), patří mezi
screeningové metody.
Odkazy na jiné relevantní dokumenty,
další informace
Fyziologická variabilita
Nižší hodnoty glykemie nacházíme u
novorozenců (po narození glykemie klesá, minimum nastává 2 až 4 hodiny po
porodu, stejné hodnoty jako těsně po porodu dosahuje za 3 až 5 dní), v těhotenství (hypoglykemie nalačno, po jídle naopak
sklony k hyperglykemii - zvýšená rezistence na inzulin), při laktaci,
při vagotonii ve spánku a při značné svalové námaze.
Intraindividuální
variabilita je u glukózy větší než u většiny ostatních látek stanovovaných
v plazmě, neboť její koncentrace závisí na:
·
svalové aktivitě
·
časovém odstupu od přijetí potravy (nejvyšší
glykemii nacházíme 45 až 60 minut po najedení)
·
rovnováze regulačních mechanismů (inzulin
versus antagonisté inzulinu)
·
druhu vzorku použitém pro analýzu (kapilární
nebo venózní krev, plná krev nebo sérum)
Patofyziologické mechanismy
ovlivňující koncentraci
Patologické je jak trvalé zvýšení
koncentrace glukózy nad fyziologické rozmezí (hyperglykemie), tak její snížení
(hypoglykemie). O poruchu jde i při neschopnosti organismu omezit kolísání
glykemie po podání glukózy (snížená tolerance na zátěž glukózou) a v době
jejího nedostatku (hypoglykemické stavy).
Hyperglykemie (zvýšení
koncentrace)
Za hyperglykemii se považuje
koncentrace glukózy nalačno vyšší než horní hranice referenčního rozmezí.
U zdravého člověka by glykemie kdykoli během dne, nezávisle na jídle,
neměla překročit 8,0 mmol/l. Obecně glykemii zvyšuje resorpce ze střeva,
zvýšené odbourávání jaterního glykogenu (vlivem adrenalinu nebo glukagonu), glukoneogeneze
(účinkem např. kortizolu) a nedostatek inzulinu, který je jediným hormonem
snižujícím glykemii (snížená produkce, inaktivace játry nebo protilátkou,
špatná odpověď organismu). Následkem hyperglykémie bývá hyperosmolalita
a diabetické koma.
1)
Diabetes
mellitus
·
Diabetes
mellitus 1. typu (inzulindependentní, dříve označovaný jako
juvenilní typ DM; jde o primární nedostatek inzulinu, sklon ke
ketoacidóze)
·
Diabetes
mellitus 2. typu (non-inzulindependentní, dříve označovaný jako
adultní typ DM; jde o poruchu využití glukózy při počáteční normální
hladině inzulinu; příčinou je kombinace inzulinové rezistence a relativního
nedostatku inzulinu; v čase diagnózy nebývá glykemie tak vysoká jako u 1.
typu, obvykle je přítomna glykosurie bez ketonurie)
·
MODY
diabetes (diabetes adultního typu vyskytující se u mladistvých; mírná
hyperglykemie bez sklonů ke ketóze)
·
Diabetes
mellitus gestační (snížená tolerance glukózy
v těhotenství je obvyklá, podílí se na ní pravděpodobně
produkce placentárního laktogenu; v těhotenství se však může poprvé
projevit pravý diabetes, který je nutno rozpoznat)
2) onemocnění nadledvin nebo
hypofýzy
Zvýšený účinek hormonů dřeně
(katecholaminy) i kůry (glukokortikoidy) nadledvin nebo předního laloku
hypofýzy (hlavně somatotropin a adrenokortikotropin) způsobuje zvýšený antagonismus
vůči inzulinu a vede ke sníženému využívání glukózy periferními tkáněmi.
·
nádory dřeně nadledvin - feochromocytom, paragangliom
(nadprodukce adrenalinu)
·
šok (vyplavení adrenalinu)
·
Cushingův syndrom (diabetes rezistentní na inzulin)
·
gigantismus, akromegalie (eozinofilní adenom)
·
Cushingoidní syndrom (při léčbě kortizonem)
3) hypertyreóza (tyreotoxikóza)
- často postprandiální patologické hyperglykemie
4) onemocnění pankreatu
Snížená tolerance na glukózu,
hyperglykemie nalačno i postprandiálně vzniká až při odstranění nebo poškození
90 % parenchymu.
·
akutní pankreatitida - sledování glykemie je vhodným
prognostickým ukazatelem, hyperglykemie odeznívá s úzdravou
·
chronická pankreatitida
·
hemochromatóza
·
adenokarcinom pankreatu
·
traumatická poškození pankreatu
5) onemocnění centrálního nervového
systému
·
traumata lebky
·
edém mozku, krvácení do mozku
·
tumory
·
encefalitida, bazilární meningitida
6) jiné příčiny
·
jaterní choroby (asi 20 % pacientů s cirhózou, chronickou
hepatitidou nebo steatozou jater má manifestní diabetes, u akutní hepatitidy
bývá postprandiální hyperglykemie; u hepatopatií se nalačno mohou vyskytovat
hypoglykemie)
·
sympatikotonie
·
cirkulační kolaps (např. infarkt myokardu, dehydratace,
akutní krvácení)
·
injekce ACTH, adrenalinu, glukokortikoidů, STH
·
galaktozemie
·
silné emoce (vyplavení adrenalinu)
·
popáleniny (za několik hodin až dní)
·
u peritoneální dialýzy nebo hemodialýzy
·
po podání některých léků (kontraceptiva,
kortikosteroidy, thiazidová diuretika)
Hypoglykemie
(snížení koncentrace)
Za hypoglykemii považujeme stavy, kdy
glykemie klesne pod dolní hranici fyziologického rozmezí. Klinické symptomy (pocit
hladu, bolesti hlavy, usínání, mentální zmatenost, halucinace, křeče, kóma) se
začínají objevovat při koncentracích nižších než 2,2 (2,8) mmol/l (u
novorozenců < 1,7 mmol/l,
u nedonošených < 1,1 mmol/l),
závisí však i na rychlosti poklesu glykemie a na adaptaci organismu. Hlavním
nebezpečím hypoglykemie je nedostatečné energetické zásobení mozku. Příčinou
poklesu koncentrace glukózy v plazmě je buď nedostatečný přívod glukózy do
krevní cirkulace nebo její příliš rychlé vychytávání z krve. Hladovění 72 hodin může snížit glykemii až na 2,5 mmol/l. Snižování glykemie je buď závislé na inzulinu
(vychytávání glukózy z krve a její utilizace buňkami: glykolýza, syntéza
glykogenu, lipogeneze), nebo na inzulinu nezávislé (svalová práce, glykosurie).
1) hypoglykemie při lačnění
·
tumory beta-buněk Langerhansových ostrůvků (karcinom,
adenom) nebo jejich hyperplazie
·
extrapankreatické tumory (secernující nebo nesecernující
inzulin)
·
endokrinopatie způsobující nedostatek antagonistů
inzulinu (panhypopituitarismus, izolovaný deficit růstového hormonu nebo
adrenokortikotropinu, hypoadrenalismus, hypotyroidismus, defekt glukagonu)
·
jaterní choroby (hepatitida, městnání v játrech při
srdeční nedostatečnosti, cirhóza)
·
glykogenózy (typ I, VII, IX)
·
defekt enzymů glukoneogeneze
·
nedostatek prekurzorů glukózy (těžká podvýživa, uremie, ketózová hypoglykemie kojenců)
2) postprandiální hypoglykemie
·
alimentární (pacienti s gastrektomií,
gastrojejunostomií, aj.)
·
v časné fázi diabetes mellitus
·
funkční idiopatická hypoglykemie
·
leucinem indukovaná hypoglykemie
·
fruktózou
indukovaná hypoglykémie (deficit fruktóza-1-fosfátaldolázy nebo
deficit fruktóza-1,6-bisfosfátaldolázy)
3) reaktivní
hypoglykemie - klinický syndrom, který se projevuje postprandiálně známkami
ze strany autonomního nervového systému (slabost, třes, studený pot, nauzea,
pocit hladu, epigastrický diskomfort), doprovázený hypoglykemií (2,5 až 2,77
mmol/l) běžně v průběhu dne
4) hypoglykemie
navozená:
·
léky (předávkování inzulinu, perorální
antidiabetika, salicyláty, propranolol)
·
alkoholem, hlavně nalačno (etanol inhibuje
glukoneogenezi)
5) hypoglykemie u novorozenců a
dětí
U novorozenců je obvykle přechodná
(prematuritas, syndrom dechové tísně, diabetes mellitus u matky,
těhotenská toxemie, podchlazení, polycytemie), u kojenců bývá způsobena
dědičnými poruchami metabolismu (galaktozemie, glykogenózy, dědičná intolerance
fruktózy, deficience enzymů glukoneogeneze) nebo hladověním (ketózová
hypoglykemie) a horečnatými stavy. Při chronické hypoglykemii dochází
k poškození centrálního nervového systému (neuroglykopenie).
s normální inzulinemií
a) snížená resorpce
glukózy
·
hladovění, zvracení, průjem
·
malabsorpce u celiakie
·
hypotyreóza
b) defekty trávicích
enzymů
·
intolerance laktózy
·
intolerance sacharózy a izomaltózy
·
intolerance škrobu
c) enzymové defekty
metabolismu sacharidů
·
insuficience hypofýzy, nadledvin
·
idiopatická infantilní hypoglykemie
(McQuarrieho syndrom)
·
hypoglykemie novorozenců
·
galaktózemie
·
intolerance fruktózy (chybění
fruktóza-1-fosfátaldolázy)
·
ketózová hypoglykemie (acetonemické
zvracení)
d) enzymové defekty
metabolismu aminokyselin nebo beta-oxidace mastných kyselin
e) zvýšená spotřeba
glukózy
·
renální glykosurie
·
horečka
·
velké břišní tumory
s hyperinzulinemí
·
novorozenci matek diabetiček
·
hypoglykemie z přecitlivělosti na
leucin
·
inzulinomy, hyperplazie B-buněk pankreatu
·
nedostatek A-buněk pankreatu
Přímé následky abnormálních
koncentrací
Po infuzi hypertonických roztoků
glukózy dochází k poklesu koncentrace sodných iontů: na každé zvýšení
glukózy o 5,6 mmol/l klesá Na+ o 3 mmol/l (přesun vody).
Při
překročení renálního prahu pro glukózu (glykemie 10 mmol/l po dobu 15 minut)
dochází ke ztrátám glukózy močí (glykosurie) a současně i ke zvýšeným ztrátám
vody. V těžkých případech je následkem hyperosmolarita s výraznou
žízní, případně i nervovými poruchami (závratě, bolesti hlavy, poruchy vědomí
až hyperosmolární kóma).
Dlouhodobě
zvýšené koncentrace glukózy v krvi vedou také ke zvýšené produkci glucitolu (sorbitolu) a fruktózy a
jejich hromadění v oční čočce. Z osmotických důvodů (zvýšení
osmolarity) dochází k zákalu čočky. Současně stoupá i produkce
glykoproteinů a proteoglykanů, jejichž zvýšení v cévní stěně zvyšuje
riziko vzniku aterosklerózy a angiopatií. Glykace kolagenu glomerulární bazální
membrány vede k rozvoji glomerulosklerózy, glykovány jsou i ostatní
proteiny (např. hemoglobin, albumin).
Snížené
koncentrace glukózy v plazmě vedou k nedostatečnému přísunu tohoto
energetického substrátu do mozku, dlouhodobá hypoglykemie může způsobit jeho
poškození. Jako náhradní zdroj energie využívají buňky tuky (mozek však mastné
kyseliny utilizovat nedovede), při jejich zvýšeném odbourávání dochází také
k nadměrné produkci ketolátek (využívají se jako zdroj energie i
v mozku, ale nemohou zcela nahradit glukózu) s následnou ketoacidózou
(u DM I. typu: obvykle při glykemii vyšší než 16,7 mmol/l, pH < 7,25, standardní bikarbonáty < 15 mmol/l).
Referenční intervaly
věk |
koncentrace mmol/l |
do 1 dne |
2,22 - 3,33 |
do 4 týdnů |
2,78 - 4,44 |
od 4 týdnů do 15 let |
3,33 - 5,55 |
od 15 let do 60 let |
3,88 - 5,83 |
od 60 let do 70 let |
4,44 - 6,38 |
od 70 let do 99 let |
4,61 - 6,10 |
Omezení stanovení
Krev se nabírá do skla nebo plastu,
nutný je přídavek antiglykolytické přísady (NaF), jako antikoagulant se používá
K2EDTA.
Při použití plné krve na stanovení
glukometrem je nutná okamžitá analýza, nelze přidávat NaF.
Hemolýza má na výsledek jen malý vliv,
hemoglobin neruší do koncentrace 1,0 g/l; silnější hemolýza zvyšuje výsledek
při použití glukózaoxidázového stanovení bez deproteinace (při použití
deproteinace naopak snižuje).
Stabilita vzorku: při 4 -
Koncentrace glukózy v plné krvi
je nižší než koncentrace v plazmě, tento rozdíl je dán rozdílným obsahem
vody v obou materiálech, vysoké rozdíly jsou u novorozenců (rozdíly závisí
na hematokritu, koncentrace glukózy v erytrocytech je nižší než
v plazmě). Jednoznačný vztah mezi oběma hodnotami neexistuje: průměrný
rozdíl hodnot je 10 až 15 % (kolísá v rozsahu 4 až 47 %), tj. průměrná
hodnota koncentrace glukózy v plné krvi činí přibližně 90 % hodnoty
nalezené v plazmě.
Rozdíl koncentrace glukózy mezi
kapilární a venózní krví je nalačno 5 %, postprandiálně 10 až 15 % (vyšší
koncentrace je v kapilární krvi), u postprandiálních a oGTT vzorků však
byly pozorovány rozdíly až 50 %. Hodnoty v arteriální krvi jsou nalačno o
5 až 10 % vyšší než v krvi venózní.
Metodami, které používají
deproteinaci, se získávají hodnoty koncentrace vyšší (o 5 % v plazmě, o 10
% v plné krvi, o 15 % u hemolyzované plné krve) než u metod bez
deproteinace.
Pokles
koncentrace glukózy vlivem glykolýzy ve sražené necentrifugované krvi je
průměrně 5 - 7 % za 1 hodinu. Při stabilizaci antiglykolytickou přísadou také
dochází k poklesu koncentrace glukózy, tento pokles je však způsoben
neenzymovou glykací proteinové matrix: enzymové metody stanovují pouze volnou
glukózu, nikoli glukózu vázanou kovalentně na proteiny.
Stabilita
koncentrace v séru i plazmě, oddělených od elementů separačním gelem
Sarstedt, je minimálně 24 hodin při
Použití ve výpočtech a odvozených
parametrech
Kromě stanovení glykemie
nalačno se stanovuje také glykemie po jídle (1 hodinu po jídle obsahujícím
sacharidy, tzv. postprandiální glykemie), jednorázová glykemie kdykoli, nebo se
provádí tzv. glykemický profil (kompletní: 7 až 9 odběrů, zkrácený: 4 až 5
odběrů během dne).
Glykemický index, GCI ( 9 odběrů během dne: v 6:00,
9:30, 12:00, 14:30, 17:30, 20:00, 23:00, 2:00 a ve 4:00 hodin; vypočítaná
hodnota informuje o kompenzaci diabetika: GCI do 10,0 = velmi dobrá kompenzace,
GCI nad 20,0 = neuspokojivá kompenzace)
výpočet: GCI = M + (Glumax
- Glumin) x 1/2
M = průměrná hodnota z 9
odběrů, Glumax = nejvyšší, Glumin = nejnižší glykemie
Zátěžové testy: zátěž glukózou (orální glukózový
toleranční test, oGTT), galaktózou a fruktózou - stanovuje se koncentrace glukózy
+ případně dalších podaných monosacharidů nalačno a po podání jejich
konstantního množství; odběry se provádějí v daných časových intervalech
(např. u oGTT většinou za
Glukagonový test - po podání glukagonu i.m. se
stanovuje hladina glukózy a laktátu v krvi.
Znaky analytické metody
Referenční metoda: ID-GC/MS
Certifikovaný referenční materiál: SRM
Doporučené rutinní metody stanovení:
GOD-PAP fotometricky, GOD-PAP elektrometricky, metoda s hexokinázou,
enzymové elektrody (biosenzory)
Toleranční limit EHK: 10 %
CV % pro VKK: 3,3 % (NCEP, USA: 3,0 %)
Teoretický toleranční limit: 7 %
Nedoporučené metody: neenzymové metody
Stanovení
s glukózaoxidázou (GOD) a peroxidázou (POD) a oxidační kopulací je
v praxi nejrozšířenější.
Principem je oxidace glukózy na
D-glukonolakton a peroxid vodíku, který se využívá buď k oxidaci některých
leukobází (aromatické diaminy typu o-tolidin, o-dianisidin, aj.), nebo častěji
k oxidační kopulaci 4‑aminoantipyrinu (AAP) s fenolem na
chinoniminové barvivo:
beta-D-glukóza + O2 + H2O
®
D-glukonolakton + H2O2 (glukózaoxidáza)
AAP + fenol (nebo jeho derivát) + 2 H2O2
® chinoniminové
barvivo + 4 H2O (peroxidáza)
Měří se změna absorbance za minutu
nebo výsledné zbarvení inkubační směsi po 15 minutách v pásu kolem 500 nm,
intenzita zbarvení je úměrná koncentraci glukózy. Reakce je rušena redukujícími
látkami (vzhledem k poměrně vysoké koncentraci glukózy v plazmě endogenní
vitamin C prakticky analýzu neruší).
Na stejném principu pracují i osobní
glukometry: komponenty reakce jsou součástí reakční zóny testovacího proužku;
po aplikaci krve dochází podle výše uvedených reakcí k produkci barevné
látky, intenzita zbarvení je měřena reflektometricky.
Stanovení
s hexokinázou a glukóza-6-fosfátdehydrogenázou je vysoce
specifické:
glukóza + ATP ® glukóza-6-fosfát + ADP (hexokináza)
glukóza-6-fosfát + NADP+ ® glukonolakton-6-fosfát + NADPH
+ H+ (glukóza-6-fosfátdehydrogenáza)
Měří se absorbance v pásu kolem
340 nm. V praxi se někdy místo NADP+ požívá NAD+.
Stanovení
speciálními analyzátory určenými jen pro analýzu glukózy (také některé
glukometry). Principem je enzymatické stanovení s GOD kotvené na síťce
nebo v reakční zóně nasákavého proužku. Vznikající peroxid vodíku se
stanovuje ampérometricky. Měří se elektrodová oxidace peroxidu na platinové
elektrodě (Clarkova elektroda):
H2O2 ® 2 H+ + O2
+ 2 e-
Použití pro klinické účely
Vyšetření glykemie je indikováno
při:
1) podezření na
hyperglykemii
·
screening a diagnostika diabetes mellitus
·
kontrola účinnosti léčby diabetes mellitus
·
posouzení metabolismu sacharidů (v těhotenství,
u chronických jaterních onemocnění, při akutní hepatitidě, akutní
pankreatitidě, chronické pankreatopatii, autoimunitní endokrinopatii,
akromegalii, Addisonově chorobě, panhypopituitarismu, terapii kortikosteroidy)
2) podezření na hypoglykemii
·
výskyt příznaků hypoglykemie při léčbě
diabetes mellitus
·
vyloučení hypoglykemie u klinicky zdánlivě
zdravých osob (vyloučení inzulinomu)
·
symptomy hypoglykemie u nemocných osob
·
detekce hypoglykemie u novorozenců
·
podezření na vrozenou metabolickou poruchu u
dětí
Literatura
Masopust, J.: Klinická biochemie.
Požadování a hodnocení biochemických vyšetření. Karolinum, Praha, 1998.
ISBN 80‑7184‑649‑3
Racek, J. et al: Klinická biochemie,
1. vydání. Galén, Praha, 1999. ISBN 80‑7262‑023‑1. Karolinum,
Praha, 1999. ISBN 80‑7184‑971‑5
Thomas, L.: Clinical Laboratory
Diagnostics: Use and Assessment of Clinical Laboratory Results.
TH-Books-Verl.-Ges., Frankfurt/Main, 1998. ISBN 3-9805215-4-0
Friedecký, B.; Kratochvíla, J.:
Udělování certifikátu o úspěšnosti klinické laboratoře v systému externího
hodnocení kvality. Klin. Biochem. Metab., 9 (BCB 30), 2001, č. 2, s. 73 ‑ 77.
ISSN 1210‑7921
Chromý, V., Fischer, J.: Analytické
metody v klinické chemii. Masarykova univerzita, Brno, 2000. ISBN 80‑210‑2363‑5
Poznámky
Pro posouzení průměrné
glykemie za delší časové období (stavu dlouhodobé kompenzace diabetika) se
používá stanovení koncentrace glykovaných proteinů (glykovaný hemoglobin,
glykovaný albumin, fruktózaminový test).
Autorské poznámky
Vladimíra Kvasnicová (červen 2004)