Abstrakt
Pyruvát je jeden z nejvýznamnějších metabolitů. Vzniká v závěrečné fázi glykolýzy, kdy z jedné molekuly glukózy vznikají 2 molekuly pyruvátu. Dále je pyruvát metabolitem alkoholového i mléčného kvašení, transaminací přechází na alanin, je konečným produktem katabolismu uhlíkového řetězce cysteinu, serinu, glycinu, treoninu a hydroxyprolinu. Enzymatickou reakcí je metabolizován na kyselinu oxaloctovou nebo na acetyl-CoA (substráty Krebsova cyklu, který tvoří „palivo“ buňky).
Terminologie
pyruvát, anion kyseliny pyrohroznové
Synonyma
kyselina 2-oxopropanová,, kyselina 2-oxopropionová
Klasifikační kódy
Odkazy na jiné relevantní dokumenty, další informace
Glykolýza, Laktát, Oxidační dekarboxylace pyruvátu
Chemická a fyzikální charakteristika, struktura a povaha analytu
Pyruvát, CH3–CO–COOH, C3H4O3
m.h. 88,06
CAS 127-17-3
Kyselá disociační konstanta pK (25 oC) 2,49
Pyruvát patří mezi alfa-ketokyseliny.
Role v metabolismu
Pyruvát je jeden z nejvýznamnějších metabolitů. Je produktekm glykolýzy, kdy z jedné molekuly glukózy vznikají 2 molekuly pyruvátu a makroergické sloučeniny ATP a NADH. Po přechodu do mitochondrie může být pyruvát oxidační dekarboxylován za vzniku acetyl-CoA, transaminací se může přeměňovat na alanin, karboxylací přecházet na oxalacetát (meziprodukt citrátového cyklu, prekurzor biosyntézy glukózy), za anaerobních podmínek může být redukován na laktát nebo dekarboxylován na acetaldehyd (což je výchozí krok alkoholového kvašení).
Zdroj (syntéza, příjem)
Pyruvát vzniká v cytosolu v závěrečné fázi glykolýzy. Současně zvniká také z glykogenu, který se tvoří ve svalech z přebytečné glukózy a metabolicky souvisí se zásobou jaterního glykogenu.
Distribuce v organismu, obsah ve tkáních
Koncentrace pyruvátu se stanovje v séru, současně se stanovením koncentrace laktátu. Abnormální poměr koncentrace laktátu/koncentrace pyruvátu se vyskytuje u těchto dědičných metabolických poruch:
Deficit pyruvátdehydrogenázy
Poruchy dýchacího řetězce
Deficit pyruvátdehydrogenázového komplexu
Způsob vylučování nebo metabolismus
Literatura
Z. Vodrážka: Biochemie. Academia, Praha 1992.
P. Karlson, W.Gerok, W. Gross: Pathobiochemie. Academia, Praha 1987.
Kodíček, M. Pyruvát. From Biochemické pojmy: výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007 [cit. 2009-09-28].
Další informace
Karolína Pešková