Terminologie
Fruktozamin (1-deamino-1-deoxyfruktóza)
Synonyma
Izoglukozamin, glykované proteiny
Klasifikační
kódy
Odkazy
na jiné relevantní dokumenty, další informace
Abstrakt
Fruktozaminy jsou glykované proteiny plazmy, jejichž
koncentrace je závislá na koncentraci krevních proteinů a glukózy a době jejich
vzájemné interakce. Spolu s glykovaným hemoglobinem patří do skupiny
glykovaných proteinů, mezi které patří i fruktozamin, produkty neenzymatické
post-translační glykace různých dalších proteinů v séru a plazmě.
Chemická
a fyzikální charakteristika, struktura a povaha analytu
Glykace je neenzymatický proces, při kterém se
karbonylová skupina sacharidu kombinuje s aminoskupinou proteinů za vzniku
přechodné a labilní Schiffovy báze (aldiminu), z níž vzniká Amadoriho přesmykem
stabilní ketoamin - fruktozamin. Předpokládá se cyklizace na pyranózový nebo
furanózový cyklus. Rozdíl mezi glykovanými proteiny a glykoproteiny:
glykoproteiny mají ve své proteinové molekule karbohydrátovou skupinu, která
byla enzymaticky včleněna během syntézy molekuly, v případě glykovaných
proteinů se jedná o posttranslační glykaci
Role
v metabolismu
Zdroj
(syntéza, příjem)
Glykaci podléhá v plazmě hlavně albumin, v krvi
hemoglobin, glykaci však podléhají i další proteiny:
Příklady proteinů, které se u lidí neenzymaticky
glykují:
druh proteinu lokalizace
kolagen šlachy, glomerulární bazální
membrána
proteiny oční čočky oční
čočka
proteiny periferních nervů n.
femoralis
šlachové proteiny svaly
arteriální proteiny a.
coronalis
elastin pojivová tkáň plicní
membránové proteiny erytrocyty
antitrombin III plazma
proteiny trombocytů trombocyty
lipoproteiny HDL, LDL lipoproteiny
fibrinogen fibrinogen
močové aminokyseliny moč
a peptidy
Distribuce
v organismu, obsah ve tkáních
Způsob
vylučování nebo metabolismus
Biologický
poločas
Kontrolní
(řídící) mechanismy
Poznámky
Appendixy
Autorské
poznámky