Terminologie
Fruktozamin (1-deamino-1-deoxyfruktóza)
 
Synonyma
Izoglukozamin, glykované proteiny
 
Klasifikační
kódy
 
Odkazy
na jiné relevantní dokumenty, další informace
 
Abstrakt
Fruktozaminy jsou glykované proteiny plazmy, jejichž
koncentrace je závislá na koncentraci krevních proteinů a glukózy a době jejich
vzájemné interakce. Spolu s glykovaným hemoglobinem patří do skupiny
glykovaných proteinů, mezi které patří i fruktozamin, produkty neenzymatické
post-translační glykace různých dalších proteinů v séru a plazmě.
 
 
Chemická
a fyzikální charakteristika, struktura a povaha analytu
Glykace je neenzymatický proces, při kterém se
karbonylová skupina sacharidu kombinuje s aminoskupinou proteinů za vzniku
přechodné a labilní Schiffovy báze (aldiminu), z níž vzniká Amadoriho přesmykem
stabilní ketoamin - fruktozamin. Předpokládá se cyklizace na pyranózový nebo
furanózový cyklus. Rozdíl mezi glykovanými proteiny a glykoproteiny:
glykoproteiny mají ve své proteinové molekule karbohydrátovou skupinu, která
byla enzymaticky včleněna během syntézy molekuly, v případě glykovaných
proteinů se jedná o posttranslační glykaci
 
 
Role
v metabolismu
 
Zdroj
(syntéza, příjem)
Glykaci podléhá v plazmě hlavně albumin, v krvi
hemoglobin, glykaci však podléhají i další proteiny:
 
Příklady proteinů, které se u lidí neenzymaticky
glykují:
druh proteinu                                 lokalizace
 
 
kolagen                                         šlachy, glomerulární bazální
                                                    membrána
proteiny oční čočky                        oční
čočka
proteiny periferních nervů                n.
femoralis
šlachové proteiny                           svaly
arteriální proteiny                           a.
coronalis
elastin                                           pojivová tkáň plicní
membránové proteiny                     erytrocyty
antitrombin III                                 plazma
proteiny trombocytů                       trombocyty
lipoproteiny                                    HDL, LDL lipoproteiny
fibrinogen                                      fibrinogen
močové aminokyseliny                   moč
   a peptidy
 
Distribuce
v organismu, obsah ve tkáních
 
Způsob
vylučování nebo metabolismus
 
Biologický
poločas
 
Kontrolní
(řídící) mechanismy
 
Poznámky
 
Appendixy
 
Autorské
poznámky