Abstrakt
Chloridy jsou hlavním aniontem extracelulární tekutiny, ve velkém množství se nacházejí také v sekretech gastrointestinálního traktu. Přísun potravou závisí na množství soli v dietě, bývá podstatně vyšší než skutečná potřeba organismu. Z těla se vylučuje převážně močí.
Terminologie
Chlor, Cl, chloridový anion, Cl-
Synonyma
Chloridy
Klasifikační kódy
Odkazy na jiné relevantní dokumenty, další informace
Chemická a fyzikální charakteristika, struktura a povaha analytu
Tabulka 1
Chlor - základní charakteristika
| Chlor, latinsky Chlorum, anglicky Chlorine | |
| Symbol | Cl | 
| Atomové číslo | 17 | 
| Atomová hmotnost | 35,453 | 
| Elektronová konfigurace | [Ne]3s23p5 | 
| Radius | 99 pm | 
| Bod tání | -101,5 °C | 
| Bod varu | -34,4 °C | 
| Oxidační stavy | 7, 5, 1, -1 | 
Poznámka: 1 mmol/l = 1 mEkv/l = 3,5453 mg/dl = 35,453 mg/l
Role v metabolismu
Chloridy jsou hlavním aniontem extracelulární tekutiny. Ve velkém množství se nacházejí i v sekretech produkovaných trávicím traktem.
Zdroj (syntéza, příjem)
V Tabulce 2 je uveden průměrný denní příjem chloridového aniontu, který by měl být základem racionální, méně slané diety. Ve skutečnosti jsou ale reálné přívody chloridového aniontu podstatně vyšší.
Tabulka 2
Průměrný denní příjem chloridového aniontu v mg a mmol mmol (Nutrient reference values for Australia and New Zealand, 2006, pro porovnání v závorce údaje Dietary reference intakes, 2005)
| Skupina | Příjem celkem (mg) | Příjem celkem (mmol) | 
| muži, 19 - 50 let | 710 – 1420 (2300) | 20 – 40 (65) | 
| muži, 51 – 70 let | 710 – 1420 (2000) | 20 – 40 (55) | 
| muži, nad 70 let | 710 – 1420 (1800) | 20 – 40 (50) | 
| ženy, 19 – 50 let | 710 – 1420 (2300) | 20 – 40 (65) | 
| ženy, 51 – 70 let | 710 – 1420 (2000) | 20 – 40 (55) | 
| ženy, nad 70 let | 710 – 1420 (1800) | 20 – 40 (50) | 
| těhotné, 14 – 50 let | 710 – 1420 (2300) | 20 – 40 (65) | 
| laktace, 14 – 50 let | 710 – 1420 (2300) | 20 – 40 (65) | 
Poznámka: Nutrient reference values for Australia and New Zealand, 2006 údaje pro chloridový anion neuvádí, ale hodnoty lze odvodit od doporučení sodného kationtu, kde se předpokládá ekvimolární příjem sodného a chloridového iontu ve formě NaCl.
Chloridový aniont se z potravy vstřebává kompletně pasivním a aktivním transportem. Pokud na střevní buňky působí cholerový toxin, dochází k vysoké produkci cyklického AMP, čímž se utlumuje absorpce sodného kationtu a aktivuje sekreční transportní systém buněk krypt s následnou akumulací sodného a chloridového iontu v lumen. Hromadění NaCl ve střevě vede ke zvýšení akumulace vody ve střevním lumen osmotickým mechanismem a výsledkem je průjem. Z hlediska transportu chloridů se jedná o permanentně otevřený kanál CFTR (heterozygoti s cystickou fibrózou tak mají výhodu při onemocnění cholerou).
Distribuce v organismu, obsah ve tkáních
Produkce chloridů v gastrointestinálním traktu dosahuje obrovských hodnot – žaludek produkuje až 5000 mmol/den, střevo 3000 mmol/den, pankreatická tekutina 1400 mmol/den, sliny 1200 mmol/den, žluč 1200 mmol/den. Secernovaná tekutina se spolu s ionty recykluje zpět do oběhu.
Koncentrace chloridů se zvyšuje podle Gibbsovy a Donnanovy rovnováhy v kompartmentu bez proteinů. Typicky je proto zvýšená koncentrace chloridů v likvoru, intersticiální tekutině, v transudátech.
Chloridový posun
Koncentrace chloridů ve venózní plazmě je nižší než v arteriální, protože koncentrace chloridů v erytrocytech žilní krve je vyšší než v erytrocytech krev arteriální. Je to způsobeno chloridovým posunem (chloride shift, Hamburgerův shift), který je podmíněn zvýšenou afinitou chloridového aniontu k deoxyhemoglobinu, vstupem Cl- do erytrocytů ve venózní krvi a výstupem HCO3- z erytrocytů ve venózní krvi. Tvorbu hydrogenkarbonátu zajišťuje karbonátdehydratáza erytrocytů (karboanhydráza). Při snížení pCO2 v plicích se chloridy vrací zpět do erytrocytů.
Tabulka 3
Chloridový aniont – výskyt v organismu
| Pojem | Kvantita | Jednotka | Poznámka | 
| Koncentrace v plazmě | 98 – 106 | mmol/l | 
 | 
| Denní příjem potravou | 50 - 280 | mmol/d | silně závislé na obsahu soli v dietě; hlavní zdroje: stolní sůl, hovězí maso, sýry, zelené olivy, chaluhy, chipsy, sardinky | 
| Koncentrace v ECT | 100 – 107 | mmol/l | variabilní údaje v litratuře | 
| Koncentrace v ICT | kolem 4 | mmol/l | zvýšena v erytrocytech ve venózní krvi | 
| Celková zásoba v organismu | 28 – 33 | mmol/kg | směnitelné chloridy, kolem 2100 mmol pro hmotnost 70 kg, u mužů je zásoba mírně vyšší | 
| Denní eliminace ledvinami | 120 – 240 | mmol/den | silně závislá na přívodu | 
| Denní eliminace stolicí | pod 20 | mmol/den | 
 | 
| Absorpce střevem | 100 | % | 
 | 
Způsob vylučování nebo metabolismus
Biologický poločas
Kontrolní (řídící) mechanismy
LiteraturaOSN-E
Poznámky
AppendixyOSN-E
Autorské poznámky
Antonín Jabor (2007)