Železo v plazmě

 

OSN-SAbstraktOSN-E

Železo je nejdůležitější stopový prvek. Koncentrace v plazmě se používá pro nepřímé zhodnocení příčin anémie.

 

OSN-SFyziologická variabilitaOSN-E

V séru je Fe přítomno v trojmocné formě a je téměř všechno vázáno na transferin, pokud není vazebná kapacita transferinu překročena. Jedna molekula transferinu  je schopna vázat dva atomy Fe, normálně je asi 1/3 transferinu nasycena Fe. Menší množství Fe se nachází rovněž ve feritinu. Koncentrace Fe v séru je značně variabilní, existují až 30 % rozdíly mezi ranní a večerní koncentrací, u žen je průměrná hodnota o 10 – 20 % nižší než u mužů a v období menstruace je hodnota snížena asi o 30 %. 

 

OSN-SPatofyziologické mechanismy ovlivňující koncentraciOSN-E

Transport Fe se výrazně mění po zranění nebo infekci. Předpokládá se, že pokles sérového Fe je způsoben uvolněním cytokinů, které stimulují degranulaci neutrofilů a uvolnění bílkoviny apolaktoferinu. Apolaktoferin patří do skupiny reaktantů akutní fáze, jejichž tvorba a uvolnění jsou stimulovány při infekčním nebo traumatickém stresu. Apolaktoferin soutěží s transferinem o vyměnitelné volné Fe a po navázání dvou atomů Fe je vzniklý laktoferin vychytáván v játrech retikuloendoteliálním systémem. Dalším předpokládaným mechanizmem je zvýšení receptorů pro transferin účinkem cytokinů IL-1 a TNF. Po uvolnění z transferinového receptoru je Fe vázáno poměrně pevně na tkáňový feritin. Ve stresu, sepsi a při rozsáhlých traumatech dochází ke zvýšenému odsunu Fe z plazmy do tkání mimo hematopoetickou tkáň. Tyto přesuny Fe jsou charakteristické pro odpověď akutní fáze, která následuje po poranění či infekci a má pravděpodobně příznivý účinek na jedince postiženého závažným onemocněním, protože volné vyměnitelné Fe přejde do hůře dostupných a chráněných zásob, a tím dochází ke snížení Fe dostupného pro bakterie, které jej pro svůj růst a množení při infekci potřebují.

 

OSN-SReferenční intervalyOSN-E

Sérum (muži)

648 - 1698

μg/l

11,6 - 30,4

µmol/l

Sérum (ženy)

497 - 1698

μg/l

8,9 - 30,4

µmol/l

Moč

≥100

μg/den

≥1,8

µmol/den    

 

(WHO 1996)

Sérum

800 - 1200

μg/l

14,3 - 21,5

µmol/l

Plná krev

425 - 500

μg/l

 7,6 - 9,0

µmol/l

Moč

100 - 200

μg/den

1,8 - 3,6

µmol/den

Mléko

300 - 600

μg/l

 5,4 - 10,8

µmol/l

Játra

150 - 250

mg/kg

2,68 - 4,48

mmol/kg

Vlasy

30 - 60

mg/kg

0,54 - 1,08

mmol/kg

 

OSN-SOmezení stanoveníOSN-E

Při odběru je nutno zabránit hemolýze. Vzhledem k cirkadiárnímu rytmu je nutno odebírat krev vždy v ranních hodinách.

Stabilita vzorku:

20 - 25 oC:        4 dny

4 - 8 oC:           7 dní

-20 oC:             0,5 roku

 

K rutinnímu stanovení v plazmě se obvykle využívá fotometrické stanovení založeného na principu vzniku komplexu mezi dvojmocným iontem železa a ferrozinovým činidlem.

 

OSN-SPoužití pro klinické účelyOSN-E

Stanovení Fe v krevní plazmě (séru) je možno využít k hodnocení stavu zásobení organismu Fe. Vzhledem k odlišení dalších etiologických faktorů se doporučuje stanovit rovněž hladinu sérového feritinu a celkovou vazebnou kapacitu pro železo v plazmě (transferin a jeho sycení).

 

Hyperferémie (toxické symptomy pokud je překročena vazebná kapacita) (Geigy Scientific Tables 1984)

·         Akutní intoxikace železem

·         Protrahované alimentární nebo terapeutické předávkování Fe

·         Hemosideróza v důsledku transfúzí

·         Primární hemochromatóza

·         Cirhóza jater, akutní hepatální nekróza

·         Kožní porfyrie

·         Megaloblastická anemie

·         Sideroachrestická anemie

·         Thalazémie

·         Erytroleukémie

·         Pancytopenie

·         Akutní hemolytická anemie

·         Atypický transferin

 

Hypoferémie (hodnoty pod 2 µmol/l)

·         Anemie z deficitu Fe (alimentární, ztráta krve, gastrointestinální poruchy)

·         Atransferinemie

·         Deficit Cu

·         Infekce

·         Revmatické choroby

·         Karcinomy

·         Lymfogranulomatóza

·         Chronické renální poruchy

 

 

OSN-SLiteraturaOSN-E

·      World Health Organization 1996: Trace elements in human nutrition and health., 343 s.

·      Lentner, C. 1981: Geigy Scientific Tables, Volume 1. CIBA-GEIGY Limited, Basle, 295 s.

·      Zadák, Z.: Výživa v intenzivní péči. Grada Publishing a.s., 2002, 488 s.

·      Shils M. E., Olson, J. A., Shike, M., Ross, A. C. 1999: Modern Nutrition in Health and Disease: Fairbanks: Iron in Medicine and Nutrition. 9th edition, Williams & Wilkins, s.277-282

·      Biesalski, H. K. , Grimm, P. 1999: Taschenatlas der Ernahrung. Georg Thieme Verlag Stuttgart, 342 s.

·      Uderwood, E. J., Suttle, N. F. 1999: The mineral nutrition of livestock. 3rd edition, CABI Publishing, 614 s.

 

Další informace

·       Stopové prvky

·       Analýzy stopových prvků

·       Fe

 

 

OSN-SAutorské poznámkyOSN-E

Alena Pechová

.