Nikl v
plazmÄ›
 
Fyziologická variabilita
V krvi je Ni
transportován navázán na albumin, malĂ© mnoĹľstvĂ je vázáno  na L–histidin a α2-makroglobulin
(nikeloplazmin).
 
ReferenÄŤnĂ intervaly 
| Sérum, plazma | 0,41 – 4,58 | µg/l | 7 -78 | nmol/l | 
| Moč | 0,50 – 5,40 | µg/den | 8,5 – 92 | nmol/den | 
 
(David B. Milne)
| Sérum, plazma | 0,14 – 1,0 | µg/l | 2,4 – 17,0 | nmol/l | 
| Plná krev | 1 - 28 | µg/l | 17 - 476 | nmol/l | 
| Erytrocyty | 48 - 106 | µg/l | 816 - 1802 | nmol/l | 
| Moč | 0,1 - 10 | µg/den | 2 - 170 | nmol/den | 
 
(WHO 1996)
| Sérum | < 1 – 2 | µg/l | < 17,0 – 34,1 | nmol/l | 
| Plná krev | 1 – 5 | µg/l | 17,0 – 85,2 | nmol/l | 
| Moč | 2 – 8 | µg/den | 34,1 – 136,3 | nmol/den | 
| Mléko | 10 – 20 | µg/l | 170,4 – 340,8 | nmol/l | 
| Játra | 10 – 50 | µg/kg | 170,4 – 852,0 | nmol/kg | 
| Vlasy | 20 - 200 | µg/kg | 340,8 – 34087,7 | nmol/kg | 
 
OmezenĂ stanovenĂ
Ke stanovenĂ je moĹľno vyuĹľĂt
elektrotermickou atomovou absorpÄŤnĂ spektrofotometrii (ETA-AAS,
viz též  AAS),
možná je rovněž analýza ICP-AES.
 
Použità pro klinické účely
StanovenĂ
Ni v sĂ©ru je vyuĹľĂváno pĹ™edevšĂm pĹ™i podezĹ™enĂ na nadmÄ›rnĂ˝ pĹ™Ăjem Ni
s rizikem toxickĂ©ho pĹŻsobenĂ na organismus. SĂ©rová koncentrace Ni nad 1
µg/l indikuje chronicky zvýšenĂ˝ pĹ™Ăjem Ni.
 
DalšĂ
informace:
·     
 Stopové prvky
·     
 Stopové prvky -
biochemické funkce
·     
 Stopové prvky - efekt
neadekvátnĂho pĹ™Ăjmu
·     
 Stopové prvky - přepočty
·     
 Stopové prvky a volné
radikály
·     
 Analýzy stopových prvků
·     
 Ni
 
 
Literatura
·     
World Health
Organization: Trace elements in human nutrition and health. 1996, s. 
·     
Lentner, C.: Geigy
Scientific Tables. Volume 3. Physical Chemistry, Composition of Blood,
Hematology, Somatometric Data. CIBA-GEIGY, 1984, s.
·     
Shils M. E., Olson, J.
A., Shike, M., Ross, A. C. 1999: Modern Nutrition in Health and Disease: F. H.
Nielsen: Ultratrace Minerals. 9th edition, Williams & Wilkins, s.284-303
·     
Biesalski, H. K. ,
Grimm, P. 1999: Taschenatlas der Ernahrung. Georg Thieme Verlag Stuttgart, 314
s.
·     
Uderwood, E. J.,
Suttle, N. F. 1999: The mineral nutrition of livestock. 3rd edition,
CABI Publishing, 642 s.
·     
Kaplan L.A., Pesce A.J.
(Eds): Clinical chemistry.- theory, analysis, correlations. ISBN 0-8151-5243-4,
3rd edition, 1996, p.746-759.
·     
Burtis C.A., Ashwood E.R.
(Eds): Tietz textbook of clinical chemistry. ISBN 0-7216-5610-2, 3rd
edition, p.1029-1055.
 
Alena Pechová
.
Â