Nikl v plazmÄ›

 

Fyziologická variabilita

V krvi je Ni transportován navázán na albumin, malĂ© mnoĹľstvĂ­ je vázáno  na L–histidin a α2-makroglobulin (nikeloplazmin).

 

ReferenÄŤnĂ­ intervaly

SĂ©rum, plazma

0,41 – 4,58

µg/l

7 -78

nmol/l

MoÄŤ

0,50 – 5,40

µg/den

8,5 – 92

nmol/den

 

(David B. Milne)

SĂ©rum, plazma

0,14 – 1,0

µg/l

2,4 – 17,0

nmol/l

Plná krev

1 - 28

µg/l

17 - 476

nmol/l

Erytrocyty

48 - 106

µg/l

816 - 1802

nmol/l

MoÄŤ

0,1 - 10

µg/den

2 - 170

nmol/den

 

(WHO 1996)

SĂ©rum

< 1 – 2

µg/l

< 17,0 – 34,1

nmol/l

Plná krev

1 – 5

µg/l

17,0 – 85,2

nmol/l

MoÄŤ

2 – 8

µg/den

34,1 – 136,3

nmol/den

Mléko

10 – 20

µg/l

170,4 – 340,8

nmol/l

Játra

10 – 50

µg/kg

170,4 – 852,0

nmol/kg

Vlasy

20 - 200

µg/kg

340,8 – 34087,7

nmol/kg

 

OmezenĂ­ stanovenĂ­

Ke stanovení je možno využít elektrotermickou atomovou absorpční spektrofotometrii (ETA-AAS, viz též  AAS), možná je rovněž analýza ICP-AES.

 

Použití pro klinické účely

StanovenĂ­ Ni v sĂ©ru je využíváno pĹ™edevším pĹ™i podezĹ™enĂ­ na nadmÄ›rnĂ˝ příjem Ni s rizikem toxickĂ©ho pĹŻsobenĂ­ na organismus. SĂ©rová koncentrace Ni nad 1 µg/l indikuje chronicky zvýšenĂ˝ příjem Ni.

 

Další informace:

·       StopovĂ© prvky

·       StopovĂ© prvky - biochemickĂ© funkce

·       StopovĂ© prvky - efekt neadekvátnĂ­ho příjmu

·       StopovĂ© prvky - pĹ™epoÄŤty

·       StopovĂ© prvky a volnĂ© radikály

·       AnalĂ˝zy stopovĂ˝ch prvkĹŻ

·       Ni

 

 

Literatura

·      World Health Organization: Trace elements in human nutrition and health. 1996, s.

·      Lentner, C.: Geigy Scientific Tables. Volume 3. Physical Chemistry, Composition of Blood, Hematology, Somatometric Data. CIBA-GEIGY, 1984, s.

·      Shils M. E., Olson, J. A., Shike, M., Ross, A. C. 1999: Modern Nutrition in Health and Disease: F. H. Nielsen: Ultratrace Minerals. 9th edition, Williams & Wilkins, s.284-303

·      Biesalski, H. K. , Grimm, P. 1999: Taschenatlas der Ernahrung. Georg Thieme Verlag Stuttgart, 314 s.

·      Uderwood, E. J., Suttle, N. F. 1999: The mineral nutrition of livestock. 3rd edition, CABI Publishing, 642 s.

·      Kaplan L.A., Pesce A.J. (Eds): Clinical chemistry.- theory, analysis, correlations. ISBN 0-8151-5243-4, 3rd edition, 1996, p.746-759.

·      Burtis C.A., Ashwood E.R. (Eds): Tietz textbook of clinical chemistry. ISBN 0-7216-5610-2, 3rd edition, p.1029-1055.

 

Alena Pechová

.

Â