Abstrakt
Flavoproteinový enzym, který oxiduje histamin a různé další diaminy.
Jde o ukazatel, pomocí kterého lze odhadovat histaminovou intoleranci (nesoulad mezi množstvím histaminu a jeho degradací enzymem DAO).
Tento enzym je produkován enterocyty, vyskytuje se hlavně v tenkém střevě, játrech, ledvinách a leukocytech.
Jeho hlavní funkcí je odbourávání histaminu. Sníženým odbouráváním histaminu trpí asi 2 - 3 % populace, častěji jsou postiženy ženy po 40. roce věku.
Během gravidity se DAO vytváří v placentě, u těhotných nacházíme 500 - 1000x vyšší hodnoty DAO (proto je jeho stanovení v graviditě nevhodné).
Činnost DAO může inhibovat: alkohol a jeho produkt acetylaldehyd, některé léky (ACC, ambroxol, aminophyllin, cefalosporiny, flukonazol, verpamil,propafenon, antidepresiva, cytostatika, narkotika, anestetika a lokální anestetika), aktivitu může snižovat i káva, čaj či kouření.
Indikace vyšetření:
- intolerance na potraviny bohaté na histamin: biogenní aminy se nacházejí hlavně v lehce se kazících potravinách bohatých na bílkoviny (např. ryby), histamin se vytváří v řadě potravin, u kterých dochází při skladování k biochemickým a mikrobiálním změnám (sýry, salám, ocet, extrakty z droždí, víno, pivo, konzervované potraviny). Mezi další potraviny bohaté na histamin patří čokoláda, ananas, avokádo, citrusy, rajčata, špenát, baklažán, vlašské ořechy, arašídy, ryby, mušle, potravinářská aditiva, koření, atp.
- podezření na selhání funkce DAO (otoky očních víček, nosní sliznice, respirační tíseň, chronické bolesti hlavy, migrény, bolestivé menses, průjmy, hypotenze, nevolnost, atp.)
- monitorování anti histaminové diety
- posouzení rizika anafylaktické reakce
Terminologie
Synonyma
Klasifikační kódy
Odkazy na jiné relevantní dokumenty, další informace
Chemická a fyzikální charakteristika, struktura a povaha analytu
Role v metabolismu
Zdroj (syntéza, příjem)
Distribuce v organismu, obsah ve tkáních
Způsob vylučování nebo metabolismus
Biologický poločas
Kontrolní (řídící) mechanismy
Literatura
Poznámky
Appendixy
Autorské poznámky