Systém: | S |
Komponenta: | Beta-karoten |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | * |
Klíč: | 01091 |
NPU Code: | NPU01505 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "menší než" |
Formát hodnoty: | číslo na 2 desetinná místa |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 10 - 100 |
MTV: | SP, X |
Třída hlavní: | Vitaminy |
Pokyny, poznámky, info: |
Dif. dg. malabsorpčního syndromu |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Krev |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 2 d |
4 - 8 °C: 1 týden | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Při skladování chránit před přístupem světla. |
Text abstraktu ke komponentě |
Beta-karoten je retinoid, prekursor vitaminu A (z jedné molekuly beta-karotenu vznikají 2 molekuly A-vitaminu), jeho zdrojem je především ovoce a zelenina. A-vitamin i beta-karoten jsou rozpustné v tucích, jejich hladina v séru je proto závislá na trávení a vstřebávání tuků. Klinický význam má stanovení beta-karotenu především jako screeningový test při podezření na malabsorpční syndrom. Zvýšená hladina beta-karotenu je popsána u hypothyreózy, diabetes mellitus, myxedému, nefrotického syndromu, hyperlipoproteinémií a u žen v těhotenství. |
Referenční meze |
Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje | |
10R | 99R+ | <3,72 | 4,60 | µmol/l |
Viz též: |
S_Beta-karoten |
Beta-karoten |
S |
* |
Látková koncentrace |
Systém: | S |
Komponenta: | Beta-karoten |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | Absorpční spektrofotom. registr. |
Klíč: | 01092 |
NPU Code: | NPU01505 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "menší než" |
Formát hodnoty: | číslo na 2 desetinná místa |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 10 - 100 |
MTV: | SP, X |
Třída hlavní: | Vitaminy |
Pokyny, poznámky, info: |
Dif. dg. malabsorpčního syndromu |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Krev |
Odběr do: | Sklo nebo plast bez úpravy |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 2 d |
4 - 8 °C: 1 týden | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Při skladování chránit před přístupem světla. |
Text abstraktu ke komponentě |
Beta-karoten je retinoid, prekursor vitaminu A (z jedné molekuly beta-karotenu vznikají 2 molekuly A-vitaminu), jeho zdrojem je především ovoce a zelenina. A-vitamin i beta-karoten jsou rozpustné v tucích, jejich hladina v séru je proto závislá na trávení a vstřebávání tuků. Klinický význam má stanovení beta-karotenu především jako screeningový test při podezření na malabsorpční syndrom. Zvýšená hladina beta-karotenu je popsána u hypothyreózy, diabetes mellitus, myxedému, nefrotického syndromu, hyperlipoproteinémií a u žen v těhotenství. |
Referenční meze |
Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje | |
10R | 99R+ | <3,72 | 4,60 | µmol/l |
Viz též: |
S_Beta-karoten |
Beta-karoten |
S |
Absorpční spektrofotom. registr. |
Látková koncentrace |
Systém: | P |
Komponenta: | Beta-karoten |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | * |
Klíč: | 03273 |
NPU Code: | NPU01505 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "menší než" |
Formát hodnoty: | číslo na 2 desetinná místa |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 10 - 100 |
MTV: | SP, BP, X |
Třída hlavní: | Vitaminy |
Pokyny, poznámky, info: |
Dif. dg. malabsorpčního syndromu |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Krev |
Odběr do: | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 2 d |
4 - 8 °C: 1 týden | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Zabránit přístupu světla při skladování. |
Text abstraktu ke komponentě |
Beta-karoten je retinoid, prekursor vitaminu A (z jedné molekuly beta-karotenu vznikají 2 molekuly A-vitaminu), jeho zdrojem je především ovoce a zelenina. A-vitamin i beta-karoten jsou rozpustné v tucích, jejich hladina v séru je proto závislá na trávení a vstřebávání tuků. Klinický význam má stanovení beta-karotenu především jako screeningový test při podezření na malabsorpční syndrom. Zvýšená hladina beta-karotenu je popsána u hypothyreózy, diabetes mellitus, myxedému, nefrotického syndromu, hyperlipoproteinémií a u žen v těhotenství. |
Referenční meze |
Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje | |
10R | 99R+ | <3,72 | 4,60 | µmol/l |
Viz též: |
Beta-karoten |
P |
* |
Látková koncentrace |
Systém: | P |
Komponenta: | Beta-karoten |
Druh veličiny: | Látková koncentrace |
Jednotka: | µmol/l |
Procedura: | Absorpční spektrofotom. registr. |
Klíč: | 08126 |
NPU Code: | NPU01505 |
Gesce: | biochemie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "menší než" |
Formát hodnoty: | číslo na 2 desetinná místa |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 10 - 100 |
MTV: | SP, BP, X |
Třída hlavní: | Vitaminy |
Pokyny, poznámky, info: |
Dif. dg. malabsorpčního syndromu. |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Krev |
Odběr do: | |
Stabilita vzorku: | 18 - 26 °C: 2 d |
4 - 8 °C: 1 týden | |
Poznámka ke stabilitě: | |
Zabránit přístupu světla při skladování. |
Text abstraktu ke komponentě |
Beta-karoten je retinoid, prekursor vitaminu A (z jedné molekuly beta-karotenu vznikají 2 molekuly A-vitaminu), jeho zdrojem je především ovoce a zelenina. A-vitamin i beta-karoten jsou rozpustné v tucích, jejich hladina v séru je proto závislá na trávení a vstřebávání tuků. Klinický význam má stanovení beta-karotenu především jako screeningový test při podezření na malabsorpční syndrom. Zvýšená hladina beta-karotenu je popsána u hypothyreózy, diabetes mellitus, myxedému, nefrotického syndromu, hyperlipoproteinémií a u žen v těhotenství. |
Referenční meze |
Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje | |
10R | 99R+ | <3,72 | 4,60 | µmol/l |
Viz též: |
Beta-karoten |
P |
Absorpční spektrofotom. registr. |
Látková koncentrace |