Abstrakt
Stolici lze jako systém
použít v konceptu terminologie a nomenklatury IUPAC a IFCC v tom
případě, kdy se stanovují jednotlivé součásti, vlastnosti nebo funkce tohoto
biologického materiálu, který je přímým předmětem vyšetřování.
Anatomické hledisko
Konečný produkt činnosti
trávicího traktu, kdy je střevní tekutina zahuštěna ztrátou vody. Denní
produkce 100 – 200 g.
Fyzikální, chemické a
morfologické hledisko a vlastnosti
Za normálních okolností hnědé,
světlá (šedobílá, acholická) je při biliární obstrukci. Černá stolice indikuje
přítomnosti natrávené krve (krvácení v horních partiích
gastrointestinálního traktu), případně vysoké dávky železa nebo vizmutu. Příměs
červené krve pochází z dolních partií traktu. Červené zabarvení může
způsobit zelenina (slupky z rajčat).
Obsah vody až 75 %,
osmolalita 200 – 250 mmol/kg.
Hodnota pH závisí na stravě,
běžně 7,0 – 7,5, při vysokém obsahu laktózy se pH pohybuje ve více kyselé
oblasti.
Denně se stolicí vyloučí za
normálních okolností méně než 2,5 g dusíku.
Kalcia se denně vyloučí
kolem 0,6 g.
Koproporfyrinu se denně
vyloučí 400 – 1000 mg.
Urobilinogenu se denně
vyloučí 50 – 300 mg.
Iontové složení (Wallach,
1992)
|
Na+ (mmol/d) |
Cl- (mmol/d) |
K+ (mmol/d) |
fyziologické hodnoty |
7,8 ± 2,0 |
3,2 ± 0,7 |
18,2 ± 2,5 |
idiopatická proctocolitis |
22,3 |
19,8 |
normální |
ileostomie |
30 |
19,0 |
4,1 |
cholera |
zvýšené |
zvýšené |
|
Z mikroskopického obrazu
je důležitá přítomnost, resp. nepřítomnost leukocytů (různé infekce),
erytrocytů (krvácení), tukových kapének po obarvení Sudanem III, vajíček a
parazitů.
Příprava pacienta, odběr,
konzervace, stabilita, transport
Podle druhu sledovaného analytu.
Získání a stabilita vzorku pro
analýzu
Stolice nesmí být
kontaminovaná močí. Pacienta je nutné v tomto smyslu poučit, týká se
rovněž rodičů dětí. Nádoba musí být sterilní, z plastu, v nouzi
skleněná, vyvařená. Nejvhodnější jsou speciální odběrové nádobky.
Látky a procesy ovlivňující
systém
Poznámky
Appendixy
Literatura
Wallach, J.: Interpretation
of diagnostic tests. Little, Brown and
Company, Boston, 1992, p. 153 – 156.
Autorské poznámky
.