Abstrakt
Látkový podíl je druh
veličiny (vlastnosti, kind-of-property v terminologii konceptu IUPAC/IFCC)
odvozený od základní veličiny systému SI látkové množstí, ale vzhledem
k použití ve zlomku patří mezi veličiny s dimenzí a jednotkou 1.
Související informace
Text
Látkový podíl
(substance fraction, podíl látkového množství, amount-of-substance fraction) je druh veličiny s rozměrem L0M0T0I0Θ0J0N0
= 1
Látkový podíl komponenty
v systému 1 představuje látkové množství komponenty dělené celkovým
látkovým množstvím specifikovaných entit v systému.
Jednotkou v systému SI
je mol na mol (mol mol-1), tedy jedna (1) a násobky. Není jednotný
názor na syntaxi násobků, rozhodně se nepovoluje kombinace prefixů kilo, mega,
tera a mili, mikro, nano atd. ve spojení s jednotkou jedna (1). Možná
syntaxe je proto například 4.1012 (čtyři krát deset na dvanáctou),
nikoli 4 T1 (čtyři terajedna).
Látkový podíl je (na rozdíl
od látkové koncentrace) nezávislý na teplotě a tlaku. Je obvykle více
informativní než hmotnostní podíl, objemový podíl, látková koncentrace nebo
molalita. Je proto užitečný tam, kde lze specifikovat všechny komponenty.
Systém |
Transferin (celkový,
saturovaný železem + nesaturovaný) |
Hemoglobin |
Komponenta |
Saturovaný transferin
(transferin saturovaný železem) |
Glykohemoglobin |
Druh veličiny |
Látkový podíl |
Látkový podíl |
Jednotka |
1 |
1 |
Poznámky
Látkový podíl nabývá hodnoty
pouze v intervalu 0 až 1. Nesmí se zaměňovat s látkovým poměrem (substance ratio), kde jsou hodnoty v intervalu
0 až +∞.
Oba příklady ukazují řešení nesprávně
používané terminologie. V prvním případě je nesprávným názvem saturace
transferinu v krvi, v druhém případě je nesprávným názvem procento
glykovaného hemoglobinu v krvi.
Synonymum: molární podíl,
podíl látkového množství
Appendixy
Literatura
Rigg, J.C., Brown, S.S.,
Dybkaer, R., Olesen, H: Compendium of terminology and nomenclature of
properties in clinical laboratory sciences. Blackwell Science, 1995, s. 108.
Autorské poznámky
Antonín Jabor