Porfyriny
celkové ve stolici
Za fyziologických podmínek je z endogenních porfyrinů
stolicí vylučován protoporfyrin, jeho bakteriální metabolity (mesoporfyrin, pemptoporfyriny,
deuteroporfyrin) a koproporfyrin. Proto- a koproporfyrin se dostávají do střeva především žlučí. Spektrum
bakteriálních metabolitů protoporfyrinu je velmi pestré a jeví velkou inter- i intraindividuální variabilitu.
Hlavním mechanismem ovlivňujícím koncentraci porfyrinů
ve stolici je jejich zvýšené vylučování u porfyrií.
Zvýšení koncentrace porfyrinů ve stolici samo o sobě
nemá žádné následky.
Stanovení celkových porfyrinů ve stolici je jednoduché
vyšetření indikované především při podezření na porfyria variegata a
hereditární koproporfyrii respektive nosičství genu pro tato onemocnění. Zvýšenou
koncentraci porfyrinů ve stolici lze očekávat i v jiných situacích (porfyria cutanea
tarda, akutní jaterní porfyrie v atace, otrava olovem, erytropoetická
protoporfyrie). Následné chromatografické vyšetření porfyrinů ve stolici je indikováno pouze
v případech se zvýšenou koncentrací celkových porfyrinů.
Princip nejrozšířenější spektrofotometrické metody: porfyriny se převedou do
roztoku homogenizací vzorku stolice v kyselině chlorovodíkové, deriváty chlorofylu a
karotenoidy se odextrahují éterem. Koncentrace porfyrinů se po naředění vodné fáze stanoví
spektrofotometricky obdobně jako v moči.
Referenční
interval: do
200 nmol/g sušiny
Milan Jirsa
.