Fluor v plazmě
 
Fyziologická
variabilita
Fluor se nachází
v krevní plazmě ve formě F- není navázán na plazmatické
proteiny nebo jiné složky krevní plazmy. Po příjmu se rychle resorbuje, což
vede ke zvýšení koncentrace F v krevní plazmě. Koncentrace fluoru v krvi i v moči kolísá podle obsahu fluridů
ve vodě ve sledované oblasti. V erytrocytech je obsaženo asi 23,6 µmol/l.     
 
Referenční
intervaly 
 
| 
   Sérum, plazma  | 
  
   10 – 275  | 
  
   µg/l  | 
  
   0,53 – 14,43  | 
  
   µmol/l  | 
 
| 
   Moč  | 
  
   200 – 1900  | 
  
   µg/l  | 
  
   10,5 - 100  | 
  
   µmol/l  | 
 
| 
   Moč  | 
  
   0 - 1634  | 
  
   µg/den  | 
  
   0 - 86  | 
  
   µmol/den  | 
 
 
(Nancy W. Alcock)
| 
   Sérum, plazma  | 
  
   10 -200  | 
  
   µg/l  | 
  
   0,5 – 10,5  | 
  
   µmol/l  | 
 
| 
   Moč  | 
  
   200 – 1100  | 
  
   µg/l  | 
  
   10,5 – 57,9  | 
  
   µmol/l  | 
 
 
(WHO 1996)
| 
   Sérum  | 
  
   20 – 50  | 
  
   µg/l  | 
  
   1,0 – 2,6  | 
  
   µmol/l  | 
 
| 
   Plná krev  | 
  
   200 -500  | 
  
   µg/l  | 
  
   10,5 – 26,3  | 
  
   µmol/l  | 
 
| 
   Moč  | 
  
   500 – 1500  | 
  
   µg/den  | 
  
   26,3 – 79,0  | 
  
   µmol/den  | 
 
| 
   Mléko  | 
  
   10 – 25  | 
  
   µg/l  | 
  
   0,5 – 1,3  | 
  
   µmol/l  | 
 
| 
   Játra  | 
  
   100 – 300  | 
  
   µg/kg  | 
  
   5,3 – 15,8  | 
  
   µmol/kg  | 
 
 
Omezení
stanovení
 
Ke stanovení je rutinně
využíváno měření iontově selektivní elektrodou nebo
separační postup využívající  plynovou chromatografii. 
 
Další informace:
·      
Stopové prvky - biochemické funkce
·      
Stopové prvky - efekt neadekvátního příjmu
·      
Stopové prvky - přepočty
·      
Stopové prvky a oxidační metabolismus
·      
Analýzy stopových prvků
 
Literatura
·      
World Health
Organization: Trace elements in human nutrition and health. 1996, s. 
·      
Lentner, C.:
Geigy Scientific Tables. Volume 3. Physical Chemistry, Composition of Blood,
Hematology, Somatometric Data. CIBA-GEIGY, 1984, s.
·      
Shils M. E.,
Olson, J. A., Shike, M., Ross, A. C. 1999: Modern Nutrition in Health and
Disease: F. H. Nielsen: Ultratrace Minerals. 9th edition, Williams & Wilkins, s.284-303
·      
Biesalski, H. K.
, Grimm, P. 1999: Taschenatlas der Ernahrung. Georg Thieme Verlag Stuttgart,
314 s.
·      
Uderwood, E. J.,
Suttle, N. F. 1999: The mineral nutrition of livestock. 3rd edition,
CABI Publishing, 642 s.
·      
Kaplan L.A.,
Pesce A.J. (Eds): Clinical chemistry.- theory, analysis, correlations. ISBN
0-8151-5243-4, 3rd edition, 1996, p.746-759.
·      
Burtis C.A.,
Ashwood E.R. (Eds): Tietz textbook of clinical chemistry. ISBN 0-7216-5610-2, 3rd
edition, p.1029-1055.
 
Alena
Pechová, Antonín Kazda, Jaroslava Vávrová
.