Molybden v plazmě
 
Fyziologická variabilita
V krvi
je molybden transportován navázán na protein v erytrocytech, v krevní
plazmě se nachází menší množství Mo ve formě MoO42-.
·      Sérum, plazma 2 – 12 nmol/l
·      Moč 190 – 920 nmol/den
 
Referenční intervaly
| 
   Sérum, plazma  | 
  
   0,1 – 6,0  | 
  
   µg/l  | 
  
   1 – 63  | 
  
   nmol/l  | 
 
| 
   Plná krev  | 
  
   0,1 – 15,0  | 
  
   µg/l  | 
  
   10 – 156  | 
  
   nmol/l  | 
 
| 
   Moč  | 
  
   10 – 16  | 
  
   µg/l  | 
  
   104 – 167  | 
  
   nmol/l  | 
 
| 
   Vlasy  | 
  
   60 – 200  | 
  
   µg/kg  | 
  
   0,63 – 2,08  | 
  
   µmol/l  | 
 
 
(Nancy W. Alcock)
| 
   Sérum, plazma  | 
  
   0,1 – 3,0  | 
  
   µg/l  | 
  
   1,0 – 31,3  | 
  
   nmol/l  | 
 
 
(WHO 1996)
| 
   Sérum  | 
  
   < 0,1 - 0,5  | 
  
   µg/l  | 
  
   <1,0 – 5,2  | 
  
   nmol/l  | 
 
| 
   Plná krev  | 
  
   1 – 3  | 
  
   µg/l  | 
  
   10,4 – 31,3  | 
  
   nmol/l  | 
 
| 
   Moč  | 
  
   20 – 30  | 
  
   µg/den  | 
  
   208 – 313  | 
  
   nmol/den  | 
 
| 
   Mléko  | 
  
   1 – 4  | 
  
   µg/l  | 
  
   10,4 – 41,7  | 
  
   nmol/l  | 
 
| 
   Játra  | 
  
   400 – 800  | 
  
   µg/kg  | 
  
   4,2 – 8,3  | 
  
   µmol/kg  | 
 
 
Stanovení
Ke stanovení
molybdenu je využívána ETA-AAS (viz též AAS). 
 
Další
informace:
·     
 Stopové prvky -
biochemické funkce
·     
 Stopové prvky - efekt
příjmu
·     
 Stopové prvky - přepočty
·     
 Stopové prvky a VR
·     
 Analýzy stopových prvků
·     
 Mo 
 
Literatura
·     
World Health
Organization: Trace elements in human nutrition and health. 1996, s. 
·     
Lentner, C.: Geigy
Scientific Tables. Volume 3. Physical Chemistry, Composition of Blood,
Hematology, Somatometric Data. CIBA-GEIGY, 1984, s.
·     
Shils M. E., Olson, J.
A., Shike, M., Ross, A. C. 1999: Modern Nutrition in Health and Disease: F. H.
Nielsen: Ultratrace Minerals. 9th edition, Williams & Wilkins, s.284-303
·     
Biesalski, H. K. ,
Grimm, P. 1999: Taschenatlas der Ernahrung. Georg Thieme Verlag Stuttgart, 314
s.
·     
Uderwood, E. J.,
Suttle, N. F. 1999: The mineral nutrition of livestock. 3rd edition,
CABI Publishing, 642 s.
·     
Kaplan L.A., Pesce A.J.
(Eds): Clinical chemistry.- theory, analysis, correlations. ISBN 0-8151-5243-4,
3rd edition, 1996, p.746-759.
·     
Burtis C.A., Ashwood
E.R. (Eds): Tietz textbook of clinical chemistry. ISBN 0-7216-5610-2, 3rd
edition, p.1029-1055.
 
 
Alena
Pechová, Antonín Kazda
.