Vanad v plazmě
 
Fyziologická variabilita
V krvi se vyskytuje
vanad ve formě vysoko i nízkomolekulárních komplexů, vytváří komplexy s transferinem a feritinem
v plazmě. 
 
Referenční intervaly 
 
(David
B. Milne)
| 
   Sérum, plazma  | 
  
   0,014 – 0,23  | 
  
   µg/l  | 
  
   0,27 – 4,51  | 
  
   µmol/l      | 
 
| 
   Plná krev  | 
  
   0,06 – 0,87  | 
  
   µg/l  | 
  
   1,2 – 17,1  | 
  
   nmol/l  | 
 
| 
   Erytrocyty  | 
  
   0,1 – 17,0  | 
  
   µg/l  | 
  
   1,96 – 333,2  | 
  
   nmol/l  | 
 
| 
   Moč  | 
  
   <0,08 – 0,24  | 
  
   µg/l  | 
  
   <1,6 – 4,7  | 
  
   nmol/l         | 
 
 
(WHO 1996)
| 
   Sérum  | 
  
   0,1 – 1,0  | 
  
   µg/l  | 
  
   2,0 – 19,6  | 
  
   nmol/l  | 
 
| 
   Plná krev  | 
  
   0,1 – 0,5  | 
  
   µg/l  | 
  
   2,0 – 9,8  | 
  
   nmol/l  | 
 
| 
   Moč  | 
  
   0,2 – 1,0  | 
  
   µg/den  | 
  
   3,9 – 19,6  | 
  
   nmol/den  | 
 
| 
   Mléko  | 
  
   0,1 – 0,3  | 
  
   µg/l  | 
  
   2,0 – 5,9  | 
  
   nmol/l  | 
 
| 
   Játra  | 
  
   5 – 20  | 
  
   µg/kg  | 
  
   98,2 – 392,6  | 
  
   nmol/kg  | 
 
| 
   Vlasy  | 
  
   50 - 150  | 
  
   µg/kg  | 
  
   981,5 – 2944,6  | 
  
   nmol/kg  | 
 
 
Omezení stanovení
Stanovení vanadu je
problematické. Nejčastěji je využívána elektrotermická atomová absorpční
spektrometrie ETA-AAS (viz též AAS).
 
Použití pro klinické
účely
Stanovení koncentrace vanadu
v séru je možno využít jako indikátor zvýšeného příjmu. Hodnoty nad 1,0 µg/l indikují zvýšenou expozici.
 
Další informace:
·     
 Stopové prvky -
biochemické funkce
·     
 Stopové prvky - efekt
příjmu
·     
 Stopové prvky - přepočty
·     
 Stopové prvky a VR
·     
 Analýzy stopových prvků
·     
 Vanad
 
Literatura
·     
World Health
Organization: Trace elements in human nutrition and health. 1996, s. 
·     
Lentner, C.: Geigy
Scientific Tables. Volume 3. Physical Chemistry, Composition of Blood,
Hematology, Somatometric Data. CIBA-GEIGY, 1984, s.
·     
Shils M. E., Olson, J.
A., Shike, M., Ross, A. C. 1999: Modern Nutrition in Health and Disease: F. H.
Nielsen: Ultratrace Minerals. 9th edition, Williams & Wilkins, s.284-303
·     
Biesalski, H. K. ,
Grimm, P. 1999: Taschenatlas der Ernahrung. Georg Thieme Verlag Stuttgart, 314
s.
·     
Uderwood, E. J.,
Suttle, N. F. 1999: The mineral nutrition of livestock. 3rd edition,
CABI Publishing, 642 s.
·     
Kaplan L.A., Pesce A.J.
(Eds): Clinical chemistry.- theory, analysis, correlations. ISBN 0-8151-5243-4,
3rd edition, 1996, p.746-759.
·     
Burtis C.A., Ashwood
E.R. (Eds): Tietz textbook of clinical chemistry. ISBN 0-7216-5610-2, 3rd
edition, p.1029-1055.
 
Alena Pechová 
.