Bór v plazmě
 
Fyziologická variabilita
V krevní plazmě se bor
nachází ve formě kyseliny borité. Ke zvýšení jeho koncentrace dochází při
zvýšeném příjmu tohoto prvku. V oblasti s vysokým příjmem boru byly
zjištěny koncentrace v krvi výrazně zvýšené (41,7 – 65,9 µmol/l).
 
Referenční intervaly 
 
(David B. Milne)
| 
   Sérum, plazma  | 
  
   17 – 27  | 
  
   µg/kg  | 
  
   1,57 – 2,50  | 
  
   µmol/kg  | 
 
| 
   Plná krev  | 
  
   25,4 – 36,6  | 
  
   µg/kg  | 
  
   2,35 – 3,39  | 
  
   µmol/kg  | 
 
| 
   Erytrocyty  | 
  
   0,6 – 4,6  | 
  
   µg/kg  | 
  
   0,06 – 0,43  | 
  
   µmol/kg  | 
 
 
(WHO 1996)
| 
   Sérum  | 
  
   15 – 45  | 
  
   µg/l  | 
  
   1,39 – 4,16  | 
  
   µmol/l  | 
 
| 
   Plná krev  | 
  
   20 – 50  | 
  
   µg/l  | 
  
   1,85 – 4,63  | 
  
   µmol/l  | 
 
| 
   Moč  | 
  
   500 – 3000  | 
  
   µg/den  | 
  
   46,25 – 277,52  | 
  
   µmol/den  | 
 
| 
   Mléko  | 
  
   < 50  | 
  
   µg/l  | 
  
   < 4,63  | 
  
   µmol/l  | 
 
| 
   Játra  | 
  
   < 100  | 
  
   µg/kg  | 
  
   < 9,25  | 
  
   µmol/kg  | 
 
| 
   Vlasy  | 
  
   1000 – 2000  | 
  
   µg/kg  | 
  
   92,5 – 185,0  | 
  
   µmol/kg  | 
 
 
Omezení stanovení
Obsah
boru v krvi i ve tkáních je špatně dokumentován díky metodologickým
problémům stanovení a kontaminaci vzorků. 
Ke stanovení je možno využít  AAS (ETA-AAS), ICP-AES, NAA po předchozí mineralizaci vzorku mokrou cestou
v uzavřeném systému.
 
Další informace:
·     
 Stopové prvky -
biochemické funkce
·     
 Stopové prvky - efekt
neadekvátního příjmu
·     
 Stopové prvky - přepočty
·     
 Stopové prvky a volné
radikály
·     
 Analýzy stopových prvků
·     
 Bór
 
Literatura
·     
World Health
Organization: Trace elements in human nutrition and health. 1996, s. 
·     
Lentner, C.: Geigy
Scientific Tables. Volume 3. Physical Chemistry, Composition of Blood,
Hematology, Somatometric Data. CIBA-GEIGY, 1984, s.
·     
Shils M. E., Olson, J.
A., Shike, M., Ross, A. C. 1999: Modern Nutrition in Health and Disease: F. H.
Nielsen: Ultratrace Minerals. 9th edition, Williams & Wilkins, s.284-303
·     
Biesalski, H. K. ,
Grimm, P. 1999: Taschenatlas der Ernahrung. Georg Thieme Verlag Stuttgart, 314
s.
·     
Uderwood, E. J.,
Suttle, N. F. 1999: The mineral nutrition of livestock. 3rd edition,
CABI Publishing, 642 s.
·     
Kaplan L.A., Pesce A.J.
(Eds): Clinical chemistry.- theory, analysis, correlations. ISBN 0-8151-5243-4,
3rd edition, 1996, p.746-759.
·     
Burtis C.A., Ashwood
E.R. (Eds): Tietz textbook of clinical chemistry. ISBN 0-7216-5610-2, 3rd
edition, p.1029-1055.
 
Alena Pechová
.