Verze datového standardu

 

Datový standard je označován číslem verze a subverze ve tvaru ”DS XX.xx.yy”, kde XX.xx je číslo verze a yy je číslo subvereze v rámci příslušné verze (například DS 02.01.01).

 

V souborech DS se pracuje s plným formátem XX.xx.yy (například “02.01.01”) - viz například dasta.

 

V záhlaví souborů DTD se používá označení ve tvaru bez teček (například “ds020101.dtd”) - viz záhlaví.

 

V běžných textech je uváděno označení většinou bez první nuly a s mezerou (například “DS 2.01.01”).

 

Verze jsou označovány číslem, přidělovaným správcem datového standardu. Jsou náležitě a oficiálně zveřejňovány (včetně vyhlášení datumu jejich platnosti). Nově zveřejňovaná oficiální verze má označení subverze ”yy” = 01.

 

Subverze slouží k průběžnému a pružnému doplňování datového standardu o nové předběžné atributy a elementy, potřebné pro praxi, které projdou pouze zjednodušeným připomínkovým řízením (například v rámci konference DASTA nebo jinou vhodnou formou). Po jejich odzkoušení a přijetí se mohou stát součástí další oficiální verze DS. Firmy, které budou jednotlivé subverze potřebovat, je mohou implementovat, ostatní je mohou ignorovat.

Potřebné subverze budou k dispozici (mimo jiné) na příslušné stránce www.mzcr.cz.

 

Základní pravidla pro jednotlivé verze a subverze DS:

 

Poznámka:

Tento způsob by měl zcela nahradit používání mnohých vlastních ”firemních”  bloků typu  xx .

Výhoda XML je v tom, že jednotlivé elementy a atributy je možné postupně doplňovat – pokud přijímající strana nebude daný nepovinný element nebo atribut podporovat, bude jej ignorovat. Díky použití XML je možné, aby změny v datovém rozhranní byly častější. Pokud některá z firem narazí na problém, že nelze přenášet nějakou potřebnou množinu informací, je možné potřebný nový blok doplnit, realizovat krátké připomínkové řízení a zařadit nový blok do praxe v krátké době jako předběžnou součást datového standardu v rámci další subverze. Po odzkoušení v praxi a v určeném termínu se může tento předběžný datový blok stát součástí nové verze datového standardu.