Ověření platnosti dat o pacientech - instalace

Instalace programového vybavení se provádí různě v závislosti na systému, na kterém se aplikace instaluje. Procedura instalace je proto popsána zvlášť pro Linux a pro Windows 95, 98, NT, 2000.

n  Instalace pod Linux

Program Ověření platnosti dat o pacientech (též zvaný Validátor) vyžaduje ke svému běhu prostředí Java 2 Runtime Environment (JRE). Instalační soubor JRE pro Linux má název j2re-1.3.1_01-linux-i386.bin . Soubor je mj. dostupný na URL http://java.sun.com/j2se/1.3/jre/download-linux.html . Jedná se o samorozbalovací soubor. Po spuštění se vytvoří rpm balík, který se musí pomocí příkazu rpm nainstalovat a pak zajistit, aby byl program java v cestě (např. příkazem

ln -fs /usr/java/jre1.3.1_01/bin/java /usr/bin/java )

Dále se musí provést instalace rpm balíku dasta-2.x-0.i386.rpm (x je celé číslo), např. příkazem rpm –ihv dasta-2.3-0.i386.rpm (příkaz budeme patrně muset provést jako superuživatel – root). Tím se mj. v adresáři /usr /bin vytvoří vykonavatelný soubor nazvaný dasta s podobným obsahem, jaký je uveden zde:

export CLASSPATH=/usr/lib/dasta/xalan.jar:/usr/lib/dasta/xerces.jar:/usr/lib/dasta/DASTA/dasta.jar:/usr/lib/dasta/DASTA/

java dasta.ZpravodajOChybach $*

Řetězec $* zajistí, že spustíme-li vykonavatelný soubor příkazem “dasta <argumenty> ”, budou argumenty (jejich popis viz odst. 5.4 Formát příkazu v uživatelské příručce k programu Validátor.) předány dále ke zpracování.

Na CD-ROMu s verzí 3 Datového standardu došlo k rozpadnutí původního jednoho adresáře s číselníky (nclp_test) do čtyř podadresářů. Pro umožnění kontroly vůči všem číselníkům je nutno všechny číselníky (XML-soubory) ze všech těchto čtyř podadresářů zkopírovat do jediného adresáře, který bude sloužit jako adresář s číselníky.

Odinstalování programu Validátor se provede příkazem rpm –e dasta-2.3-0.i386.rpm .

Podobně se provede v případě potřeby i odinstalování prostředí Java 2 Runtime Environment.

 

 

Při upgradu programu provedeme nejdříve odinstalaci staré verze a poté instalaci verze nové. Obě činnosti jsou popsány výše.


Instalace pod Windows 95, 98, NT, 2000

Spustí se soubor setup.exe umístěný v instalačním adresáři programu Ověření platnosti dat o pacientech (alias Validátor). Tento soubor zajistí provedení následujích úkonů:

·        instaluje se JRE (Java Runtime Environment), nebo se určí, kde je JRE nainstalováno,

·        vytvoří se adresář “DS_Validator” (standardně do “Program Files/DaSta/DS_Validator”),

·        pro JRE se nastaví proměnné prostředí JREPATH, PATH, CLASSPATH,

·        do adresáře “DS_Validator” se zkopírují potřebné soubory (dasta.jar , xalan.jar , xerces.jar),

·        vytvoří se ikona reprezentující program Validátor jednak na ploše, a také v menu Start -> Programy; další ikona umístěná do tohoto menu slouží k odinstalování programu Validátor,

·        kvůli aktualizaci proměnných prostředí je třeba v systémech Windows 95, 98 provést restartování systému.

V nově vzniklé ikoně lze za účelem urychlení uživatelovi práce s programem doplnit různé parametry, které jsou popsány v odstavci 5.4 Formát příkazu v uživatelské příručce k programu Validátor.

Chceme-li program odinstalovat, provedeme následující kroky:

1.      Spustíme přes menu Start -> Programy -> DaSta program Validátor – Odinstalování.

2.      Pokud již nebudeme používat žádné programy, vyžadující prostředí Java, můžeme odinstalovat standardním postupem program Java 2 Runtime Environment (Start -> Nastavení -> Ovládací panely -> Přidat nebo ubrat programy -> Java 2 Runtime Environment Standard Edition v1.3.1_01 -> Změnit nebo odebrat -> Ano -> OK).

3.      Pokud je aplikace odinstalovávána ze systému Windows 98 nebo 95, je během kroku 1. automaticky provedena úprava souboru autoexec.bat a uživatel se nemusí o nic starat (pro případ nouze lze záložní kopii souboru hledat pod názvem autexec.dsv.old). V případě užívání systémů Windows NT, 2000 mohou uživatelé, kteří běžně pracují s proměnnými prostředí, zrušit ta nastavení proměnných prostředí, která byla provedena během instalace programu. Jedná se o tyto změny:

a.       JREPATH .. zrušit.

b.       z proměnné PATH odstanit cestu  C:\Program Files\JavaSoft\JRE\1.3.1_01\bin (provést pouze v případě odinstalování programu Java 2 Runtime Environment – viz krok 2.).

c.       z proměnné CLASSPATH odstranit cesty vedoucí k souborům (dasta.jar, …) v adresáři DS_Validator .

Ostatní uživatelé mohou ponechat nastavení proměnných prostředí beze změny – kromě zkrácení a zpřehlednění hodnot proměnných by neměla mít jejich úprava žádný význam.

 

 

Při upgradu programu provedeme nejdříve odinstalaci staré verze a poté instalaci verze nové. Obě činnosti jsou popsány výše.