Abstrakt
Beta-karoten je retinoid, prekursor vitaminu A (z jedné
molekuly beta-karotenu vznikají 2 molekuly A-vitaminu), jeho zdrojem je
především ovoce a zelenina. A-vitamin i beta-karoten jsou rozpustné v tucích,
jejich hladina v séru je proto závislá na trávení a vstřebávání tuků. Klinický
význam má stanovení beta-karotenu především jako screeningový test při
podezření na malabsorpční syndrom. Zvýšená hladina beta-karotenu je popsána u
hypothyreózy, diabetes mellitus, myxedému, nefrotického syndromu,
hyperlipoproteinémií a u žen v těhotenství.
Odkazy na jiné
relevantní dokumenty, další informace
Laboratorní metody v gastroenterologii
Beta-karoten v séru
Beta-karotenový funkční test
Role v metabolismu
Prekurzor vitaminu A.
Zdroj (syntéza, příjem)
Zdrojem je především
potrava.
Distribuce v organismu,
obsah ve tkáních
V cirkulaci je ß-karoten vázán z 80 % na LDL, 8 % na HDL a z
12 % na VLDL lipoproteiny. Ze sérových karotenoidů tvoří ß-karoten asi 25 %. Z
klinického hlediska je významný velmi krátký poločas ß-karotenu resp. jeho
rychlá konverze na A-vitamin.
Literatura
Galvan-Guerra E. - Rev Invest Clin 1994, Medline
- link
Lembcke B. - Dtsch Med Wochenschr 1989, Medline
- link
Autorské poznámky
.