Fruktóza

D-Fruktóza, D-arabino-2-hexulóza, levulóza, ovocný cukr

C6H12O6 

m.h. 180,16

 

Sacharid ze skupiny hexóz. Nejsladší ze všech  sacharidů. Spolu s glukózou v disacharidu sacharóze. Součást řady polysacharidů. V sekretech semenných váčků,  kde vzniká oxidací sorbitolu. Fruktóza je hlavním energetickým zdrojem spermatozoí. Meziprodukt glykolýzy a pentózafosfátového cyklu.

 

Fruktóza se může hexokinázou fosforylovat na fruktóza-6-P, tato reakce je však ve většině tkání inhibována přítomností glukózy. Vznik fruktóza-6-fosfátu a jeho další odbourávání glykolýzou hraje významnější roli patrně jen v CNS a dále při vysokém příjmu fruktózy potravou. Jinde (játra, střevo) vzniká za katalýzy fosfofruktokinázou fruktóza-1-P a ten se aldolázou štěpí na glyceraldehyd a dihydroxyacetonfosfát. Glyceraldehyd se pravděpodobně dále fosforyluje na glyceraldehyd-3-P a oba triózafosfáty se odbourávají glykolýzou, nebo vyžaduje-li to metabolická situace, vstupují do glukoneogenese a poskytují glukózu.

 

 

Antonín Jabor