Abstrakt
Antigliadinové protilátky AGA třídy IgA mají význam
především pro posouzení aktuálního stavu a dodržování bezlepkové diety,
(senzitivita 73-89 %, specificita 72-89 %).
Odkazy na jiné relevantní dokumenty, další
informace
Laboratorní
metody v gastroenterologii
Referenční intervaly
Referenční hodnoty závisí na použitém standardu.
Použití pro klinické účely
Peptidové fragmenty gliadinu, proteinů pšeničného glutenu
(lepku) patří k základním etiopatogenetickým faktorům céliakie. Detekce
protilátek třídy IgA a IgG proti gliadinu jsou proto nejčastěji a nejdéle
používanými serologickými markery. ELISA metody detekce AGA jsou běžně dostupné
a z uvedených markerů céliakie
jsou AGA nejlevnější. Ve screeningových programech jsou často používány jako
první test. Citlivost a spolehlivost detekce má značnou variabilitu a podstatně
je ovlivněna stupněm purifikace použitého antigenu. IgG protilátky mají
dlouhodobý profil, význam mají
u nemocných s deficitem IgA (senzitivita 78-82 % a specificita 66-85 %).
Metody, které používají jako antigen purifikovaný alfa-gliadin vykazují vyšší specificitu. V
laboratoři ÚKB VFN v Praze používáme vlastní antigen alfa-gliadin purifikovaný IE chromatografií
na SP-Sephadexu.
Literatura
Kocna P. - Clin Chem Lab Med 2002, Medline
- link
Grodzinsky E. - Clin Diagn Lab Immunol 2001, Medline
- link
Osman AA. - Eur J Gastroenterol Hepatol 2001, Medline
- link
Rumbo M. - Clin Exp Immunol 1998, Medline
- link
Autorské poznámky
Petr
Kocna