Transaldoláza

EC 2.2.1.2

Sedoheptulóza-7-fosfát: D-glyceraldehyd-3-fosfát-dihydroxyacetontransferáza

Mr forma I - 76100, forma III – 65900

 

Klíčový enzym pentózového cyklu. Poprvé popsána 1953. Vyskytuje se ve třech formách - I, II a III. Izoenzymy jsou formy I a III, forma II je hybridní formou I a III. Každý izoenzym je složen ze dvou identických řetězců. Forma I má C-terminální fenylalanin, forma III má C-terminální alanin. Hybridní forma II obsahuje po jednom řetězci typu I a III. Obsažena je v mikroorganismech (kvasnice) a u živočichů.

 

D-sedoheptulóza-7-fosfát     +      D-glyceraldehyd-3-fosfát

 

 


transaldoláza

                                                            EC 2.2.1.2

 

 

 

D-erytróza-4-fosfát   +   D-fruktóza-6-fosfát

 

 

Vzájemné přeměny v pentózovém cyklu lze zapsat rovnicí, kdy 3 pětiuhlíkaté sloučeniny na jedné straně rovnice poskytují 2 šestiuhlíkaté a jednu tříuhlíkatou sloučeninu na druhé straně rovnice (mnemotechnická pomůcka: 3*5 = 2*6 + 3):

 

2*xylulóza-5-fosfát + ribóza-5-fosfát                                 2*fruktóza-6-fosfát + glyceraldehyd-3-fosfát

 

Transaldoláza je klíčovým enzymem pentózafosfátového cyklu, který je odpovědný za produkci redukčních částic, jenž chrání buňku před oxidačními meziprodukty metabolismu. NADPH vzniklý v pentózafosfátovém cyklu se rovněž využívá při redukčních biosyntézách (mastné myseliny, cholesterol a jiné).

 

Transaldolázová deficience byla objevena u Turků s koarktací, hepatosplenomegalií, trombocytopenií, teleangiektaziemi a vysokými hladinami pentóz v krvi, moči a likvoru.

 

Další informace:

·         href="AJDPC.htm">Klasifikace enzymů

 

 

Antonín Jabor, Jiřina Lukášková,

recenzoval Jaroslav Racek

.