Abstrakt
Hyaluronát (anion kyseliny
hyaluronové) patří mezi glykózaminoglykany (heteropolysacharidy). Vzhledem ke
svým vlastnostem je důležitou součástí pojivové tkáně.
Terminologie
Hyaluronát
Anion kyseliny hyaluronové
Odkazy na jiné relevantní
dokumenty, další informace
href="AJCFW.htm">Polysacharidy
href="AJBOM.htm">Kolagen
Chemická a fyzikální
charakteristika, struktura a povaha analytu
Relativní m.h. nad 1*106.
Hyaluronát je složen z 250 až 25000
disacharidů vázaných vazbou b(1®4), disacharidy představují dvojice kyseliny
D-glukuronové a N-acetyl-D-glukózaminu vázaných vazbami b(1®3).
Vyznačuje se vysokou hydratací, v roztoku vykazuje vysoké zvýšení objemu.
Roztoky mají vysokou viskozitu. Je možnost vazby Na+, K+
a Ca++ kationů na glukuronát, vápenatá sůl tvoří jednovláknovou
šroubovici,
Vyskytuje se v komplexech
s proteiny, kdy se na řetězec kyseliny hyaluronové nekovalentně vážou
proteinová jádra (prostřednictvím dalších vazebných proteinů), na tato
proteinová jádra se vážou oligosacharidy a glykózaminoglykany (keratanslufát,
chondroitin sulfát), výsledkem je komplex hyaluronát-proteoglykan
Role v metabolismu
Působí jako látka
zajišťující tlumení nárazů (v pojivové tkáni), označuje se jako biologické
“mazivo”.
Distribuce v organismu, obsah
ve tkáních
Vyskytuje se v synoviální
tekutině, sklivci, pouzdrech bakterií, pupeční šňůře, kloubní tekutině.
Způsob vylučování nebo
metabolismus
Degradace prostřednictvím
hyaluronidázy, která katalyzuje hydrolýzu vazeb b(1®4),
vyskytuje se ve tkáních, bakteriích, hadích a hmyzích jedech.
Autorské poznámky
Antonín Jabor