OSN-SAbstraktOSN-E

S100B protein je kalcium-vážící protein, izolovaný z buněk neuroektodermálního původu. Je přítomen jako součást heterodimeru (beta-beta) nebo homodimeru (alfa-beta), zejména v maligních melanomových buňkách a v buňkách centrálního nervového systému. Užívá se pro monitorování nemocných s melanomy a pro monitorování lézí mozku.

 

OSN-STerminologieOSN-E

S100B

 

OSN-SSynonymaOSN-E

S–100 beta protein

S100

 

OSN-SKlasifikační kódyOSN-E

 

OSN-SOdkazy na jiné relevantní dokumenty, další informaceOSN-E

S100B v likvoru

href="AJERB.htm">S100 proteiny

href="MSAAV.htm">Nádorové markery - méně časté typy

href="NEABH.htm">Nádorové markery: časté a méně časté typy

href="AJCIA.htm">Nádorové markery - obecná problematika

 

OSN-SChemická a fyzikální charakteristika, struktura a povaha analytuOSN-E

S–100 protein je termolabilní kyselý protein o molekulové hmotnosti 21000 (21 kDa, jako dimer). Je schopen vázat kalcium. Vyskytuje se jako homo-či heterodimer tvořený z podjednotek alfa a beta.

 

OSN-SRole v metabolismuOSN-E

Biologická role není zcela objasněna, ale považuje se za cytokin produkovaný astrocyty, který ovlivňuje vývoj buněk centrálního nervového systému. Má neurotrofní efekt během vývoje i během regenerace nervů. Vzhledem ke schopnosti vázat kalcium se přepokládá jeho spoluúčast na tvorbě struktur mikrotubulů.

 

OSN-SZdroj (syntéza, příjem)OSN-E

S–100 protein byl poprvé popsán v centrálním nervovém systému. Vysoká hladina S100B (S-100 B, beta–beta dimer) se nachází v nervové tkáni v gliálních a Schwanových buňkách, pouze v gliálních buňkách je homodimer složený z alfa–podjednotek. Stejné složení (alfa–alfa) mají i proteiny pocházející z makrofágů, monocytů a melanocytů.

 

OSN-SDistribuce v organismu, obsah ve tkáníchOSN-E

Typickými tkáněmi s obsahem S100B jsou buňky nervové tkáně (astroglie, Schwanovy buňky) za fyziologického stavu a v patologii buňky melanomu. Melanomy jsou charakteristické obsahem beta–podjednotky tohoto proteinu. Přítomnost této formy S–100 (S100B) svědčí pro vertikální růst melanomu a jeho invazivitu. V dysplastických nevech je naopak prokazována pouze alfa–podjednotka.

 

Vyskytuje se (kromě likvoru a séra) v dalších tělesných tekutinách (amniová tekutina, pupečníková krev, moč).

 

OSN-SZpůsob vylučování nebo metabolismusOSN-E

Není známé.

 

OSN-SBiologický poločasOSN-E

Není známý.

 

OSN-SKontrolní (řídící) mechanismyOSN-E

Nejsou známé.

 

OSN-SLiteraturaOSN-E

von Schoultz, E.,Hansson, L.O., Djureen, E.,Hansson, J., Karnell, R., Nilsson, B., Stigbrand, T.,Ringborg, U.: Prognostic value of serum S-100 β protein in malignant melanoma. Melanoma Res., 6, 1996, 133-137.

 

OSN-SPoznámkyOSN-E

 

OSN-SAppendixyOSN-E

 

OSN-SAutorské poznámkyOSN-E

Marta Šimíčková, Miroslava Nekulová, Antonín Jabor

recenzoval Jindřich Macháček