Laboratorní příručka - nástroje pro přípravu a tvorbu

 

Součástí systému SLP je aparát pro generování Laboratorní příručky v různém provedení a rozsahu.

 

K dispozici je v menu „Dokumenty a texty“.

 

Původní nástroje pro přímý tisk sestav s pevnou (předem danou) strukturou jsou (a budou) i nadále součástí systému SLP, budou ale využívány okrajově (zejména pro kontrolní a pracovní tisky). Podobné sestavy (a mnohé jiné další) je možné realizovat aparátem umožňujícím tvorbu variabilní struktury tabulek a sestav (na základě přání uživatele).

 

Pod nabídkou „Laboratorní příručka - variabilní tvar k editaci a tisku“ se ukrývá:

·        definice struktury LP (příprava struktury podle požadavků uživatele) a

·        generování obsahu LP (vlastní realizace sestavy dle zvolené připravené struktury)

 

 

 

Definice struktury LP

 

Uživatel má k dispozici základní předdefinované verze struktur Laboratorních příruček (LP) označených jako „národní“ (typ = „N“). Z těchto struktur může vycházet a dále si je rozvíjet a upravovat a nebo si může vytvořit vlastní struktury. Tyto uživatelské struktury budou označené jako „lokální“ (typ „L“) a budou patřit jen a pouze uživateli. Jedná se o podobnou filosofii jako u dokumentů či škál.

 

Položky „Osnova“ budou využívány jen tehdy, pokud bude potřeba připojovat do tabulek LP vybrané body osnovy z příslušných relevantních SOP.

 

Vlastní struktura připravované tabulky (dokumentu) je k dispozici (k prohlížení nebo editaci) za pomoci tlačítka „STRUKTURA“. Po jeho stisknutí je nabídnut dialog umožňující vytvoření požadované tabulky.

Tuto tabulku si můžeme představit jako „formulář“, ve kterém jsou definovány jednotlivé nadpisy i prostory pro jednotlivé požadované „objekty“ (tj. hodnoty položek, tabulky, texty atd.).

Definice umístění nadpisů a objektů je realizována za pomoci „souřadnic“ (tj. řádek, sloupec) v rámci uvažované stránky formátu A4 (na výšku).

 

Počet sloupců na stránce A4 je 80 - jedná se o fiktivní rastr umožňující definovat počátek umístění požadovaného nadpisu nebo objektu (vzhledem k možnosti práce s proporcionálními typy písma různé velikosti fontů nelze pracovat s jednoznačně definovanými sloupci).

 

Počet řádků na stránce A4 je úměrný zvolené velikosti písma, nelze jej tedy pevně definovat.

 

Číslování sloupců a řádků je v podstatě relativní.

 

Volbu typu písma, velikost a další atributy umožňuje nabízený dialog.

Vše bude zřejmé z vlastního dialogu a helpových textů.

 

 

Pokud jde o nabízené objekty, jsou k dispozici hodnoty potřebných položek (definované s ohledem na dialogová okna systému SLP, ve kterých jsou zadávány - „jméno dialogu a jméno položky v tomto dialogu“), tabulka škál a připojovatelné texty (osnova SOP je nabízena podle výčtu uvažovaných relevantních SOP - viz výše).

 

 

 

 

Generování obsahu LP

 

Za pomoci dialogu „generování obsahu LP“ je možné realizovat vlastní sestavu. Dialog umožňuje zvolit požadovanou připravenou strukturu, zvolit filtrování (které položky z LČLP budou uvažovány) a třídění (v jakém pořadí budou zobrazovány) a určit jméno souboru, do kterého bude sestava vytvořena. Vytvořenou sestavu (typu „.rtf“) je pak možné dále zpracovávat a tisknout vhodným externím editorem (například WORD). Sestava je uložena v adresáři TEXTY pod požadovaným (zadaným) jménem.

 

Uživatelské sestavy jsou generovány pouze nad lokálním číselníkem laboratorních položek LČLP.