OSN-SAbstraktOSN-E

Stanovení protilátek proti tkáňové transglutamináze (atTG) v séru se využívá vzhledem k přímému vztahu k patogenezi céliakie. Tkáňová transglutamináza byla popsána jako vlastní, chemický substrát endomysia, stanovení atTG má proto rovněž velmi vysokou diagnostickou efektivitu, podobně jako EmA protilátky (senzitivita 87-97 % a specificita 88-98 %). Stanovení protilátek atTG s lidským, rekombinantním antigenem vykazuje nižší falešnou pozitivitu než metody s morčecím antigenem.

 

OSN-SOdkazy na jiné relevantní dokumenty, další informaceOSN-E

Laboratorní metody v gastroenterologii

 

OSN-SReferenční intervalyOSN-E

Referenční hodnoty se liší u jednotlivých souprav, většinou je pro IgA protilátky uváděna horní hranice normy 10 - 15 IU/l, některé soupravy definují i tzv. gray-zone v rozsahu 10 - 20 IU/l.

 

OSN-SOmezení stanoveníOSN-E

Stanovení atTG je prováděno klasickou metodou ELISA, což je pro rutinní diagnostiku technika dostupnější než immunofluorescenční průkaz EmA. Protilátky atTG lze na rozdíl od EmA stanovovat ve třídě IgA i IgG, což má význam pro nemocné se selektivním deficitem IgA. Metoda byla popsána s použitím morčecího antigenu, který je použit ve většině starších souprav, novější soupravy již používají jako antigen tkáňovou transglutaminázu izolovanou z lidských buněk, z lidských erythrocytů, nebo rekombinantní tTG izolovanou na E.coli.

 

OSN-SLiteraturaOSN-E

Kocna P. - Clin Chem Lab Med 2002, Medline - link

Wolters V. - Eur J Pediatr 2002, Medline - link

Hansson T. - Pediatr Res 2002, Medline - link

Clemente MG. - J Pediatr Gastroenterol Nutr 2002, Medline - link

Bardella MT. - Dig Liver Dis 2001, Medline - link

Basso D. - J Clin Lab Anal 2001, Medline - link

Chan AW. - Pediatrics 2001, Medline - link

Fabiani E. - Eur J Gastroenterol Hepatol 2001, Medline - link

Leon F. - Scand J Gastroenterol 2001, Medline - link

Kordonouri O. - Diabet Med 2000, Medline - link

 

OSN-SAutorské poznámkyOSN-E

Petr Kocna