OSN-SAbstraktOSN-E

Osmolalita v plazmě poskytuje sumární informaci o všech osmoticky aktivních látkách v plazmě. Zahrnuje rovněž ureu, která vzhledem k volné difuzibilitě přes biologické membrány nepatří pod pojem efektivní osmolalita. Hlavními látkami v plazmě, které ovlivňují osmolalitu jsou ionty (Na, K a jejich doprovodné anioty), glukóza a urea, významný vzestup osmolality plazmy je při intoxikaci etanolem a dalšími těkavými látkami.

 

OSN-SOdkazy na jiné relevantní dokumenty, další informaceOSN-E

Osmolalita

Osmolal gap v plazmě

Osmolalita plazmy efektivní vypočtená

Osmolalita plazmy vypočtená

Vodní a iontová rovnováha

Soluty neměřené v plazmě

Soluty neměřené korigované v plazmě

Soluty efektivní

 

OSN-SFyziologická variabilitaOSN-E

 

OSN-SPatofyziologické mechanismy ovlivňující koncentraciOSN-E

Zvýšení osmolality v plazmě je podmíněno syndromem hypernatrémie, hyperglykémií libovolného původu, hyperazotémií při renálním selhání a přítomností těkavých látek (etanol, etylénglykol, éter a další).

Snížení osmolality v plazmě je podmíněno zejména syndromem hyponatrémie.

 

OSN-SPřímé následky abnormálních koncentracíOSN-E

Zvýšení osmolality v plazmě vede k osmotické diuréza a k možným poruchám centrálního nervového systému. Snížení osmolality mohou vyvolat zejména změny centrálního nervového systému. Rychlé změny osmolality (prudký pokles i prudké zvýšení) mohou vyvolat syndrom centrální pontinní myelinolýzy.

 

OSN-SReferenční intervalyOSN-E

285 – 295 mmol/kg vody

 

OSN-SInterference in-vivoOSN-E

 

 

OSN-SOmezení stanoveníOSN-E

Vypočítané (odvozené) veličiny jsou choulostivé proměnné, u kterých se může projevit významně analytická chyba měření. Pro vyšetření osmolality je vhodnější plazma než sérum, jako antikoagulační přísadu lze doporučit heparin lithný. Vhodná je pouze metoda měření snížení bodu tuhnutí, osmometrie založená na změně tenze vodních par je méně spolehlivá vzhledem k nedokonalé linearitě (Bohnen, 1992, Burtis, 1994). Měřit je nutné ihned po oddělení krevních elementů, krátkodobé skladování (do 24 hodin) lze připustit pouze při 4 °C, vzorky skladované při pokojové teplotě mají falešně snížené hodnoty, zmražené vzorky jsou zcela nevhodné. Vzhledem k přísným požadavkům na analytickou přesnost je nutné měřit v triplikátech s VK v sérii do 0.4%, tedy asi do 1 mmol/kg. Tento požadavek je odvozen od změny osmolality nad prahem 287 mmol/kg v rozsahu 1% (tj. asi 2.9 mmol/l), které již způsobí změnu koncentrace ADH o 100% (Bohnen, 1992).

 

OSN-SPoužití ve výpočtech a odvozených parametrechOSN-E

Clearance bezsolutové vody

Clearance osmolální

Frakční exkrece osmolální

a další.

 

OSN-SPoužití pro klinické účelyOSN-E

Monitorování pacientů v intenzívní péči, monitorování diabetiků při léčbě hyperosmolálních stavů, pátrání po přítomnosti neměřených solutů v plazmě.

 

 

OSN-SAutorské poznámkyOSN-E

Antonín Jabor