Abstrakt
Beta-karoten
v séru se stanovuje u malabsorpčních syndromů, buď samostatně nebo
v rámci zátěžového testu.
Odkazy na jiné
relevantní dokumenty, další informace
Laboratorní metody v gastroenterologii
Beta-karotenový funkční test
Patofyziologické
mechanismy ovlivňující koncentraci
Koncentraci ovlivňuje
vazba na LDL cholesterol (80 %), HDL cholesterol (8 %) a VLDL (12 %) a rychlá
konverze na vitamin A.
Referenční intervaly
Referenční hodnoty
závisí na postupu stanovení, běžně je uváděno rozmezí pro extrakční metodu
tj.stanovení celkových sérových karotenoidů, 0,90 - 4,60 µmol/l, užší pásmo
referenčních hodnot je 1,12 - 3,72 µmol/l. Pro HPLC techniku specificky
stanovující pouze ß-karotén je popsáno referenční pásmo 0.37 - 0,74 µmol/l.
Omezení stanovení
Stanovení ß-karotenu
se provádí pomocí HPLC nebo extrakční metodou (vytřepání do
petroléteru/chloroformu, nebo jiných organických rozpouštědel) se
spektrofotometrickým měřením.
Použití pro klinické
účelyOSN-E
Pro screening
malabsorpčního syndromu u dospělých se uvádí pouze dolní hranice 0,93 µmol/l.
Přestože extrakční metodika stanovuje celkové karotenoidy, hodnoty jsou uváděny
jako ß-karoten. Hladina ß-karotenu není signifikantně rozdílná v závislosti na
pohlaví, u mužů jsou však hodnoty nižší než u žen.
Literatura
Galvan-Guerra E. - Rev Invest Clin 1994, Medline
- link
Lembcke B. - Dtsch Med Wochenschr 1989, Medline
- link
Autorské poznámky