Vážení uživatelé Národního číselníku laboratorních položek (NČLP) a Datového standardu (DS) MZ,

 

obracíme se na Vás s prosbou a zaslání vašeho stručného názoru na současný stav NČLP a DS a jeho další vývoj. V poslední době jsme opakovaně řešili různé nekorektní a chybné formy používání DS i NČLP (včetně jejich neblahých dopadů) a zvažujeme různé cesty, jak tyto nevhodné přístupy - rizika chyb - eliminovat. Vesměs se jednalo o využívání NČLP či DS v rozporu s popisem, s definicí. Například o zasílání výsledků za pomoci NČLP, ale bez respektování jednotek v NČLP definovaných, případně s jiným druhem veličiny či systémem. Další problémy souvisejí s vlastním nekorektním doplňováním NČLP o lokální údaje a následné zasílání těchto položek uživatelům, kteří příslušný individuálně doplněný číselník nemají nebo neznají. Jiným problémem je zasílání výsledků k položkám, které nejsou v NČLP (resp. jsou, ale uživatel je nenalezl).

 

Připravujeme rozsáhlejší průzkum, spojíme ho s podzimním upgrade. Abychom průzkum připravili formalizovaně a co nejkvalitněji a nejšířeji, obracíme se na Vás s prosbou a sdělení vašeho pohledu na problematiku na základě vašich praktických zkušeností.

 

 

Jde nám především o vaše zkušenosti a náměty v následujících oblastech:

 

1.

NČLP (vyhovuje?, měl by být rozšířen?, měl by být redukován?, měl by být vylepšen a jak?),

 

2.

DS verze 3 i 4 (vyhovuje?, měl by bát rozšířen o další datové bloky a jaké?, měly by být zařazeny kontrolní mechanizmy umožňující testování přijímaných dat? další?) a

 

3.

Informačními systémy a jejich práce s NČLP a DS (problémy?, vylepšení?).

 

4.

Zvažujeme redukci některých procedur v NČLP a tím i redukci NČLP. Je diskutována například náhrada procedur EIA, FIA, FEIA, ILMA, LIA, LEIA, ELISA, IRMA FPIA, MEIA, CMIA jednou obecnou zástupnou procedurou IA. Původní položky by byly označeny jako neaktuální a zůstaly by součástí NČLP, nově by se doplňovala jen procedura IA. Podobná redukce je zvažována ještě pro další typy procedur, kde je toto prakticky vhodné a možné (považujete za vhodné nebo nevhodné?, jiné náměty?)

 

5.

Uvítáme i jiné postřehy a připomínky z těchto oblastí.

 

 

 

Pro účely průzkumu připravíme následně formalizovaný dotazník - anketní list. Nyní Vás prosíme o stručné odpovědi volným textem, s jejichž pomocí chceme mimo jiné zmapovat problematiku a získat přehled problémů, které v praxi řešíte a které vás svým způsobem trápí.

 

 

 

Prosíme o zasílání odpovědí ve formě dopisů a to:

 

elektronickou cestou (e-mail) na adresu: straka@sekk.cz

nebo

klasickou poštou na adresu: Miroslav Zámečník, oddělení klinické biochemie a hematologie, Oblastní nemocnice Kladno, a.s., Vančurova 1548, 272 59 Kladno

 

 

Děkujeme Vám za vaši ochotu a za spolupráci na tomto společně sdíleném díle.

 

 

ing. Miroslav Zámečník

RNDr. Luděk Straka

(správci DS)