Abstrakt
Triglyceridy jsou triestery
mastných kyselin s trojsytným alkoholem glycerolem. Esterifikací pouhých dvou –OH skupin glycerolu vznikají diacyglyceroly a
esterifikací jedné –OH skupiny monoacylglycerol.
Triacylglyceroly
jsou nepolární (odtud název neutrální tuky), ve vodě nerozpustné sloučeniny.
Liší se podle druhu a umístění tří zbytků mastných kyselin
na ně vázaných. Takzvané jednoduché triacylglyceroly obsahují jeden druh mastné
kyseliny a jsou po něm pojmenovány (např. tristearoylglycerol neboli tristearin
obsahuje tři zbytky kyseliny stearové, zatímco trioleylglycerol neboli triolein
obsahuje tři zbytky kyseliny olejové). Složené triacylglyceroly se
v přírodě vyskytují častěji a obsahují dva nebo tři různé zbytky mastných
kyselin a jsou pojmenovány podle jejich umístění na glycerolové části.
Terminologie
Synonyma
Triacylglyceroly, triacylglyceridy, triglyceridy,
TAG, TG
Klasifikační kódy
Odkazy na jiné relevantní
dokumenty, další informace
Chemická a fyzikální
charakteristika, struktura a povaha analytu
Role v metabolismu
Triacylglyceroly slouží jako
zásobárny energie. Tuky jsou vysoce účinné látky pro ukládání metabolické
energie. Je tomu tak proto, že jsou oxidovány do nižší úrovně než cukry nebo
proteiny, a tudíž jejich oxidační odbourávání poskytuje podstatně více energie.
Tukové buňky (adipocyty) jsou specializovány na ukládání triacylglycerolů.
Zatímco jiné druhy buněk obsahují ve svém cytosolu pouze malé kapičky
tuku, adipocyty jimi mohou být téměř celé vyplněny. Tuková tkáň je nejhojnější
v podkožní vrstvě břišní dutiny. Obsah tuku u normální populace (21% u
mužů a 26% u žen) umožňuje přežít dvou až tříměsíční hladovění. Podkožní vrstva
poskytuje rovněž tepelnou izolaci.
Zdroj (syntéza, příjem)
Tuky a oleje (liší se pouze
v tom, že tuky jsou při pokojové teplotě tuhé a oleje tekuté) jsou složité
směsi jednoduchých a složených triacylglycerolů, jejichž složka, tvořená
mastnými kyselinami, se liší podle druhu organismu, který je vytváří. Rostlinné
oleje jsou většinou bohatší na zbytky nenasycených mastných kyselin než tuky
živočišné (v poloze 2 sn-glycerolu je nejčastěji vázána kyselina
olejová, linolová a polyenová a v poloze
Distribuce v organismu, obsah
ve tkáních
Způsob vylučování nebo
metabolismus
Biologický poločas
Kontrolní (řídící) mechanismy
Literatura
· J. Masopust: Klinická biochemie, požadování a hodnocení biochemických vyšetření, Karolinum Praha 1998;
Poznámky
Appendixy
Autorské poznámky
Jaroslava Ambrožová