Abstrakt

Glykoprotein o molekulové hmotnosti 67 kDa, gen pro jeho syntézu je na 18. chromozomu. Funkčně je to významný přímý inhibitor plazminu. Vazebná afinita antiplazminu je zamířena proti lyzinovému vazebnému místu plazminu. Asi 30% molekul antiplazminu není schopno této vazby. Kromě neutralizace plazminu je alfa-2-antiplazmin schopen štěpit FXIIa, kalikrein, FXIa, FXa, trombin, tPA a uPA.

 

OSN-SOdkazy na jiné relevantní dokumenty, další informaceOSN-E

Hematologie

 

Role v metabolismu

Fibrinolýza je reparační proces zajišťující rekanalizaci poraněné cévy po zhojení defektu cévní stěny. Základním prekurzorem je plazminogen, který je svými aktivátory štěpen na vlastní efektorový enzym – plazmin. Protože je proces fibrinolýzy (stejně jako koagulace) nutné regulovat tak, aby byla pro zachování funkce organismu v optimální rovnováze s koagulačními mechanismy, jsou v plazmě přítomny specifické inhibitory, které plynule omezují buď aktivaci plazminogenu (PAI), nebo vyvazují plazmin (alfa-2-antiplazmin).

Pro objasnění funkce alfa-2-antiplazminu je nutné si objasnit vlastní formování fibrinového koagula. Plazminogen a tedy i plazmin má vazebné místo pro fibrinogen. Polymerací fibrinových monomerů je plazminogen vestavován přímo do fibrinové sítě. I tento krok má svůj inhibitor: HRGP - histidinem bohaté glykoproteiny, patří mezi negativní reaktanty akutní fáze zánětu, soutěží s plazminogenem o vazebné místo na fibrinogenu.

Současně s plazminogenem je do fibrinové sítě vestavěn i alfa-2-antiplazmin prostřednictvím FXIII.

Fibrinolýza je nejvýznamněji aktivována sekrecí tkáňového aktivátoru plazminogenu (tPA) z endotelií, z monocytů. Malé množství tPA je též přítomno v trombocytech a může tedy působit i uvnitř trombu. Současně je fibrinolýza aktivována méně významně i cestou FXII.

Je tedy zřejmé, že antiplazmin vázaný v trombu, brání předčasné lýze fibrinové sítě plazminem z plazminogenu aktivovaného tPA pocházejícím z destiček tvořících stroma koagula. Protože plazmin vázaný na fibrin je mnohem odolnější inhibici než plazmin volný, dochází k mírné převaze fibrinolýzy uvnitř koagula. Z okolních buněk uvolněný tPA (endotelie, monocyty) aktivuje fibrinolýzu na povrchu koagula a přítomný antiplazmin vyváže zejména uvolněný plazmin. Plazmin, který je vázán na fibrin, je relativně odolný inhibici antiplazminem. Při odbourávání fibrinu se odhalují další vestavěné molekuly plazminogenu, obnažují se koncové karboxylované lyziny fibrinu, na které se váží další molekuly tPA a plazminogenu a tak se stále více molekul zapojuje do lýzy koagula. V místě koncových karboxylovaných lyzinů je též místo vazby TAFI (trombinem aktivovaný inhibitor fibrinolýzy), který tak kompeticí brání vstupování tPA a plazminogenu do procesu a fibrinolýzu zpomaluje.

 

Zdroj (syntéza, příjem)

Syntetizován v játrech.

 

Distribuce v organismu, obsah ve tkáních

Hladina v plazmě je 0,05 – 0,07 g/l, vyjádřeno v jednotkách 0,8 – 1,2

 

Biologický poločas

 60 hodin

 

Literatura

Matýšková a kol: Hematologie pro zdravotní laboranty, ID VPZ Brno 1999

  

Autorské poznámky

Eva Fenclová