Počáteční nastavení systému (technický popis)

 

 

Viz též:

                Dialogy programu SLP

 

 

Dialog Počáteční nastavení systému je určen pro zadání základních parametrů programu SLP, které jsou společné pro všechny uživatele. V záložce "Dokumenty" se nastavují parametry, které se týkají práce s dokumenty a repetitorii. V záložce "Ostatní" se nastavují zbylé parametry.

 

Opravovat údaje v počátečním nastavení systému mohou pouze uživatelé programu SLP s přístupovými právy SLC. Uživatelé programu SLP s přístupovými právy SLD mohou údaje v počátečním nastavení systému pouze prohlížet.

 

Poznámka:

Parametry, které jsou individuální pro jednotlivé uživatele programu SLP, se nastavují pomocí číselníku autorů.

 

 

Popis záložky "Dokumenty":

 

 

Editor - verze editoru Word, který používáte pro vytváření dokumentů a repetitorií. Je možno nastavit Word 2000, Word XP, Word 2003 a Word 2007 (vzhledem k letošnímu přechodu na HTML formát dokumentů SLP nejsou nižší verze Wordu podporovány, protože neumožňují plnohodnotnou práci s dokumenty ve formátu HTML). Verze Wordu sloužila ošetření rozdílného chování makrojazyků v jednotlivých verzích Wordu. Protože současně podporované verze Wordu (2000, XP, 2003, 2007) se chovají v tomto ohledu stejně, ztrácí nastavení svůj smysl (i když kdoví, co přinese další verze Wordu).

Verze Wordu se nastavuje pro všechny počítače v síti jedním společným nastavením. Pokud používáte v rámci počítačové sítě různé verze Wordu, nastavte verzi Wordu na Word 2000. Na počítačích s verzí Wordu nižší než Word 2000 lze pracovat s programem SLP, ale nelze vytvářet a opravovat dokumenty a repetitoria. Lze je však prohlížet pomocí tlačítka "Prohlížení" (pokud máte nainstalován internetový prohlížeč Internet Explorer, verze 3.0 a vyšší).

Počáteční hodnota není nastavena. Pro práci s dokumenty a repetitorii je třeba nastavit nějakou hodnotu.

 

Soubor s logem - zadání jména grafického souboru, který obsahuje logo vaší laboratoře, příp. firmy. Tento grafický soubor bude použit při tisku všech vašich lokálních dokumentů (ne národních vzorů) - objeví se v hlavičce každého tištěného listu dokumentu.

Zadává se jméno souboru typu BMP, který je umístěn v adresáři SEST programu SLP. Délka jména souboru je omezena na 8 znaků. Pro minimalizaci problémů při tisku dokumentů je vhodné volit jméno souboru, které odpovídá konvencím pro jméno souboru, které platily v operačním systému MS-DOS, tj. jméno souboru by mělo mít délku nejvýš 8 znaků, nemělo by obsahovat znaky s diakritikou a mělo by být tvořeno pouze písmeny a číslicemi.

Počáteční hodnota je USER.

 

Vytvoření "správného" loga:

Logo lze vytvořit naskenováním předlohy, případně vytvořením obrázku v některém grafickém programu.

K tomu, aby logo vypadalo dobře (tj. nelezlo do textu) je třeba, aby poměr šířka : výška (š1 : v1) byl u loga alespoň 1,336 (rozměry obrázku se zjistí v programu "malování", menu obrázek -> atributy). Je-li poměr menší, je třeba obrázek uměle natáhnout (zvětšit šířku).

To se udělá takto:

Otevře se originální obrázek, a pomocí úpravy -> vybrat vše a Crtl+C se vloží do clipboardu.

Spočítá se nová šířka obrázku: š2 = 1,336 x v1

Otevře se nový obrázek (soubor -> nový). Upraví se velikost nového obrázku (obrázek -> atributy) nastaví se šířka š2 a výška v1.

Pomocí Ctrl+V se vloží do nového obrázku obsah clipboardu.

Nakonec volbou soubor -> uložit jako se upravený obrázek uloží (vybrat typ BMP a počet barev obrázku - nejlépe 256 barev, i pro černobílé logo).

 

Věta na titulní list dokumentů - tato věta se objeví při tisku na titulním listě všech vašich dokumentů v prostoru nad spodním rámečkem. Jejím smyslem je upozornění na ochranu duševního vlastnictví obsahu tohoto dokumentu.

Počáteční naplnění této věty obsahuje zástupné symboly. Před tiskem vašich dokumentů je potřeba větu upravit.

 

Adresa laboratoře (firmy) na titulní list dokumentů - adresa se objeví při tisku na titulním listě všech vašich dokumentů v prostoru pod vaším logem. Při zadávání adresy nepoužívejte klávesu Enter. Adresa bude umístěna celá v jednom řádku, použití klávesy Enter se při tisku potlačí.

Počáteční hodnota je prázdná.

 

Poznámka:

1. Adresa laboratoře (firmy) se při tisku dokumentu tiskne na maximálně 2 řádky. Standardně se adresa zalamuje automaticky. Pokud je automatické zalomení adresy při tisku nevhodné, lze do adresy vložit znak | (Alt+0124), který vyvolá zalomení adresy na určeném místě.

 

2. Adresa laboratoře se neobjeví na titulním listu dokumentů s redukovanou hlavičkou (viz Číselník typů dokumentů a repetitorií)

 

Označení laboratoře (firmy) pro dokumenty s redukovanou hlavičkou - označení laboratoře se objeví při tisku na titulním listě dokumentů s redukovanou hlavičkou (viz Číselník typů dokumentů a repetitorií) v prostoru nalevo od rámečku s označením dokumentu (místo loga laboratoře / firmy). Označení laboratoře má vymezeno maximálně 4 řádky. Při zadávání adresy nepoužívejte klávesu Enter. Pro určení konce jednotlivých řádků označení laboratoře  použijte znak | (Alt+0124).

Počáteční hodnota je prázdná.

 

proces revize dokumentů uplatnit pouze na řízené dokumenty - logická proměnná, která určuje zda bude proces revize dokumentů uplatněn pouze na řízené (viz Číselník typů dokumentů a repetitorií) distribuované dokumenty (hodnota "nastaveno") nebo na všechny distribuované dokumenty (hodnota "nenastaveno").

Počáteční hodnota je "nastaveno".

 

Viz též:

                 Dokumenty SLP - Definice

 

vložit prázdný řádek za hl. dok - logická proměnná, která určuje, zda bude při tisku dokumentu s hlavičkou vložen prázný řádek mezi hlavičku dokumentu a vlastní text dokumentu. Nastavení se týká všech stran dokumentu. Je určeno pro dokumenty, které obsahují hlavičku (např. dokumenty typu "SOPV"). Při tisku dokumentů bez hlavičky se nastavení neprojeví.

Počáteční hodnota je "nenastaveno".

 

opravovat text distribuovaných dokumentů smí pouze jejich autor - logická proměnná, která určuje, kdo smí editovat distribuované dokumenty a texty. Pokud je logická hodnota nastavena, smí distribuované dokumenty a texty editovat pouze jejich autor. Ostatní mají text dokumentu zpřístupněn pouze pro čtení.

Počáteční hodnota je "nenastaveno".

 

pro ext. dokumenty v hypertextu použít jako dokaz jméno ext. soub. - logická proměnná, která určuje, jak se při generování hypertextu zpracují odkazy na externí dokumenty (dokumenty ze skupiny "Externí řízená dokumentace"). Není-li logická hodnota nastavena, bude odkaz na externí dokument při generování hypertextu zpracován standardně, tzn. bude odkazem na text externího dokumentu, který můžete vytvořit pomocí tlačítka "Word". Pokud je logická hodnota nastavena, bude při generování hypertextu odkaz na externí dokument nahrazen odkazem na externí soubor (viz položka "Jméno souboru" v definici dokumentu)

 

Poznámka:

Internetové adresy uvádějte kompletní, tzn http://www.seznam.cz, ne jen www.seznam.cz

 

datum příští revize nastavit až po schválení revize (doporučeno) - logická proměnná, která určuje, zda bude při zadání údajů o revizi dokumentu (např. pomocí tlačítka "Revize" v dialogu pro práci s dokumenty) datum příští revize určeno ihned, nebo až po kontrole a schválení revize.

 

Interval revizí pro řízené dokumenty - číselné i slovní vyjádření. Číselné vyjádření bude použito při určení data příští revize všech vašich řízených dokumentů. Slovní vyjádření bude použito při tisku řízených dokumentů. Pokud nastavíte interval revizí pro konkrétní dokument (pomocí tlačítka "Stav"), budou pro určení data příští revize, resp. při tisku dokumentu použity hodnoty nastavené pro konkrétní dokument.

 

Interval revizí pro neřízené dokumenty - číselné i slovní vyjádření. Číselné vyjádření bude použito při určení data příští revize všech vašich neřízených dokumentů (pokud revidujete neřízené dokumenty - viz nastavení "proces revize dokumentů uplatnit pouze na řízené dokumenty" v tomto dialogu). Slovní vyjádření bude použito při tisku neřízených dokumentů. Pokud nastavíte interval revizí pro konkrétní dokument (pomocí tlačítka "Stav"), budou pro určení data příští revize, resp. při tisku dokumentu použity hodnoty nastavené pro konkrétní dokument.

 

 

Help - tlačítko pro vyvolání nápovědy k dialogu

 

OK - tlačítko pro ukončení dialogu bez uložení provedených změn

 

Storno - tlačítko pro ukončení dialogu bez uložení provedených změn

 

 

Popis záložky "Ostatní:

 

 

Spolupracující LIS - výběr LIS, který používáte ve vaší laboratoři z výběrového seznamu. Hodnoty seznamu jsou definovány pevně (nejsou součástí žádného číselníku). Lze vybrat jednu z hodnot

"STAPRO", "MP PROGRAM", "AKORD", "NH". Pro spolupracující LIS jsou upraveny některé dialogy programu SLP, vytvořeny speciální číselníky (které se generují i ve formě číselníků datového standardu) a je připraven import lokálních položek a škál.

Počáteční hodnota není zadána (prázdná hodnota).

 

STAPRO

- v dialogu pro lokální položky, záložka lokální číselník je přidáno tlačítko LIS pro vyvolání speciálního dialogu pro LIS STAPRO

- v seznamu lokálních číselníků je přidán číselník STAPRO-třídy

- rozšiřující část dialogu pro lokální položky je generována ve formě číselníku datového standardu (STAMETOD.XML)

- číselník STAPRO-třídy je generován ve formě číselníku datového standardu (STATRIDY.XML)

- je připraven import lokálních položek a škál

 

MP PROGRAM

- v dialogu pro lokální položky, záložka lokální číselník je přidáno tlačítko LIS pro vyvolání speciálního dialogu pro MP PROGRAM

- v seznamu lokálních číselníků je přidán číselník MP PROGRAM-laboratoře

- v dialogu pro lokální položky, záložka lokální číselník je přidána položka pro výběr laboratoře z číselníku MP PROGRAM-laboratoře. Vybraná laboratoř se přenáší od lokální položky i do definice lokální škály

- rozšiřující část dialogu pro lokální položky je generována ve formě číselníku datového standardu (MPPMETOD.XML)

- číselník MP PROGRAM-laboratoře je generován ve formě číselníku datového standardu (MPPLAB.XML)

- je připraven import lokálních položek a škál

 

AKORD

- je připraven import lokálních položek a škál

 

NH

- je připraven import lokálních položek a škál

 

Automaticky vytvářené lokální vazby - seznam klíčů kvalit vazeb oddělených středníkem (viz číselník kvalit vazeb). Při založení lokální položky budou automaticky převzaty i lokální vazby podle zadaného seznamu klíčů. Seznam je použit také při generování automatických vazeb mezi položkami LČLP.

Počáteční hodnota je prázdná. Maximální délka zadaného řetězce je 60 znaků.

 

Viz též:

                Vazby lokální

 

zaokrouhlovat znakové vyjádření věku ve dnech od, do u škál - logická proměnná, která určuje zda bude při zobrazení znakového vyjádření rozsahu dnů, pro který je škála určena, použito zaokrouhlování. Protože některé škály vznikly mimo systém SLP a byly do něj importovány z LISu, dochází někdy k rozdílům ve vnímání časových mezí u škál. Pokud např. je věk u škály 730 dnů, pak bude v SLP zobrazen jako 1R 364 D (a ne jako 2R), protože v SLP je 2R = 731 dnů. Pokud je nastavena hodnota tohoto přepínače, bude i věk 730 dnů znakově zobrazen jako 2R. Zaokrouhlování se projeví pro věk od 1M (měsíce) = 31 dnů. Pokud se věk ve dnech liší od mezní hodnoty v SLP maximálně o +/- 2 dny, bude znakové vyjádření zaokrouhleno na tuto mezní hodnotu. Zaokrouhlené hodnoty budou zobrazeny v dialogu pro škála budou též použity při vytváření tabulek škál při generování hypertextu a při zpracování položek LČLP do do RTF souboru. Mezní hodnoty v SLP najdete v číselníku jednotek věku pacienta.

 

Aktualizace kódů - tlačítko pro aktualizaci lokálního názvu pro LP1 v číselníku LČLP a lokálních názvů v číselníku SKDJ na základě názvů v lokální části číselníku systémů, komponent, druhů veličin a procedur. Při změně lokálních názvů v příslušných číselnících nejsou změny z nich odvozovaných názvů provedeny automaticky. Pro promítnutí změny lokálního názvu v některém z číselníků je třeba použít tlačítko Aktualizace kódů.

 

Cesta k souborům nápovědy - zadání cesty k adresáři, který obsahuje soubory nápovědy k programu SLP (právě prohlížené soubory). Standardně je vytvořen adresář HELP v hlavním adresáři programu SLP a v něm jsou soubory nápovědy umístěny. Můžete si vytvořit vlastní adresář, do kterého soubory nápovědy umístíte, případně používat nápovědu přímo z adresáře HELP na CD programu SLP (plná verze i upgrade).

Je nutno zadat plnou cestu k tomuto adresáři (přemístíte-li např. nápovědu k programu SLP do adresáře SLPNAPO na disku G, je třeba zadat G:\SLPNAPO\). Navíc je třeba po se po každém upgrade postarat o aktualizaci souborů nápovědy k programu SLP v tomto adresáři.

Počáteční hodnota je "help\". Maximální délka zadaného řetězce je 30 znaků.

 

Interval pro archivaci dat - zadání intervalu (ve dnech) pro pravidelnou archivaci dat SLP. Pokud uplynul od poslední archivace dat zadaný počet dní, bude při startu SLP nabídnuta možnost archivace dat. Pokud je zadána hodnota 0, archivace dat nebude při startu SLP nabízena.

Standardně nastavená hodnota je 14 dnů. Maximálně lze nastavit 99 dnů.

 

Formát pro archivaci a export/import - výběr typu komprimace souborů, která bude použita při archivaci a obnově dat SLP, resp. exportu a importu dokumentů. Pokud máte při práci se SLP problémy s některým komprimačním formátem (např. po zavedení formátu "CAB" se objevily problémy s fungováním archivace, resp. exportu pokud je na počítači nainstalován anitvirový systém Eset NOD), vyberte typ komprimace souborů, který na našem počítači spolehlivě funguje. Lze vybrat jeden z typů CAB, JAR a ARJ.

 

 

Popis tlačítek Help, OK, Storno - viz popis u záložky "Dokumenty".