Instalace programu ČLP 3.01.01 (a výše) (Číselník laboratorních položek)

 

 

Tento návod je určen pro instalování programu ČLP. Pokud již máte program ČLP nainstalován, je pro vás určen návod k upgrade programu ČLP (v adresáři CLP\UPGRADE).

 

Požadavky na systém

Počítač alespoň s procesorem Pentium 500 MHz, 64 MB operační paměti a 350 MB volného prostoru na disku. Operační systém Microsoft Windows 98 a vyšší nebo Microsoft Windows NT. Nutné je grafické rozlišení alespoň 800 x 600. Program ČLP je standardně dodáván na CD.

Poznámka: Instalační program je v anglickém jazyce. Program se implicitně instaluje do složky CLP na cílovém disku. Pokud k tomu nemáte zásadní důvod, název této složky neměňte. V příkladech předpokládáme, že vaše jednotka CD-ROM  má přiřazeno označení D:.

 

Instalace programu ČLP

Instaluje se z dodaného CD spuštěním programu SETUP.EXE ze složky CLP na CD (klepněte na Start – Spustit a do pole zapište D:\CLP\SETUP.EXE a poté klepněte na tlačítko OK). Po odsouhlasení jména uživatele programu a složky, do které bude program nainstalován, se objeví obrazovka s čtvercovým tlačítkem, na kterém je obrázek počítače. Klepnutím na toto tlačítko zahájíte vlastní instalaci programu. Instalace trvá asi 1 minutu. Po jejím skončení se objeví sdělení, že instalace proběhla v pořádku. Tím je instalace programu ČLP ukončena.

 

Spuštění programu ČLP

1. Spuštění přímo z průzkumníku Windows -  aktivací souboru CLP.EXE ve složce, kde je program ČLP nainstalován.

2. Spuštění pomocí ikony – nejprve si musíte vytvořit zástupce programu ČLP na pracovní ploše. Stiskněte na pracovní ploše pravé tlačítko myši. Z nabídky vyberte volbu Nový objekt - Zástupce. Najděte soubor CLP.EXE (tlačítko Procházet) a zadejte název pro zástupce. Volbou Dokončit bude zástupce programu ČLP vytvořen. Program spustíte aktivováním zástupce myší a poté buď dvojím klepnutím na levé tlačítko myši (double click) nebo klávesou Enter.

 

Odinstalování programu ČLP

Program ČLP lze odinstalovat způsobem standardním pro všechny programy v rámci Windows. Přes tlačítko Start vyberte možnost Nastavení, dále Ovládací panely a ikonu Přidat, nebo ubrat programy. V rámci seznamu programů v záložce Instalovat či odinstalovat vyberte program ČLP. Odinstalaci programu provedete tlačítkem Přidat či odebrat.

 

Poznámka: Program ČLP je datově podmnožinou informačního systému SLP. Přechod z ČLP této verze na systém SLP nebo ČLP vyšší verze bude možný bez problémů.

 

 

S dotazy k obsahu vlastního programu ČLP a k Národnímu číselníku laboratorních položek se obracejte na ing. M. Zámečníka (zamecnik@nextra.cz).