ICIS skóre

ICIS skóre



PT_ICIS skóre

ICIS skóre (Pt; skóre [1] Výpočet)


ICIS skóre (Pt; skóre [1] Výpočet)

Systém: Pt
Komponenta: ICIS skóre
Druh veličiny: Skóre
Jednotka: 1
Procedura: Výpočet
Klíč: 50451
NPU Code:
Gesce: hematologie
Vznik: Vypočítáno v laboratoři nebo u příjemce (kromě "D")
Typ položky: NF
Formát ref. mezí: referenční meze "menší než"
Formát hodnoty: číslo celé
Mezní hodnoty: 0 - 0 - 20 - 50
MTV: BP, CALC, X
Třída hlavní: Krevní buňky - pouze z gesce H
Pokyny, poznámky, info:
ICIS (Intensive Care Infection Score) je počítaný z parametrů získávaných při měření KO s diferenciálním rozpočtem leukocytů a retikulocytů. ICIS pomáhá odlišit infekční (sepsi) a neinfekční systémovou zánětlivou reakcí organismu (SIRS - Systemic Inflammatory Response Syndrome) u kriticky nemocných pacientů na jednotkách intenzivní péče, zejména u pooperačních stavů, v kontextu s klinickým stavem pacienta. Spolu s ostatními běžně používanými biochemickými markery akutní fáze jako je např. CRP, prokalcitonin apod. jde o další velmi časný a ještě dostupnější indikátor rozvíjejícího se septického stavu.
Poznámka:
Jedná se o interpretaci vztaženou k pacientovi, ne k vyšetřovanému systému, proto je v konstrukci položky volen SYST = PT. Mez horní je volena 50 s ohledem na případné další úpravy výpočtu. Výpočet je prováděn na analyzátoru Sysmex.

Podklady pro preanalytickou fázi

Materiál:
Odběr do:



Text abstraktu ke komponentě
ICIS score se může pohybovat v hodnotách 0-20. Významná diferenciace pacientů se sepsí od pacientů se systémovým zánětem je pozorována v prvních 48 hodinách po prvních příznacích syndromu systémové zánětlivé odpovědi (SIRS). V tomto období má hodnota ICIS 4 senzitivitu 79,7% a specificitu 74,5% (PPV=80% a NPV=75%). Udaná diagnostická efektivita je nejvyšší v prvních 48 hodinách, dále klesá.

Referenční meze
Věk od Věk do MHD Nízké Snížené DRM HRM Zvýšené Vysoké MHH Jedn. Další údaje
0D 99R+ <4 1

Viz též:
ICIS skóre
Pt
Výpočet