Abstrakt
Triacylglyceroly (triglyceridy)
jsou triestery mastných kyselin s trojsytným alkoholem glycerolem. Esterifikací pouhých dvou –OH skupin glycerolu vznikají
diacyglyceroly a esterifikací jedné –OH skupiny monoacylglycerol.
Triacylglyceroly
jsou nepolární (odtud název neutrální tuky), ve vodě nerozpustné sloučeniny.
Liší se podle druhu a umístění tří zbytků
mastných kyselin na ně vázaných. Takzvané jednoduché triacylglyceroly obsahují
jeden druh mastné kyseliny a jsou po něm pojmenovány (např. tristearoylglycerol
neboli tristearin obsahuje tři zbytky kyseliny stearové, zatímco
trioleylglycerol neboli triolein obsahuje tři zbytky kyseliny olejové). Složené
triacylglyceroly se v přírodě vyskytují častěji a obsahují dva nebo tři
různé zbytky mastných kyselin a jsou pojmenovány podle jejich umístění na
glycerolové části.
Terminologie
Synonyma
Triacylglyceroly, triacylglyceridy, triglyceridy,
TAG, TG
Klasifikační
kódy
Odkazy na jiné
relevantní dokumenty, další informace
Chemická a
fyzikální charakteristika, struktura a povaha analytu
Role v
metabolismu
Triacylglyceroly
slouží jako zásobárny energie. Tuky jsou vysoce účinné látky pro ukládání
metabolické energie. Je tomu tak proto, že jsou oxidovány do nižší úrovně než
cukry nebo proteiny, a tudíž jejich oxidační odbourávání poskytuje podstatně
více energie. Tukové buňky (adipocyty) jsou specializovány na ukládání
triacylglycerolů. Zatímco jiné druhy buněk obsahují ve svém cytosolu pouze malé kapičky
tuku, adipocyty jimi mohou být téměř celé vyplněny. Tuková tkáň je nejhojnější
v podkožní vrstvě břišní dutiny. Obsah tuku u normální populace (21% u
mužů a 26% u žen) umožňuje přežít dvou až tříměsíční hladovění. Podkožní vrstva
poskytuje rovněž tepelnou izolaci.
Zdroj (syntéza,
příjem)OSN-E
Tuky a oleje
(liší se pouze v tom, že tuky jsou při pokojové teplotě tuhé a oleje
tekuté) jsou složité směsi jednoduchých a složených triacylglycerolů, jejichž
složka, tvořená mastnými kyselinami, se liší podle druhu organismu, který je
vytváří. Rostlinné oleje jsou většinou bohatší na zbytky nenasycených mastných
kyselin než tuky živočišné (v poloze 2 sn-glycerolu je nejčastěji vázána
kyselina olejová, linolová a polyenová a v poloze
Distribuce v
organismu, obsah ve tkáních
Způsob
vylučování nebo metabolismus
Biologický
poločasOSN-E
Kontrolní
(řídící) mechanismy
Literatura
· J. Masopust: Klinická biochemie, požadování a hodnocení biochemických vyšetření, Karolinum Praha 1998;
Poznámky
Appendixy
Autorské
poznámky
Jaroslava Ambrožová