Abstrakt
Chloridy jsou hlavním aniontem extracelulární tekutiny, ve velkém množství se nacházejí také v sekretech gastrointestinálního traktu. Přísun potravou závisí na množství soli v dietě, bývá podstatně vyšší než skutečná potřeba organismu. Z těla se vylučuje převážně močí.
Terminologie
Chlor, Cl, chloridový anion, Cl-
Synonyma
Chloridy
Klasifikační kódy
Odkazy na jiné relevantní dokumenty, další informace
Chemická a fyzikální charakteristika, struktura a povaha analytu
Tabulka 1
Chlor - základní charakteristika
Chlor, latinsky Chlorum, anglicky Chlorine |
|
Symbol |
Cl |
Atomové číslo |
17 |
Atomová hmotnost |
35,453 |
Elektronová konfigurace |
[Ne]3s23p5 |
Radius |
99 pm |
Bod tání |
-101,5 °C |
Bod varu |
-34,4 °C |
Oxidační stavy |
7, 5, 1, -1 |
Poznámka: 1 mmol/l = 1 mEkv/l = 3,5453 mg/dl = 35,453 mg/l
Role v metabolismu
Chloridy jsou hlavním aniontem extracelulární tekutiny. Ve velkém množství se nacházejí i v sekretech produkovaných trávicím traktem.
Zdroj (syntéza, příjem)
V Tabulce 2 je uveden průměrný denní příjem chloridového aniontu, který by měl být základem racionální, méně slané diety. Ve skutečnosti jsou ale reálné přívody chloridového aniontu podstatně vyšší.
Tabulka 2
Průměrný denní příjem chloridového aniontu v mg a mmol mmol (Nutrient reference values for Australia and New Zealand, 2006, pro porovnání v závorce údaje Dietary reference intakes, 2005)
Skupina |
Příjem celkem (mg) |
Příjem celkem (mmol) |
muži, 19 - 50 let |
710 – 1420 (2300) |
20 – 40 (65) |
muži, 51 – 70 let |
710 – 1420 (2000) |
20 – 40 (55) |
muži, nad 70 let |
710 – 1420 (1800) |
20 – 40 (50) |
ženy, 19 – 50 let |
710 – 1420 (2300) |
20 – 40 (65) |
ženy, 51 – 70 let |
710 – 1420 (2000) |
20 – 40 (55) |
ženy, nad 70 let |
710 – 1420 (1800) |
20 – 40 (50) |
těhotné, 14 – 50 let |
710 – 1420 (2300) |
20 – 40 (65) |
laktace, 14 – 50 let |
710 – 1420 (2300) |
20 – 40 (65) |
Poznámka: Nutrient reference values for Australia and New Zealand, 2006 údaje pro chloridový anion neuvádí, ale hodnoty lze odvodit od doporučení sodného kationtu, kde se předpokládá ekvimolární příjem sodného a chloridového iontu ve formě NaCl.
Chloridový aniont se z potravy vstřebává kompletně pasivním a aktivním transportem. Pokud na střevní buňky působí cholerový toxin, dochází k vysoké produkci cyklického AMP, čímž se utlumuje absorpce sodného kationtu a aktivuje sekreční transportní systém buněk krypt s následnou akumulací sodného a chloridového iontu v lumen. Hromadění NaCl ve střevě vede ke zvýšení akumulace vody ve střevním lumen osmotickým mechanismem a výsledkem je průjem. Z hlediska transportu chloridů se jedná o permanentně otevřený kanál CFTR (heterozygoti s cystickou fibrózou tak mají výhodu při onemocnění cholerou).
Distribuce v organismu, obsah ve tkáních
Produkce chloridů v gastrointestinálním traktu dosahuje obrovských hodnot – žaludek produkuje až 5000 mmol/den, střevo 3000 mmol/den, pankreatická tekutina 1400 mmol/den, sliny 1200 mmol/den, žluč 1200 mmol/den. Secernovaná tekutina se spolu s ionty recykluje zpět do oběhu.
Koncentrace chloridů se zvyšuje podle Gibbsovy a Donnanovy rovnováhy v kompartmentu bez proteinů. Typicky je proto zvýšená koncentrace chloridů v likvoru, intersticiální tekutině, v transudátech.
Chloridový posun
Koncentrace chloridů ve venózní plazmě je nižší než v arteriální, protože koncentrace chloridů v erytrocytech žilní krve je vyšší než v erytrocytech krev arteriální. Je to způsobeno chloridovým posunem (chloride shift, Hamburgerův shift), který je podmíněn zvýšenou afinitou chloridového aniontu k deoxyhemoglobinu, vstupem Cl- do erytrocytů ve venózní krvi a výstupem HCO3- z erytrocytů ve venózní krvi. Tvorbu hydrogenkarbonátu zajišťuje karbonátdehydratáza erytrocytů (karboanhydráza). Při snížení pCO2 v plicích se chloridy vrací zpět do erytrocytů.
Tabulka 3
Chloridový aniont – výskyt v organismu
Pojem |
Kvantita |
Jednotka |
Poznámka |
Koncentrace v plazmě |
98 – 106 |
mmol/l |
|
Denní příjem potravou |
50 - 280 |
mmol/d |
silně závislé na obsahu soli v dietě; hlavní zdroje: stolní sůl, hovězí maso, sýry, zelené olivy, chaluhy, chipsy, sardinky |
Koncentrace v ECT |
100 – 107 |
mmol/l |
variabilní údaje v litratuře |
Koncentrace v ICT |
kolem 4 |
mmol/l |
zvýšena v erytrocytech ve venózní krvi |
Celková zásoba v organismu |
28 – 33 |
mmol/kg |
směnitelné chloridy, kolem 2100 mmol pro hmotnost 70 kg, u mužů je zásoba mírně vyšší |
Denní eliminace ledvinami |
120 – 240 |
mmol/den |
silně závislá na přívodu |
Denní eliminace stolicí |
pod 20 |
mmol/den |
|
Absorpce střevem |
100 |
% |
|
Způsob vylučování nebo metabolismus
Biologický poločas
Kontrolní (řídící) mechanismy
LiteraturaOSN-E
Poznámky
AppendixyOSN-E
Autorské poznámky
Antonín Jabor (2007)