AbstraktOSN-E
alfa-1-antitrypsin je
bílkovina akutní fáze s antiproteinázovým účinkem.
Terminologie
alfa-1-antitrypsin
SynonymaOSN-E
A1AT,
alfa1AT, alfa-1-antitrypsin, alfa-1-proteinázový inibitor, alfa-1-Pi
Odkazy na jiné relevantní dokumenty, další informace
Chemická a fyzikální charakteristika, struktura a povaha analytu
Alfa-1-antitrypsin
je glykoprotein s molekulovou hmotností 51 kDa. Izoelektrický bod má 4,0.
Alfa‑1‑antitrypsin je geneticky velice heterogenní (75
geneticky podmíněných variant – ovšem ne všechny jsou klinicky významné).
Při
elektroforéze se alfa-1-antitrypsin pohybuje v oblasti alfa-1. Je to
nejvýznamnější bílkovina ovlivňující intenzitu této zóny. Jednotlivé genetické
varianty se mohou lišit nejen intenzitou zóny (což je vyvoláno schopností
receptoru na membráně hepatocytu rozeznat fyziologické varianty PiM, ale méně
citlivě reagovat na ostatní varianty), ale i pohyblivostí (změna pohyblivosti
je dána odlišnostmi v primární struktuře a tím i různým povrchovým
nábojem).
Role
v metabolismu
Při
rozpadu buňky se do extracelulární tekutiny uvolňují proteázy (plazmin,
kolagenázy, elastázy, trombin) a s těmi alfa-1-antitrypsin vytváří komplexy.
Vznikem těchto komplexů alfa-1-antitrypsin proteázy inaktivuje. Dalšími
proteinázami,které mohou být inaktivovány jsou trypsin, chymotrypsin. Díky malé
molekulové hmotnosti alfa-1-antitrypsin může přecházet kapilárami do tkáňové
tekutiny, kde proteázy naváže a pak je transportuje do retikuloendoteliálního
systému. Zde jsou rychle odbourávány.
Různé
genetické varianty alfa-1-antitrypsin mají různou schopnost inhibovat výše
zmiňované proteázy. PiMM má nejvyšší aktivitu. Varianta ZZ má pouze 15 %
aktivity v séru, SS 60 %, MZ 57,5 %, MS 80 %.
Zdroj
(syntéza, příjem)
Alfa-1-antitrypsin
je produkován hepatocyty. Denně se syntetizuje 34 mg/kg hmotnosti člověka.
Distribuce v organismu, obsah ve tkáních
Alfa-1-antitrypsin
se vyskytuje v hepatocytu, makrofázích a monocytech.
Způsob vylučování nebo metabolismus
Odbourávání
alfa-1-antitrypsinu probíhá v játrech.
Biologický poločas
6
– 7 dní
Literatura
Autorské poznámky
Marcela Melčáková