Systém: | Hemoglobin(B) |
Komponenta: | Hemoglobin tepelně nestabilní |
Druh veličiny: | Látkový podíl |
Jednotka: | 1 |
Procedura: | * |
Klíč: | 11630 |
Gesce: | hematologie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "menší než" |
Formát hodnoty: | číslo na 1 desetinné místo |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 0,5 - 1 |
MTV: | X, BP |
Třída hlavní: | Cykl. deriváty hemoproteinů |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Krev |
Odběr do: | Sklo, plast s protisrážlivou přísadou - soli EDTA |
Maximální čas od získání do zpracování vzorku je 30 min při doporučené teplotě 20°C. | |
Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: | |
Ihned po přijetí krve je nutné provést vyšetření. |
Text abstraktu ke komponentě |
Nestabilní hemoglobiny vznikají záměnou aminokyseliny v globinovém řetězci za jinou nebo změnou pořadí aminokyselin v globinovém řetězci. Jedná se o genetická onemocnění, kdy vlivem těchto strukturálních změn dochází k deformaci molekuly hemoglobinu. Takto vzniklé hemoglobiny mohou mít změněnou funkci, rozpustnost a stabilitu. Nestabilní hemoglobiny můžeme prokázat pomocí testu tepelné stability hemoglobinu. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 99R+ | 0 | <0 | 0,1 | 0,5 | 1 | 1 |
Viz též: |
Hemoglobin tepelně nestabilní |
Hemoglobin(B) |
* |
Látkový podíl |
Systém: | Hemoglobin(B) |
Komponenta: | Hemoglobin tepelně nestabilní |
Druh veličiny: | Látkový podíl |
Jednotka: | 1 |
Procedura: | Precipitace |
Klíč: | 11634 |
Gesce: | hematologie |
Vznik: | Měřené, odvozené nebo pozorované v laboratoři |
Typ položky: | NF |
Formát ref. mezí: | referenční meze "menší než" |
Formát hodnoty: | číslo na 1 desetinné místo |
Mezní hodnoty: | 0 - 0 - 0,5 - 1 |
MTV: | X, BP |
Třída hlavní: | Cykl. deriváty hemoproteinů |
Poznámka: |
Podklady pro preanalytickou fázi |
Materiál: | Krev |
Odběr do: | Sklo, plast s protisrážlivou přísadou - soli EDTA |
Maximální čas od získání do zpracování vzorku je 30 min při doporučené teplotě 20°C. | |
Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: | |
Ihned po přijetí krve je nutné provést vyšetření. |
Text abstraktu ke komponentě |
Nestabilní hemoglobiny vznikají záměnou aminokyseliny v globinovém řetězci za jinou nebo změnou pořadí aminokyselin v globinovém řetězci. Jedná se o genetická onemocnění, kdy vlivem těchto strukturálních změn dochází k deformaci molekuly hemoglobinu. Takto vzniklé hemoglobiny mohou mít změněnou funkci, rozpustnost a stabilitu. Nestabilní hemoglobiny můžeme prokázat pomocí testu tepelné stability hemoglobinu. |
Referenční meze |
S | Věk od | Věk do | MHD | Nízké | Snížené | DRM | HRM | Zvýšené | Vysoké | MHH | Jedn. | Další údaje |
0D | 99R+ | 0 | <0 | 0,1 | 0,5 | 1 | 1 |
Viz též: |
Hemoglobin tepelně nestabilní |
Hemoglobin(B) |
Látkový podíl |