Kobalt v plazmě
 
Referenční intervaly 
Krev 33,9 – 47,5 nmol/l
Moč 17 – 119 nmol/l
 
(Nancy W. Alcock)
| Sérum, plazma | 0,11 – 0,45 | µg/l | 1,9 – 7,6 | nmol/l | 
| Moč | 1 - 2 | µg/l | 17 - 34 | nmol/l | 
 
(WHO 1996)
| Sérum | 0,0,1 – 0,3 | µg/l | 0,2 – 5,3 | nmol/l | 
| Plná krev | 5 – 10 | µg/l | 87,8 – 175,7 | nmol/l | 
| Moč | 0,5 – 2,0 | µg/den | 8,8 – 35,1 | nmol/den | 
| Mléko | 0,2 – 0,7 | µg/l | 3,5 – 12,3 | nmol/l | 
| Játra | 30 – 150 | µg/kg | 527 - 2634 | nmol/kg | 
| Vlasy | 50 - 300 | µg/kg | 878 - 5270 | nmol/kg | 
 
Omezení stanovení
Ke stanovení je využívána elektrotermická atomová
absorpční spektrofotometre (ETA-AAS, viz též  AAS).
 
Další
informace:
·     
 Stopové prvky -
biochemické funkce
·     
 Stopové prvky - efekt
neadekvátního příjmu
·     
 Stopové prvky - přepočty
·     
 Stopové prvky a volné
radikály
·     
 Analýzy stopových prvků
 
Literatura
·     
World Health
Organization: Trace elements in human nutrition and health. 1996, s. 
·     
Lentner, C.: Geigy Scientific
Tables. Volume 3. Physical Chemistry, Composition of Blood, Hematology,
Somatometric Data. CIBA-GEIGY, 1984, s.
·     
Biesalski, H. K. ,
Grimm, P. 1999: Taschenatlas der Ernahrung. Georg Thieme Verlag Stuttgart, 314
s.
·     
Uderwood, E. J.,
Suttle, N. F. 1999: The mineral nutrition of livestock. 3rd edition,
CABI Publishing, 642 s.
·     
Kaplan L.A., Pesce A.J.
(Eds): Clinical chemistry.- theory, analysis, correlations. ISBN 0-8151-5243-4,
3rd edition, 1996, p.746-759.
·     
Burtis C.A., Ashwood
E.R. (Eds): Tietz textbook of clinical chemistry. ISBN 0-7216-5610-2, 3rd
edition, p.1029-1055.
 
Alena
Pechová
.