Cín v
plazmě
 
Referenční intervaly 
 
(WHO 1996)
| Sérum | < 1 | µg/l | < 8,4 | nmol/l | 
| Plná krev | < 1 | µg/l | < 8,4 | nmol/l | 
| Moč | 1 – 2 | µg/den | 8,4 – 16,8 | nmol/den | 
| Mléko | < 1 – 2 | µg/l | < 8,4 – 16,8 | nmol/l | 
| Játra | 100 – 1000 | µg/kg | 842 – 8424 | nmol/kg | 
| Vlasy | 800 | µg/kg | 6739 | nmol/kg | 
 
Omezení stanovení
Ke
stanovení je možno využít hybridové techniky FAAS (viz
též AAS), možná je rovněž analýza ICP-MS.
Stanovení je však vzhledem k velmi nízkým koncentracím obtížné.
 
Použití pro klinické účely
Zvýšení koncentrace cínu
v krvi ukazují na zvýšený příjem cínu. Metody hodnocení stavu zásobení
organismu cínem nebyly dosud vypracovány.
 
Další
informace:
·     
 Stopové prvky -
biochemické funkce
·     
 Stopové prvky - efekt
neadekvátního příjmu
·     
 Stopové prvky - přepočty
·     
 Stopové prvky a volné
radikály
·     
 Analýzy stopových prvků
·     
 Cín
 
Literatura
·     
World Health
Organization: Trace elements in human nutrition and health. 1996, s. 
·     
Lentner, C.: Geigy
Scientific Tables. Volume 3. Physical Chemistry, Composition of Blood,
Hematology, Somatometric Data. CIBA-GEIGY, 1984, s.
·     
Shils M. E., Olson, J.
A., Shike, M., Ross, A. C. 1999: Modern Nutrition in Health and Disease: F. H.
Nielsen: Ultratrace Minerals. 9th edition, Williams & Wilkins, s.284-303
·     
Biesalski, H. K. ,
Grimm, P. 1999: Taschenatlas der Ernahrung. Georg Thieme Verlag Stuttgart, 314
s.
·     
Uderwood, E. J.,
Suttle, N. F. 1999: The mineral nutrition of livestock. 3rd edition,
CABI Publishing, 642 s.
·     
Kaplan L.A., Pesce A.J.
(Eds): Clinical chemistry.- theory, analysis, correlations. ISBN 0-8151-5243-4,
3rd edition, 1996, p.746-759.
·     
Burtis C.A., Ashwood
E.R. (Eds): Tietz textbook of clinical chemistry. ISBN 0-7216-5610-2, 3rd
edition, p.1029-1055.
 
Alena Pechová 
.