OSN-SAbstraktOSN-E

Glycin patří mezi neesenciální glukoplastické aminokyseliny. Je nezbytný k syntéze proteinů, ale také k biosyntéze purinů, porfyrinů, kreatininu. Glycin je významně obsažen v řadě strukturních bílkovin.

glycine 3D 

OSN-STerminologieOSN-E

Glycin, aminoacetát

 

OSN-SSynonymaOSN-E

Aminoacetát

 

OSN-SKlasifikační kódyOSN-E

 

OSN-SOdkazy na jiné relevantní dokumenty, další informaceOSN-E

Aminokyseliny

Dědičné metabolické poruchy aminokyselin

 

OSN-SChemická a fyzikální charakteristika, struktura a povaha analytuOSN-E

Glycin (Gly), NH2CH2COOH, C2H5O2N

m.h. 75,1

Kyselá disociační konstanta pK (25 oC) 2,34; 9,60

Izoelektrický bod pI 5,97

Glycin je neesenciální aminokyselina. Podle chemického charakteru jejího postranního řetězce (-H) ji řadíme mezi nepolární, neutrální a alifatické aminokyseliny. Glycin neobsahuje asymetrický atom uhlíku, existuje proto pouze v jedné prostorové konfiguraci, vzhledem k velikosti svého postranního řetězce zaujímá ze všech aminokyselin nejmenší prostor. Glycin je pojmenován podle své výrazné sladké chuti, řecky glykýs.

 

OSN-SRole v metabolismuOSN-E

Glycin je aminokyselina, která je nezbytná k syntéze proteinů, ale také k biosyntéze purinů, porfyrinů, kreatininu apod., dále slouží v játrech k syntéze konjugátů. Řada strukturních bílkovin (kolageny, bílkoviny hedvábí a vlny) obsahuje významné množství glycinu (až 33%).

Glycin působí inhibičně jako tzv. dodatkový neurotransmitter na přenos informací mezi nervovými buňkami.

 

OSN-SZdroj (syntéza, příjem)OSN-E

Prekurzorem při syntéze glycinu je serin, který se tvoří v organismu převážně z 3-fosfoglycerátu (meziproduktu glykolýzy). Beta-uhlíkový atom postranního řetězce serinu se přesune na tetrahydrofolát za vzniku glycinu a methylentetrahydrofolátu (v obráceném směru probíhá odbourávání glycinu). Glycin také může vznikat transaminací glyoxylátu, donorem skupiny -NH2 je především glutamát.

Průmyslově je glycin vyráběn chemickou syntézou, výchozími surovinami jsou formaldehyd a kyanovodík. Je používán jako přísada do krmiv, ochucovadlo potravin, složka řady léků, při barvení tkanin a zvyšování pevnosti gumy.

 

OSN-SDistribuce v organismu, obsah ve tkáníchOSN-E

Glycin je hlavní aminokyselinou všech lidských tkání a biologických tekutin.

Zvýšené hladiny v moči jsou zaznamenávány při hladovění a malnutrici, patologicky zvýšené hladiny glycinu v moči se vyskytují u řady metabolických poruch - např. u některých organických acidurií, při glutarové acidurii, iminoglycinurii, generalizované aminoacidurii, při Hartnupově chorobě, při syndromu Loweho.

Dědičná metabolická porucha v degradaci glycinu se nazývá neketotická hyperglycinémie a je charakterizována zvýšenou hladinou glycinu v krvi, moči a likvoru.

Poruchy metabolismu glycinu a serinu.

 

OSN-SZpůsob vylučování nebo metabolismusOSN-E

Glycin patří mezi glukoplastické aminokyseliny. Odbourávání glycinu může probíhat několika metabolickými cestami, nejvýznamnější je odbourávání glycinu přes pyruvát. Při tomto odbourávání se glycin nejprve přeměňuje na serin (v obráceném směru probíhá syntéza glycinu), serin dále na pyruvát. Pyruvát je oxidační dekarboxylací přeměněn na acetylkoenzym A (acetylCoA). AcetylCoA vstupuje do citrátového cyklu jako konečný produkt odbourávání glycinu.

 


 

 

OSN-SLiteraturaOSN-E

Z.Vodrážka: Biochemie. Academia, Praha 1992.

P.Karlson, W.Gerok, W.Gross: Pathobiochemie. Academia, Praha 1987.

 

OSN-SAutorské poznámkyOSN-E

Karolína Pešková

recenze Viktor Kožich