Aminokyseliny jsou základnĂ­ stavebnĂ­ jednotky bĂ­lkovin a vĂ˝znamnÄ› se účastnĂ­ metabolickĂ˝ch procesĹŻ v organismu. NejvĂ˝znamnÄ›jších je 20 aminokyselin, ze kterĂ˝ch jsou zbudovány molekuly všech bĂ­lkovin naší planety –  KEY-SkĂłdovanĂ© aminokyselinyKEY-E. Trojice bázĂ­ nukleovĂ˝ch kyselin, kterĂ© kĂłdujĂ­ jednotlivĂ© aminokyseliny se nazĂ˝vajĂ­ kodony aminokyselin. VÄ›tšina přírodnĂ­ch aminokyselin jsou alfa-, tj. aminová i karboxylová skupina jsou vázány na tomtĂ©Ĺľ alfa-atomu uhlĂ­ku. MajĂ­ proto stejnĂ˝ základnĂ­ skelet


R … postranní řetězec aminokyselin, který rozhoduje o jejím individuálním charakteru

 

V proteinech se vyskytujĂ­ pouze L-formy aminokyselin.

 

 

Základní údaje

Kódované aminokyseliny

Vlastnosti aminokyselin

Metabolismus aminokyselin

Dědičné poruchy metabolismu

 

 

MoĹľnosti stanovenĂ­ aminokyselin

Reakce a stanovenĂ­ aminokyselin

Clearance aminokyselin

 

 

Další informace

Proteiny

Peptidy

 

 

Rejstřík

 

Karolína Pešková