Aminokyseliny jsou základnĂ stavebnĂ
jednotky bĂlkovin a vĂ˝znamnÄ› se účastnĂ metabolickĂ˝ch procesĹŻ v organismu.
NejvĂ˝znamnÄ›jšĂch je 20 aminokyselin, ze kterĂ˝ch jsou zbudovány molekuly všech
bĂlkovin našà planety –  kĂłdovanĂ© aminokyseliny. Trojice bázĂ nukleovĂ˝ch
kyselin, které kódujà jednotlivé aminokyseliny se nazývajà kodony aminokyselin. Většina
pĹ™ĂrodnĂch aminokyselin jsou alfa-, tj. aminová i karboxylová skupina jsou
vázány na tomtéž alfa-atomu uhlĂku. MajĂ proto stejnĂ˝ základnĂ skelet
 
  
 
    
  
   
    
 
    
R … postrannà řetězec
aminokyselin, kterĂ˝ rozhoduje o jejĂm individuálnĂm charakteru
 
V proteinech se
vyskytujĂ pouze L-formy aminokyselin. 
 
 
Základnà údaje
Kódované
aminokyseliny 
Vlastnosti
aminokyselin 
Metabolismus
aminokyselin 
Dědičné
poruchy metabolismu
 
 
MoĹľnosti stanovenĂ aminokyselin
Reakce a
stanovenĂ aminokyselin 
Clearance
aminokyselin 
 
 
Dalšà informace
 
 
RejstĹ™Ăk 
 
KarolĂna Pešková