Abstrakt
Asparagin patří mezi neesenciální aminokyseliny, je amidem kyseliny asparagové. Asparagin tvoří spolu
s glutaminem latentní zásobu amoniaku v organismech (ve volné formě)
a hraje důležitou roli při využívání amoniaku v biosyntetických dějích.
Terminologie
Asparagin, 2-amino-3-karbamoylpropionát
Synonyma
2-amino-3-karbamoylpropionát
Odkazy na jiné
relevantní dokumenty, další informace
Chemická a fyzikální
charakteristika, struktura a povaha analytu
Asparagin (Asn), C4H8O3N2
m.h. 132,1
Kyselá disociační konstanta pK (25 oC)
2,02; 8,80
Izoelektrický bod pI 5,41
Asparagin je neesenciální aminokyselina, je amidem kyseliny asparagové.
Podle chemického charakteru jejího postranního
řetězce ji řadíme mezi polární aminokyseliny. Polární funkční skupina
asparaginu vytváří snadno polární interakce, zejména vodíkové vazby, a to nejen
mezi sebou navzájem, ale i s molekulami vody a jinými nízkomolekulárními
látkami. Asparagin zvyšuje rozpustnost bílkovin ve vodě a prostorovým
rozložením dipólů umožňuje specifickou vazbu větších polárních molekul.
Asparagin obsahuje asymetrický atom uhlíku,
existuje proto ve dvou enantiomerních konfiguracích - D a L, v bílkovinách
se vyskytují pouze L-formy.
Role v metabolismu
Asparagin tvoří spolu s glutaminem latentní
zásobu amoniaku v organismech (ve volné formě) a hraje důležitou roli při
využívání amoniaku v biosyntetických dějích. Asparagin a glutamin jsou stavební
jednotky bílkovin, ale také významnými transportéry (lehce přechází přes
buněčnou membránu).
Dědičná metabolická porucha typická pro poruchy
metabolismu asparaginu není známa.
Zdroj (syntéza,
příjem)
Asparagin je neesenciální aminokyselina, tvoří se
amidací aspartátu za katalýzy asparaginsyntetázy.
Průmyslově je asparagin (stejně jako většina
aminokyselin) vyráběn biosyntézou užitím mikroorganismů nebo chemickou syntézou
nebo kombinací chemické syntézy a různých biotechnologických postupů. Je
používán jako součástí krmiv pro užitková zvířata, ochucovadlo potravin,
konzervační a antioxidační přípravky.
Způsob vylučování nebo
metabolismusOSN-E
Asparagin patří mezi glukoplastické aminokyseliny. Transaminací přes
aspartát poskytuje oxalacetát, který vstupuje do citrátového cyklu.
Literatura
Z.Vodrážka: Biochemie. Academia, Praha 1992.
P.Karlson, W.Gerok, W.Gross: Pathobiochemie.
Academia, Praha 1987.
Autorské poznámky
Karolína Pešková
recenzoval Viktor Kožich