Abstrakt
Alfa-glukosidáza (maltáza)
Terminologie
EC
3.2.1.20
CAS
9001-42-7
Systematický
název: α-D-glukosid glukohydroláza
Synonyma
α-glukosidáza,
α-D-glukosidglukohydroláza, maltáza, glucosidsucrase, α-1,4-glukosidasa,
kyselá maltáza, glukoinvertáza, maltázza-glukoamyláza, lyzosomální
alfa-glukosidáza
Odkazy na jiné relevantní dokumenty, další informace
Klasifikace
enzymů
Dědičné metabolické
poruchy aminokyselin
Chemická a fyzikální charakteristika, struktura a
povaha analytu
Kyselá alfa-1,4-glukozidáza je enzym patřící do třídy hydroláz. Kyselá
alfa-1,4-glukozidáza je lyzosomální enzym, který hydrolyticky odbourává
glykogen v místech alfa-
Enzym
katalyzující hydrolýzu terminálních neredukujících 1,4-vázaných reziduí
D-glukózy při uvolnění D-glukózy:
alfa-D-glukosid
+ H2O ↔ alkohol + D-glukóza
například:
maltóza
+ H2O ↔ alkohol + 2-D-glukóza
Strukturálně
jde o glykoprotein obsahující asi 50 % sacharidů. M.h. 68500 - 85000 (podle
toho, z jakého organismu pochází). Mezi inhibitory patří například
kationty těžkých kovů (Cu, Hg, Ag, Fe,
Pb, Zn), TRIS, urea a další látky.
Inhibice je závislá na pH. Aktivátorem je albumin, L-cystein, L-histidin. pH optimum je 7,5. Funkcí je hydrolýza alfa-glukosidové vazby (hlavně
1,4 vazby, málo 1,6 vazby), beta-glukosidové vazby se neštěpí. Hlavním štěpeným
substrátem je maltóza, sacharóza. Neštěpí trehalózu a izomaltózu.
Intestinální enzym se podílí
na reakcích jako glukan 1,4-alfa-glukosidáza (EC 3.2.1.3).
Distribuce v organismu, obsah ve tkáních
Při deficitu vzniká glykogenóza, typ II (OMIM 232300).
Autorské poznámky
Antonín Jabor, Jiřina Lukášková, Karolína Pešková
recenzoval Jaroslav Racek
.