Mangan je esenciální
stopový prvek, běžně přítomný v životním prostředí. Je kofaktorem řady
enzymů (hydroláz, kináz, dekakarboxyláz, transferáz). Aktivuje glykosytransferázu
nezbytnou pro syntézu glykogenu. Je součástí superoxiddismutázy,
má antioxidační účinky. Při resorpci v tenkém střevě
soutěží s Fe, vylučuje se hlavně žlučí. Nedostatek způsobuje poruchy syntézy
lipoproteinů, kostní defekty, kožní změny. Při dlouhodobém působení v
průmyslových provozech (hornictví, drcení rud, výroba slitin, cihel, sváření,
sklářství, hrnčířství, lakovny) má toxický účinek. Ten se projevuje jako
nausea, zvracení, bolesti hlavy, psychiatrické poruchy, neurologické poškození
(Parkinson-like syndrom). Toxický účinek může mít při dlouhodobé parenterální
výživě.
Název: Latinsky: Anglicky: Značka: Protonové číslo: Atomová hmotnost: Skupina: Perioda: Skupenství: Oxidační číslo: |
mangan Manganum Manganese Mn 25 54,94 VII.B 4 pevné II, III, IV, VI,VII |
Role v metabolismu
Mangan je součástí několika
metaloenzymů, podílí se zejména na aktivaci enzymů současně s magneziem.
Mangan aktivuje glykosyltransferázu, a tím ovlivňuje tvorbu protrombinu a
glykoproteinu. Je kofaktorem enzymů hydroláz, dekarboxyláz a transferáz, podílí
se na syntéze glykoproteinů a proteoglykanů. Jako součást superoxiddismutázy
(SOD) chrání buňky před působením volných kyslíkových radikálů O2-.
Deficit Mn snižuje aktivitu MnSOD v srdci a zvyšuje peroxidativní
poškození způsobené vysokým obsahem PUFA v dietě. Mn se uplatňuje při tvorbě
chrupavky, srážení krve, metabolismu sacharidů a lipidů.
Mangan je resorbován
v trávicím traktu, především v tenkém střevě a v duodenu. Mangan
je vstřebáván jako Mn2+, v buňkách mukózy je oxidován na Mn3+
a tento je transportován ve vazbě na transferin. Resorbce Mn ze střeva se
pohybuje kolem 2 – 15 %, přičemž se stoupající dávkou Mn v dietě resorpce
klesá. Resorpci Mn ze střev ovlivňuje řada faktorů – chemická forma, přítomnost
látek schopných vytvářet cheláty a komplexy, množství vápníku a fosforu.
Resorpce Mn se zvyšuje při deficitu železa a snižuje při přítomnosti velkého
množství nehemového železa. Strava s vysokým obsahem fosforu snižuje
vstřebávání Mn, negativní vliv nadbytku vápníku v dietě na vstřebávání Mn
není jednoznačně prokázán.
Mn je transportován vázaný
na transferin do jater. Nadbytek je exkretován žlučí, přičemž malé množství
může být rovněž znovu resorbováno (enterohepatální oběh). Při stoupající dávce
resorbovaného Mn dochází ke zvýšené exkreci Mn žlučí a následně ve
stolici.
Distribuce v organismu, obsah ve tkáních
Lidský organismus obsahuje
200 – 300 μmol. Nejvyšší koncentrace Mn je v játrech, pankreasu,
ledvinách, dále v kostech a vlasech, v ostatních tkáních je jeho
zastoupení nízké. Nejvyšší koncentrace v buňkách bývají v mitochondriích.
Orientační koncentrace Mn ve
tkáních a orgánech (hodnoty na kg čerstvé tkáně) (Geigy Scientific Tables 1981)
|
|
mg.kg-1 |
Svalovina |
Dospělí
|
0,09 |
Srdce |
Dospělí |
0,23 |
Játra |
Dospělí |
1,70 |
Ledviny |
Dospělí |
0,93 |
Slezina |
Dospělí |
0,22 |
Plíce |
Dospělí |
0,34 |
Pankreas |
Dospělí |
1,21 |
Mozek |
Dospělí |
0,34 |
Vlasy |
Děti (0-15 let) |
0,56 (0,05-12,0) |
|
Dospělí (nad 16
let) |
0,95 (0,07-11,0) |
Deficit
U člověka je popisováno jen
výjimečně podezření na deficit. Nebývá zjišťován ani při úplné parenterální
výživě, protože roztoky jsou Mn kontaminovány.
Deficit Mn může zhoršit
produkci kyseliny hyaluronové, chondroitinsulfátu a dalších mukopolysacharidů,
nutných pro růst a udržování spojovacích tkání, chrupavek a kostí. Dochází
k poruchám ve vývoji kostry, které jsou dány především narušenou
mineralizací kostí, chondrodystrofií. U některých druhů zvířat byla zjištěna
neonatální ataxie v důsledku narušení vestibulární funkce, která je způsobena
strukturálními defekty vnitřního ucha. Tyto defekty jsou důsledkem narušení
syntézy mukopolysacharidů a tedy vývoje kostí.
Nedostatek manganu se
projevuje rovněž v oblasti reprodukce (narušení ovulace, testikulární
degenerace).
Řada projevů nedostatku je
nespecifická, jedná se o zhoršení sluchu, hučení v uších, hubnutí, únavu,
nechutenství, stavy neklidu, závratě, případně suchá a rozpraskaná kůže.
Specifické klinické onemocnění při karenci manganu nebylo u lidí popsáno. U
drůbeže se vyskytuje tzv. peróza.
Hodnocení stavu zásobení
K určení stavu zásobení
organismu tímto prvkem je možno využít stanovení koncentrace manganu
v krvi, ale plazmatická hladina neodpovídá spolehlivě celkovým tělesným
zásobám. Určitým indikátorem stavu zásobení může být rovněž vylučování Mn močí.
·
Krev : 73 – 210 nmol/l
·
Sérum, plazma: 9 – 24 nmol/l
·
Moč 2
– 27 nmol/l
Potřeba - Doporučené dávky
Mn v dietě
Věk |
Dávka Mn |
0 - 4 měsíců |
0,3 - 0,6 mg/den |
4 - 12 měsíců |
0,6 - 1,0 mg/den |
1 - 4 roky |
1,0 - 1,5 mg/den |
4 - 7 let |
1,5 - 2,0 mg/den |
7 - 10 let |
2,0 - 3,0 mg/den |
> 10 let |
2,0 - 5,0 mg/den |
Dospělí |
2,0 - 5,0 mg/den |
Zdroje
Hlavním zdrojem manganu jsou
zejména cereálie, obilné klíčky a ovesné vločky. Dále je tento prvek obsažen
v avokádu, kaštanech, hrachu, mandlích, vojtěšce, borůvkách, petrželi,
jeřabinách. V menší míře jej obsahuje také rýže, olivy, špenát, kokosové
ořechy a řeřicha.
Toxické působení bývá
zjišťováno až při koncentraci Mn >1000 ppm nebo při příjmu více než 1 g Mn
za den. Toxicita se projevuje ovlivněním CNS, narušení rozpoznávací funkce,
zhoršením pohybové aktivity. Při dlouhodobém působení v průmyslových provozech
(hornictví, drcení rud, výroba slitin, cihel, sváření, sklářství, hrnčířství,
lakovny), kdy dochází ke každodennímu kontaktu prostřednictvím kůže nebo
inhalaci prachu rud bohatých na mangan se projevuje neurologické poškození
podobné Parkinsonově chorobě. Studie na zvířatech prokázaly, že parenterální
aplikace Mn (i.v., do plic) vedlo k jeho ukládání v bazálních
gangliích mozku, kde zároveň docházelo k depleci dopaminu. Dále se může
objevit nausea, zvracení, bolesti
hlavy, psychiatrické poruchy. Toxický účinek může mít při dlouhodobé
parenterální výživě.
Literatura
·
World Health
Organization 1996: Trace elements in human nutrition and health., 343 s.
·
Lentner, C. 1981: Geigy
Scientific Tables, Volume 1. CIBA-GEIGY Limited, Basle, 295 s.
·
Zadák, Z.: Výživa v intenzivní
péči. Grada Publishing a.s., 2002, 488 s.
·
Shils M. E., Olson, J.
A., Shike, M., Ross, A. C. 1999: Modern Nutrition in Health and Disease. 9th
edition, Williams & Wilkins, s.
·
Biesalski, H. K. ,
Grimm, P. 1999: Taschenatlas der Ernahrung. Georg Thieme Verlag Stuttgart, 314
s.
·
Uderwood, E. J.,
Suttle, N. F. 1999: The mineral nutrition of livestock. 3rd edition,
CABI Publishing, 642 s.
Další informace
·
Stopové prvky - biochemické
funkce
·
Stopové prvky - efekt
neadekvátního příjmu
·
Stopové prvky - přepočty
·
Stopové prvky a volné
radikály
·
Analýzy stopových prvků
·
Antidota specifická - přehled
Autorské poznámky
Alena Pechová, Jaroslava
Vávrová, Antonín Kazda