Jód
v plazmě
Fyziologická
variabilita
Většina
jódu v plazmě se nachází ve formě tyroxinu
a trijódtyroninu. Pouze velmi malá část
je ve formě anorganického jodidu, jehož koncentrace je ovlivňována
příjmem jódu. Vyšetření jódu v krevní plazmě se dnes nevyužívá a je
nahrazeno přímo vyšetřením tyroxinu, trijódthyroninu a v indikovaných
případech TSH.
Referenční
intervaly
Sérum, plazma |
35 – 70 |
µg/l |
0,28 – 0,55 |
µmol/l |
Moč |
80 – 300 |
µg/l |
0,63 – 2,36 |
µmol/l |
Moč |
100 - 300 |
µg/den |
0,79 – 2,36 |
µmol/den |
(WHO 1996)
Sérum |
60 – 70 |
µg/l |
0,47 – 0,56 |
µmol/l |
Plná krev |
40 – 60 |
µg/l |
0,32 – 0,47 |
µmol/l |
Moč |
100 – 200 |
µg/den |
0,79 – 1,58 |
µmol/den |
Mléko |
40 – 80 |
µg/l |
0,32 – 0,63 |
µmol/l |
Játra |
100 – 200 |
µg/kg |
0,79 – 1,58 |
µmol/kg |
Vlasy |
400 – 1000 |
µg/kg |
3,15 – 7,88 |
µmol/kg |
Další informace:
·
Stopové prvky -
biochemické funkce
·
Stopové prvky - efekt
neadekvátního příjmu
·
Stopové prvky - přepočty
·
Stopové prvky a volné
radikály
·
Analýzy stopových prvků
·
Jód
Literatura
·
World Health
Organization: Trace elements in human nutrition and health. 1996, s.
·
Lentner, C.: Geigy
Scientific Tables. Volume 3. Physical Chemistry, Composition of Blood,
Hematology, Somatometric Data. CIBA-GEIGY, 1984, s.
·
Shils M. E., Olson, J.
A., Shike, M., Ross, A. C. 1999: Modern Nutrition in Health and Disease:
Ketzel, B. S. and Clugston, A. G.: Iodine. 9th edition, Williams & Wilkins, s.253-264
·
Biesalski, H. K. , Grimm,
P. 1999: Taschenatlas der Ernahrung. Georg Thieme Verlag Stuttgart, 314 s.
·
Uderwood, E. J.,
Suttle, N. F. 1999: The mineral nutrition of livestock. 3rd edition,
CABI Publishing, 642 s.
·
Kaplan L.A., Pesce A.J.
(Eds): Clinical chemistry.- theory, analysis, correlations. ISBN 0-8151-5243-4,
3rd edition, 1996, p.746-759.
·
Burtis C.A., Ashwood
E.R. (Eds): Tietz textbook of clinical chemistry. ISBN 0-7216-5610-2, 3rd
edition, p.1029-1055.
Alena Pechová, Antonín Kazda
.